Quantcast

L. Linkevičius: Lietuva – prieš išimtis Rusijos atstovams iš „juodojo sąrašo“

  • Teksto dydis:

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad Lietuva pasisako prieš išimtis „juodajame sąraše“ esantiems Rusijos atstovams, tačiau sprendimą dėl Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) parlamentinės asamblėjos priėmė renginio šeimininkė Suomija.

Tai ministras sakė po to, kai Rusija pasipiktino, kad į Helsinkį nebuvo įleistas Dūmos pirmininkas Sergejus Naryškinas.

„Mūsų nuomonė yra nuosekli, mes manome, kad kontaktai turi būti, bet šiuo atveju mes turime būti nuoseklūs ir neturi būti išimčių. Tie forumai išnaudojami ne pozicijų suartinimui, o propagandiniais tikslais, todėl mes tokią nuomonę esame išsakę, bet sprendimas yra suomių. Jie teiravosi tų nuomonių, jas žino, ir priėmė sprendimą, manau, teisingą, bet mes jokiu būdu negalime įtakoti to sprendimo ir nemėginome to daryti“, - žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė L.Linkevičius.

„Jie (suomiai) galėjo priimti sprendimą nesitarę, bet jie pasitarė, o teigti, kad čia kažkas užblokavo, negalima, nes niekas negali uždrausti suomiams priimti sprendimą“, - pridūrė ministras.

Lietuvos delegacijos ESBO PA pirmininko pavaduotoja konservatorė Vilija Aleknaitė-Abramikienė BNS patvirtino gavusi laišką iš Asamblėjos vadovo su žinia, kad priimtas sprendimas nedaryti išimčių ir neišduoti vizų Europos Sąjungos „juodajame sąraše“ esantiems Rusijos atstovams. Tačiau ji sakė, jog Seimo delegacija šiuo klausimu savo pozicijos nebuvo atskirai išsakiusi, ir konsultacijos tikriausiai vyko vyriausybiniu lygmeniu.

„Šitą sprendimą priėmė Suomija. Kaip rašoma laiške, pasikonsultavusi su kitomis ES valstybėmis, ji nusprendė, kad negali daryti išimčių ES nustatytame vizų draudimo režime, nes įsileisti tuos asmenis, kurie yra sąraše, reikėtų taikyti išimtį, ir Suomija nusprendė tos išimties netaikyti Kadangi sąraše yra ir ponas S.Naryškinas, Rusija įsiuto labai. Čia buvo Suomijos apsisprendimo dalykas“, - BNS sakė V.Aleknaitė-Abramikienė.

Rusijos parlamento delegacijos ESBO PA atstovas Nikolajus Kovaliovas vietos žiniasklaidai pareiškė, kad Suomijos Užsienio reikalų ministerija atsisakė įsileisti į šalį Rusijos parlamentarus atsižvelgusi tik į keturių šalių - Estijos, Latvijos, Lietuvos ir Rumunijos - nuomonę.

Skelbiama, kad delegacijai vadovauti turėjo Valstybės Dūmos pirmininkas S.Naryškinas, o jam negavus vizos boikotuoti Asamblėją nusprendė visa Rusijos delegacija.
24-oji ESBO Parlamentinės Asamblėjos sesija Helsinkyje vyks liepos 5-9 dienomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

/zmogau/....?

/zmogau/....? portretas
pasirupink vaikais ir norvegisku genocidu/gestapu/ tai bus svarbiau negu slavu gelbeimas nuo ju paciu gal ir tu slavas /lenkas/ tuomet aisku.....

Zuzi

Zuzi portretas
O kaip juos isileisi, jei visi yra baige aukstasias KGB mokyklas. Ju vizitu uzduotis aiski: skleisti dezinformacija ir neramumus.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių