Quantcast

L. Linkevičius: olandų tyrimas dėl numušto lėktuvo pateikė neginčijamų įrodymų

  • Teksto dydis:

Olandijos saugumo valdybos paskelbta ataskaita apie oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo numušimo aplinkybes pateikė faktinių įrodymų, kurie neginčijamai atskleidžia tragedijos eigą, sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Nors tyrimas neįvardijo keleivinį lėktuvą numušusių asmenų, tačiau jis pateikė daugybę faktinių įrodymų, neginčijamai atskleidžiančių tragedijos eigą, jos svarbiausias aplinkybes bei priemones, kuriomis šis kraupus nusikaltimas buvo įvykdytas", – pranešime spaudai teigė L.Linkevičius.

Olandai paskelbė, kad civilinis orlaivis virš Rytų Ukrainos buvo numuštas raketa, paleista iš Rusijos gamybos zenitinio raketų komplekso „Buk“.

Tragedija įvyko 2014 metų vasarą, jau pusantrų metų tęsiantis kovai tarp Rusijos remiamų separatistų ir Ukrainos vyriausybės pajėgų.

Ministras L.Linkevičius akcentavo atsakomybės svarbą ir pareiškė tvirtą įsitikinimą, kad tolesnis kriminalinis tyrimas nustatys konkrečius nusikaltimo kaltininkus ir jie bus patraukti atsakomybėn, kaip to reikalauja ir viena Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijų.

Lietuvos diplomatijos vadovas pabrėžė, kad šalis reiškia stiprią paramą jungtinės tyrimo grupės, kurią sudaro Olandijos, Ukrainos, Malaizijos, Australijos ir Belgijos prokuratūrų atstovai, atliekamam kriminaliniam tyrimui.

„Aš labai apgailestauju, jog pasiūlymas Saugumo Taryboje įsteigti kriminalinį tribunolą, turėjusį ištirti lėktuvo katastrofos aplinkybes bei patraukti atsakomybėn kaltuosius, buvo užblokuotas Rusijos“, - sakė L.Linkevičius.

Kadangi tribunolo steigimas Saugumo Taryboje buvo blokuotas, tai kelias į kaltųjų nustatymą dabar bus ilgesnis, teigė ministras. Tačiau jis tikisi, kad kaltieji visgi bus nustatyti ir patraukti atsakomybėn.

„‎Nors negalime sumažinti šio baisaus nusikaltimo aukų artimųjų skausmo, tačiau tarptautinė bendruomenė privalo siekti tiesos ir teisingumo – tai gali garantuoti tik skaidrus ir sąžiningas tyrimas ir kaltųjų patraukimas atsakomybėn", – pabrėžė L.Linkevičius.

Olandų tyrėjai teigia, kad Ukraina, kurioje tuo metu vyko įnirtingi susirėmimai, turėjo uždaryti savo oro erdvę civilinei aviacijai, tačiau to nepadarė, nes „niekas nepagalvojo“ apie potencialų pavojų.

Saugumo tarybos paskelbtoje galutinėje tyrimo ataskaitoje sakoma, kad pilietinių konfliktų krečiamos šalys ateityje turėtų labiau stengtis apsaugoti keleivinius lėktuvus.

Rusijos valstybinė gynybos sektoriaus bendrovė „Almaz-Antej“ nesutinka su olandų tyrėjų išvadomis. Anot jos, orlaivis virš Rytų Ukrainos buvo numuštas iš „Buk“ paleista raketa, tačiau ji buvo paleista ne iš Snižnės, kaip teigia olandai, o iš Zaroščinskos gyvenvietės, kuri esą buvo kontroliuojama Ukrainos vyriausybės pajėgų.

Tuo metu vienas naujienų agentūros „The Associated Press“ reporteris matė Snižnės apylinkėse raketų kompleksą „Buk“ tą pačią dieną, kai buvo numuštas Malaizijos laineris.

Per katastrofą, įvykusią 2014 metų liepos 17 dieną, žuvo visi 298 tame laineryje buvę žmonės, daugiausiai Nyderlandų piliečių.


Šiame straipsnyje: Malaysia AirlinesMH17lėktuvo katastrofaLinas Linkevičiuskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vėl Kęstą Br. vargina dujos

Vėl Kęstą Br. vargina dujos portretas
Tai vargšas nusenęs žmogelis – okupacijos laikų liekana. Visą laiką sąžiningai tarnavo sovietų represinėse struktūrose. Negailėdamas jėgų kovojo su Sovietų Sąjungos priešais, naikino ir trėmė visus, netikinčius šviesiu komunizmo rytojumi. Vykdė ir viršijo Komunistų partijos iškeltus penkmečio planus. Visas sovietines šventes šventė negailėdamas sveikatos. Nenuostabu, kad žmogelis prieš laiką susidėvėjo ir psichiškai, ir fiziškai. Dabar prisiduria pragyvenimui, rašydamas komentarus, liaupsinančius fašistinę Kremliaus milijardierių kliką ir keikiančius Lietuvą. Nebesupranta žmogelis apie ką straipsnyje rašoma, todėl jo komentarai ne į temą. Kadangi apmokama pagal žodžių kiekį komentare, visada gale prirašo „Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika“. Taip žmogelis beveik trečdaliu pasididina savo komentarą. Tą patį komentarą kartoja po daugeliu straipsnių. Nekreipkit dėmesio: šio nukvakusio žmogelio pezėjimas - nevertas jūsų dėmesio.

Kestui

Kestui portretas
tai dėkok kiekvienadiena Kubiliui ir Šimonytei.Turbut ir kitiems partiniams tep laba gerai yr, ka nikap nejuda SDT statybos ir eksplotavimo tyrimo byla?Tik vienas Skardžius skardija bet ano balsas-balsas tyruose.Nors deda visus skaičius ant stalo

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Ateinančiais metais Vilniuje šildymas brangsta trečdaliu, nes šildymui naudojamos dujos brangsta penkiasdešimčia procentų, kadangi terminalo dujų Lietuvos valdžia apsiėmė nupirkti tiek daug, kiek mums nereikia, todėl vartojame tik brangesnes dujas iš terminalo. Kitur, kur šildymui yra ar gali būti naudojamos dujos, situacija yra panaši. Kam mums tokia valdžia, kuri politikuodama tik silpnina mūsų pozicijas ekonominėje konkurencijoje ir trukdo mums išgyventi šią ir taip jau sunkią krizę? Rinkdami klauskite kiekvieno, ką renkate, kas jiems svarbiau, kvaili politiniai lozungai ar žmonių gyvenimas. Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių