Quantcast

L. Linkevičius: Ukraina tikisi Europos vieningumo dėl sankcijų Rusijai

  • Teksto dydis:

Ukraina tikisi iš Europos Sąjungos (ES) vieningumo išlaikant ir stiprinant sankcijas Rusijai bei teikiant ekonominę, politinę ir karinę paramą, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Dar kartą aptarta šviežia informacija, kuri šiuo metu yra - ir saugumo, ir ekonominė - su ministru pirmininku, ir kuo galėtų Europos Sąjunga padėti. Apie tai ir buvo pokalbis. Pašnekovai tikrai neturi iliuzijų ir suvokia realybę, bet kartu ir pabrėžia, kad jie tikisi, jog Europos Sąjunga bus nuosekli. Žinoma, ir parama Ukrainos Vyriausybei yra labai svarbi, bet kartu jie tikisi ir tam tikrų spaudimo priemonių prieš Rusiją“, - trečiadienį po susitikimo su Ukrainos Vyriausybės vadovu Arsenijumi Jaceniuku BNS telefonu iš Kijevo sakė L.Linkevičius.

„Jie tikisi nuoseklios mūsų laikysenos, paramos visose srityse: ekonominėje, finansinėje, politinėje, ir, beje pridursiu, karinėje. Nes jiems iš tikrųjų reikia tos paramos, jiems sudėtinga vieniems kovoti už savo šalį, savo suverenitetą prieš išorinę agresiją“, - pridūrė ministras.

Jis tvirtino iš A.Jaceniuko išgirdęs gerus atsiliepimus apie Ukrainos Vyriausybėje dirbančių lietuvių veiklą. Anot jo, Ukrainai šiuo metu tenka ne tik kovoti su išorine agresija, bet ir spręsti vidaus ekonomines, korupcijos bei kitas problemas.

„Aišku, sunku spręsti tuos klausimus, kai vyksta karas, bet reikia. Ir čia ne tik mūsų solidarumas, bet ir konkreti parama yra labai svarbi“, - sakė L.Linkevičius.

Jis taip pat sakė tikintis, kad ketvirtadienį per ES užsienio reikalų ministrų susitikimą bus priimti sprendimai dėl tolesnio sankcijų Rusijai taikymo ar net jų išplėtimo.

„Aš tikiuosi, kad taip ir bus, nes mes esame sutarę, jog situacijai pablogėjus, toliau taikysime sankcijas, kurios tikrai neišsemtos. Net kalbant ir apie asmenis, kuriems ribojamas atvykimas į Šengeno zoną, ir apie sektorines sankcijas, reikia dar kartą pažvelgti į galimybes jas išplėsti. Tai yra būtent toks mūsų rytdienos susitikimo tikslas. (...) Matau potencialą, kad turime įvesti papildomas spaudimo priemones - taip esame sutarę (...). Mūsų pozicija yra visiškai nuosekli ir aiški, žinau, kad kai kurių mūsų kolegų - taip pat“, - tvirtino ministras.

L.Linkevičius taip pat pripažino, kad svarstant sankcijas, naujoji Graikijos Vyriausybė, kurios vadovas Alexis Tsipras (Aleksis Cipra) paskelbė atsiribojantis nuo ES perspėjimų Rusijai dėl galimo sankcijų sugriežtinimo, yra „faktorius, kurį reikia įvertinti“.

„Tai yra faktorius, kurį reikia įvertinti. Tik žinau, kad paprastai tos politinės jėgos, kurios ateina į valdžią, net ir tos, kurios daug žada, jos vis dėlto kitaip vertina situaciją, kai jau patenka į valdžią. Graikijos atsakomybė yra didelė - ne tik dalyvauti diskusijoje dėl saugumo ir įvairių sankcijų, bet ir išspręsti savo ekonomines, finansines problemas. Milijardinės skolos, paskolos ir euro zonos reikalavimai - visa tai irgi reikalauja atsakingos pozicijos iš  Graikijos Vyriausybės. Tikiuosi, kad taip ir bus padaryta, nes kažkokiais drastiškais pareiškimais sunku išspręsti situaciją ir tikėtis sėkmės“, - sakė L.Linkevičius.

Kaip skelbia agentūra „Reuters“, ketvirtadienio neeiliniam ES užsienio reikalų ministrų susitikimui parengtame pranešime sakoma, jog praėjusį kovą įvestos sankcijos asmenims, kenkiantiems Ukrainos suverenumui, bus pratęstos iki 2015 metų gruodžio.

Agentūra AFP, remdamasi šaltiniais, nurodo, kad parengtame projekte ketinama išplėsti individualias sankcijas asmenims, tačiau nekalbama apie naujų ekonominių sankcijų taikymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių