Quantcast

L. Linkevičius: nėra alternatyvos Minsko susitarimams

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos (ES) šalys nenusiteikusios taikstytis su tarptautinių teisės principų pažeidimais, alternatyvos Minsko susitarimų vykdymui nėra, sako penktadienį Liuksemburge neformaliame ES užsienio reikalų ministrų susitikime dalyvaujantis Lietuvos ministras Linas Linkevičius.

„Diskusija parodė, kad visi nusiteikę principingai ir nenusiteikę taikstytis su tuo, kaip pažeidžiami tarptautinės teisės principai, normos. Tikrai nėra alternatyvos Minsko susitarimų vykdymui“, - BNS telefonu sakė ministras.

Anot jo, tarptautinė bendruomenė mato, kad „Ukraina iš tikrųjų stengiasi vykdyti tuos susitarimus net mokėdama tam tikra kainą“. Tai parodė pastarieji balsavimai Ukrainos Aukščiausioje Radoje.

Šią savaitę Ukrainos parlamentas preliminariai pritarė Konstitucijos pataisoms, kurios didintų separatistinių regionų autonomiją. Per šių pataisų svarstymą Kijeve įvyko policijos ir nacionalistų protestuotojų susirėmimai, per kuriuos žuvo trys Ukrainos nacionalinės gvardijos karys, dar dešimtys žmonių buvo sužeisti.

„Jeigu nebus pažangos (Ukrainoje - BNS) vykdant tuos susitarimus, nusiteikimas yra tęsti tą spaudimą, kurį šiuo metu vykdome, tas pačias sankcijas“, - teigė L.Linkevičius.

Šių metų vasarį Minske dalyvaujant Prancūzijos, Vokietijos, Rusijos, Ukrainos vadovams sutarta Rytų Ukrainoje nutraukti ugnį, nuo fronto linijos atitraukti sunkiąją ginkluotę, Ukraina turi suteikti tam tikrą autonomiją savo rytiniam regionui mainais į pažadą iki šių metų pabaigos grąžinti Kijevui sienos su Rusija kontrolę.

Pasak L.Linkevičiaus, penktadienį ES ministrai taip pat pozityviai įvertino Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos sprendimą paleisti politinius kalinius.

„Pozityviai labai įvertintas tas faktas, kad Baltarusijoje pagaliau paleisti politiniai kaliniai, ką mes raginome. Labai tikimės, kad tas įspūdis nebus sugadintas rinkimų metu. Po mėnesio Baltarusijoje jau rinkimai“, - BNS sakė ministras.

Jo teigimu, tikimasi, kad politinių kalinių paleidimas atvers kelią normalesniam dialogui tarp ES ir Baltarusijos.

„Tikimės, kad galėsime pozityvią žinią Baltarusijai nusiųsti. Tikimės, kad kalinių paleidimas yra ne vienkartinė akcija, o iš tikrųjų pasirinktas racionalus kursas į pažangesnę raidą, kad tikrai atvertų kelią normalesniam dialogui su Europos Sąjunga“, - kalbėjo L.Linkevičius.

Autoritarinis Baltarusijos lyderis A.Lukašenka rugpjūčio pabaigoje nurodė paleisti iš kalėjimo šešis opozicijos lyderius, laikomus paskutiniais politiniais kaliniais šioje šalyje.

Prezidento rinkimai šioje šalyje vyks spalio 11 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

a man dzin

a man dzin portretas
tie minsko susitarimai, kur kas svarbiau - kam atstovauja linkevicius...

dr. Jonas Ramanauskas

dr. Jonas Ramanauskas portretas
to "AldonaŠeš, 2015-09-05 10:01" Linkevicius nera JAV parsidavelis, jis yra Putino propagandos VYKDYTOJAS, nes teiginys, kad Minsko susitarimams nera atlternatyvos pilnai atitinka Putino siekius, putino propaganda! Visiskas niekalas yra tie Minsko susitarimai, nes turi galioti tarptautineje teiseje 1994 metu Ukrainos teritorinio vientisummo garantija pasirasyta Rusijos, Anglijos ir JAV! Jei negalioja, tai kam tie parasai padeti, ka reiskia Rusijos parasas? Ka reiskia Anglijos ir JAV parasai? Ar jie verti to rasolo, su kuriuo pasirase? Taip pat ir Minsko susitarimai... siekiantys itvirtinti ilgai besitesiancias problemas. Turi buti pasiekta pilnai visos rusiskos kariaunos isvedimo is visos Ukrainos teritorijos, tai atitinka tarptautine teise garantuota galingu valstybiu parasais. O kaip sakau, pasikartosiu..... Minsko susitarimu vykdymas nera jokia tarptautine teise, tai Putino uzgaidas ir tas uzgaidas transliuoja komjaunuolis aktyvistas Linkevicius. Beje manau be kompartskolos zinios

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Mūsų geriausi draugai praranda valdžią: Mūsų geriausi draugai yra Porošenka ir Jaceniukas. Atsimenate, mes vienintėliai pasaulyje jiems davėme ginklų karui Ukrainoje? Tie patys. Valdžia, apie kurią kalbame, yra svarbiausia - vietos savivaldybės. Rinkimai jau greitai - ateinantį spalio mėnesį. Ukrainos gyventojai nepatenkinti Kijevo valdžios nesugebėjimu ir kaltina Porošenką bei Jaceniuką. Jaceniukas dabar Ukrainoje tiek nepopuliarus, kad jo partija net nepatektų į parlamentą (populiarumas mažesnis, negu penki procentai). Nuo Porošenkos koalicijos partneriai bėga, kaip nuo raupsuoto (žiūrėk čia) [1]. Reikia žinoti, su kuo draugauti ir kam duoti ginklus. Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių