Quantcast

L. Linkevičius: NATO oro policijos misija prisideda prie viso Aljanso saugumo

  • Teksto dydis:

NATO oro policijos misija simbolizuoja tvirtą sąjungininkų įsipareigojimą ginti Baltijos valstybes ir stiprina viso aljanso saugumą, sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Tai ministras sakė antradienį lankydamasis Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose, minint Lietuvos įstojimo į NATO bei NATO oro policijos misijos Baltijos šalyse 11-ąsias metines, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

„Ši misija yra puikus sąjungininkų solidarumo ir išmaniosios gynybos pavyzdys.  Saugodami Lietuvos ir kitų Baltijos šalių oro erdvę, jūs prisidedate ne tik prie šio regiono, bet ir prie viso Aljanso bei Europos saugumo didinimo“,  – sakė L.Linkevičius, dėkodamas šiuo metu misijoje budintiems Italijos ir Lenkijos kariams.

Minstras taip pat padėkojo visiems per 11 metų Baltijos valstybių erdvę saugojusiems sąjungininkams, tvirtindamas, kad ši misija nuo pat pirmos dienos mūsų žmonėms simbolizavo „tvirtą sąjungininkų įsipareigojimą ginti Baltijos valstybes“.

„Šiomis dienomis Ukrainos rytuose tebesitęsianti Rusijos agresija tik dar labiau pabrėžia mūsų narystės NATO svarbą ir primena, kad kartu su savo sąjungininkais turime būti nuolat pasirengę ginti savo bei visų Aljanso narių nepriklausomybę“, – sakė jis.

Šiuo metu Baltijos oro policijos misijoje papildomus naikintuvus yra suteikusi ir Ispanija - šios šalies karinių oro pajėgų naikintuvai dislokuoti Estijoje, Emario oro bazėje.

Ministras priminė, kad netrukus Lietuvoje matysime daugiau NATO buvimo ženklų: šiemet Lietuvoje įsikurs tarptautinė NATO vadavietė, kuri koordinuos ypač aukštos parengties pajėgų atvykimą ir dalyvavimą pratybose, taip pat toliau bus dislokuojamos sąjungininkų rotacinės pajėgos su karine technika.

Atsižvelgdama į geopolitinius pokyčius, Lietuva, lyginant su pernai, padidino gynybos finansavimą 60 procentų, taip pat priėmė įstatymo pataisas, kuriomis grąžinama privalomoji pradinė karo tarnyba.

Lietuva NATO nare oficialiai tapo 2004-ųjų kovo 29-ąją, kai tuometinis Lietuvos premjeras Algirdas Brazauskas įteikė Vašingtono sutarties ratifikacinius raštus tuometiniam JAV valstybės sekretoriui Colinui Powellui (Kolinui Pauleui). Kartu su Lietuva NATO narėmis tapo Bulgarija, Estija, Latvija, Rumunija, Slovakija ir Slovėnija. Tą pačią dieną Lietuvoje oficialiai pradėta ir oro policijos misija, pirmieji Baltijos oro erdvę ėmėsi saugoti keturi Belgijos naikintuvai F-16.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tegul troliai

tegul troliai portretas
plėšosi, juk jų niekas nei klausė, nei klaus ar paisys ateityje, tiesiog įdomu paskaityti jų bjaurias kremlines mintis, iš kurių galima susidaryti šiandieninį ruskyno politikos veidą (arba "mordą").

silva

silva portretas
kaip tau negeda gaginai smeisti kitus

gaginas

gaginas portretas
vienas pastatytas S-500 konplektas ir nei viena varna nekyla,o komjaunuolis myli pasigirt,kaip magnolija,o jis gal bus magnolas
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių