Quantcast

L. Linkevičius: nekelsime skandalų, bet pagrobtą vaiką bandysime grąžinti į Lietuvą

  • Teksto dydis:

Linas Linkevičius teigia tikintis, kad pavyks į Lietuvą iš Švedijos sugrąžinti 7-metį berniuką, kuris buvo pagrobtas iš globėjų Norvegijoje ir šiuo metu yra Švedijoje.

Lietuvos užsienio reikalų ministras pareiškė, kad Lietuva darys viską, kad padėtų tėvams, iš kurių Norvegijoje buvo atimti vaikai, tačiau ji neketina kelti skandalų, kaip neva padarė kitos šalys. Linas Linkevičius teigia tikintis, kad pavyks į Lietuvą iš Švedijos sugrąžinti 7-metį berniuką, kuris buvo pagrobtas iš globėjų Norvegijoje ir šiuo metu yra Švedijoje.

"Tikimės, kad tą berniuką (Gabrielių Bumbulį - BNS) pavyks sugrąžinti į Lietuvą, išnaudosime visas galimybes, bet kol kas sunku pasakyti, kaip bus", - BNS sekmadienį sakė L.Linkevičius.

Jis sakė atsiprašantis nukentėjusių tėvų, jei yra kaip nors juos įžeidęs.

"Konkrečiai apie šiuos vaikus ar tėvus aš nekalbėjau. Esu sakęs, kad būna tokių atvejų (kad kai kurie tėvai yra alkoholikai ar smurtautojai - BNS) ir tada imasi priemonių Norvegijos tarnybos. Todėl Norvegiją reikia labai atidžiai stebėti, nes ten labai sudėtinga bylinėtis, mes neturime dvišalių susitarimų dėl vaikų teisių apsaugos, standartai labai aukšti toje valstybėje. Nereikėtų įsižeisti - galiu tokių žmonių atsiprašyti, aš tik kalbėjau, kad yra tokių atvejų. Kita vertus, Norvegijoje yra nemažai bylų, kur buvo gražinti vaikai (....). Dar galiu pasakyti - paprastai ta nukentėjusi pusė ne visą tiesą pasakoja", - sakė L.Linkevičius.

Anot ministro, jis asmeniškai yra daug kartų kalbėjęs su Norvegijos kolegomis ir prašė pagalbos, tačiau jie teigė negalintys kištis įvaiko teisų apsaugos tarnybos „Barnevernet“ reikalus. Lietuva, anot jo, gali tik tarpininkauti Norvegijos teisme, ji neturi teisės jame dalyvauti.

"Tikrai galime padėti tarpininkauti teisme, bet mes neturime galimybės dalyvauti teismo procese, tai yra subtilūs dalykai. Esu asmeniškai kalbėjęs su buvusiais Norvegijos užsienio reikalų ministrais ir prašiau pagalbos - buvo pasakyta, kad jie neturi kompetencijos kištis į „Barnevernet“ reikalus. Labai sudėtinga skandalus kelti ir neketiname to daryti", - kalbėjo ministras.

Jis teigė nežinantis atvejų, kad kai kurių šalių diplomatai dalyvavo teismuose Norvegijoje ar sukėlė tarptautinius skandalus, kad atgautų tų šalių piliečių vaikus.

Norvegijos teismuose vertėja dirbanti ir nukentėjusioms šeimoms padedanti vertėja Neringa Ozolina sekmadienį LRT radijui sakė, jog Lietuva nieko nedaro, kad padėtų savo piliečiams. Ji kaltino Užsienio reikalų ministeriją dezinformuojant visuomenę, neva ji daro viską, kad padėtų nelaimės ištiktiems Lietuvos piliečiams. Be kita ko, N.Ozolina sakė, jog Kenijos, Indijos, Lenkijos ir Slovakijos diplomatai padėjo savo šalių piliečiams sugrąžinti jų vaikus, kai kurie net esą sukėlė tarptautinius skandalus.

Pasak N.Ozolinos, šeimos, iš kurių atimami vaikai, yra ne asocialios, tėvai, jos žodžiais, nėra alkoholikai ir smurtautojai, kaip teigia "gerbiamas Linas Linkevičius".

Lietuvos ambasada Švedijoje penktadienį išsiuntė notą šalies Užsienio reikalų ministerijai, tačiau oficialaus atsakymo kol kas negavo.

Praėjusį pirmadienį Norvegijoje dingęs ir Švedijoje surastas septynerių metų G.Bumbulis šiuo metu yra Švedijoje ir pagal dvišalę sutartį turėtų būti perduotas Lietuvai. Žiniasklaida praneša, kad dvi lietuvių šeimos praėjusią savaitę pagrobė savo vaikus iš globėjų Norvegijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

timukas

timukas portretas
Atsibudo, kaip meškinas Timofejus Žvėrinčiuje... O ką Norvegijoje su poniomis veikė, kaip net nematė reikalo susitikti su emigrantams, skausmo iškankintomis motinomis?

Pilypas

Pilypas portretas
Je suis Gabriel...Aš esu Gabrielius

aiva

aiva portretas
Kaip apginsite Lietuva jeigu abejojate ar galesite padeti mazam berniukui kuris patiria baisu smurta
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių