Quantcast

L. Linkevičius: Baltarusija manipuliuoja faktais apie Astravo AE

  • Teksto dydis:

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad Baltarusijos požiūris į jos statomą Astravo atominę elektrinę (AE) menkina tarptautinių konvencijų reikšmę, sprendžiant nesutarimus dėl galimo neigiamo AE poveikio aplinkai.

„Espo ir Orhuso konvencijos yra labai svarbūs instrumentai, kurie padėjo atskleisti tarptautinei bendruomenei Astravo atominės elektrinės aplinkosaugos ir branduolinės saugos problemas“, – pranešime spaudai sakė ministras, kuris pirmadienį Ženevoje susitiko su Jungtinių Tautų Ekonominės komisijos Europai (EKE) vykdomuoju sekretoriumi Christianu Friisu Bachu (Kristianu Frisu Bachu).

L. Linkevičius pabrėžė, kad Baltarusija laikosi formalistinio požiūrio į konvencijų laikymąsi ir vengia įgyvendinti šalių susitikimų rekomendacijas. Ministras pabrėžė esąs nusivylęs, kad Baltarusija aktyviai vengia konstruktyvaus dialogo apie Astravo projekto detales bei manipuliuoja faktais.

JT EKE vadovas pabrėžė, jog skaidrumas ir dialogas yra vieni pagrindinių Espo ir Orhuso konvencijų elementų, rašoma URM pranešime.

6-asis Espo konvencijos šalių susitikimas 2014 metų birželį rekomendavo Baltarusijai pasikviesti Tatenos Seed (angl. Site and External Events Design) misiją, kad ji įvertintų Astravo aikštelės tinkamumą atominės elektrinės statybai. Tačiau šių metų sausį vykusi Seed misija nevertino galimų aikštelių tyrimų, parinkimo kriterijų ir jų tinkamumo AE statybai, nes Baltarusija šios misijos dalies neprašė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O Lietuva ne?..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių