Quantcast

L. Linkevičius: Baltarusija branduolinės saugos standartus taiko selektyviai

  • Teksto dydis:

Statydama Astravo atominę elektrinę Baltarusija selektyviai taiko branduolinės saugos standartus, ketvirtadienį pareiškė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Esame labai sunerimę, kad Baltarusija tarptautinius branduolinės saugos standartus taiko selektyviai. Tai yra nepriimtina“, – Užsienio reikalų ministerijos pranešime sakė L.Linkevičius.

Užsienio reikalų ministerija gavo Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) generalinio direktoriaus Yukiya Amano (Jukijos Amano) atsakymą į Lietuvos užsienio reikalų ir energetikos ministrų laišką, kuriame Lietuva reiškė susirūpinimą dėl pasikartojančių incidentų Astravo atominėje elektrinėje ir dar kartą išdėstė savo reikalavimus Baltarusijai: atlikti visos apimties TATENA „Seed“ misiją aikštelių vertinimui ir streso testus.

Atsakydami TATENA atstovai patvirtino, kad sausio 16–20 dieną Baltarusijoje vyksta nepilna TATENA „Seed“ misija. Konkrečių misijų apimtis nustato ne TATENA, o pati kviečiančioji šalis, teigia Užsienio reikalų ministerija.

„Baltarusija praleido aikštelės vertinimo modulius ir pasikvietė TATENA „Seed“ misiją, kuri greičiausiai apsiribos tik atominės elektrinės dizaino vertinimu. TATENA misija vertina tik tuos elementus, kuriuos nurodo Baltarusija, kuri po to viešumoje platina apibendrinančią vien pozityvią informaciją, tuo klaidindama tiek savo visuomenę, tiek užsienį“, – sakė L.Linkevičius.

Ministras pažymėjo, kad selektyvus branduolinės saugos standartų taikymas suponuoja išvadą, kad Astravo atominės elektrinės vystytojai turi ką slėpti.

Lietuva atkreipia dėmesį, kad tokie klausimai, kaip aikštelių parinkimo kriterijai, poveikio aplinkai vertinimas, seisminiai tyrimai nebus analizuojami šios TATENA misijos metu.

50 kilometrų nuo Vilniaus statomoje Astravo atominėje elektrinėje nuolat įvyksta įvairūs incidentai, kurie Lietuvai kelia abejonių dėl jėgainės saugumo. Jėgainėje bus įrengti du reaktoriai, kurių kiekvieno galia – 1200 megavatų. Pirmąjį reaktorių planuojama įjungti 2019-aisiais, o antrąjį – 2020 metais. Baltarusija tikina elektrinę statanti saugiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Juozas

Juozas portretas
Ta elektrinė turi bloga kvapą.Mums dar pasiseks,jeigu avarijos meti vėjai pus į bulių giluma

Anonimas

Anonimas portretas
TIK VISOLKIE KOMJAUNIMO IŠSIGIMĖLIAI LABAI DAUG SUPRANTA APIE BRANDULINĘ,ARBA BRANDUOLĮ
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių