Quantcast

L. Graužinienė: prezidentė politikuoja

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė sako, kad prezidentės Dalios Grybauskaitės pasisakymai apie nelietuviškų asmenvardžių rašymą dokumentuose yra priešrinkiminiai.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė sako, kad prezidentės Dalios Grybauskaitės pasisakymai apie nelietuviškų asmenvardžių rašymą dokumentuose yra priešrinkiminiai.

D.Grybauskaitė, paklausta apie Seimui pateiktus du skirtingus įstatymų projektus dėl nelietuviškų asmenvardžių rašymo dokumentuose, antradienį teigė, kad lietuvių kalba negali būti politinių sandorių, sandėrių objektu ir kad abu variantai taisytini.

„Pirmiausia noriu pasakyti, kad prezidentės retorika labai pasikeitė, jaučiasi, kad prasidėjo rinkimai ir aš tai vertinu kaip rinkiminį pasisakymą, kaip vieno kandidato į prezidentus rinkiminį pasisakymą, nes turiu labai atsakingai pasakyti – jokių sandorių niekas čia nesudarinėja“, – trečiadienį Žinių radijui sakė L.Gražinienė.

Anot jos, Seimas šių projektų imsis kitą savaitę.

„Mes kitą savaitę pateiksime tą įstatymo projektą, šią savaitę tiesiog dėl techninių dalykų buvo išimtas iš darbotvarkės, ir galės komitetai svarstyti, analizuoti, daryti klausimus ir vyks visas procesas, bus išklausytos visos pusės, visos nuomonės išgirstos. Kaip ir minėjau, kiekvienas politikas balsuos pagal savo sąžinę“, – teigė Seimo pirmininkė.

Pasak D.Grybauskaitės, Seimas antradienį pasielgė teisingai nepradėjęs svarstyti šių projektų.

„Yra du įstatymai, skirtingi. Manyčiau, kad labai teisingai šiandien padarė Seimas, kad nepradėjo diskusijų, kad nepradėjo svarstyti šio klausimo. Išties abu variantai taisytini. Reikėtų labai atidžiai ruoštis ir daryti sprendimus šiuo klausimu. Paskubomis daryti tokių sprendimų tikrai negalima“, – tvirtino prezidentė.

Socialdemokratų atstovų Irenos Šiaulienės ir Gedimino Kirkilo teikiamu Vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose įstatymo projektu siūloma pagrindiniame paso puslapyje leisti originalią pavardės rašybą nelietuviškais lotyniško pagrindo rašmenimis.

Alternatyviu grupės Seimo narių įregistruotu projektu siūloma įteisinti originalią nelietuvišką vardų ir pavardžių rašybą asmens tapatybės dokumentų papildomame puslapyje.

Originalios pavardžių rašybos siekia lenkų tautinė mažuma, kuri taip pat nori ir lenkiškos vietovardžių rašybos tautinių mažumų gyvenamuose regionuose.

Lietuvos ir Lenkijos santykiai pastaruosius kelerius metus buvo įtempti dėl skirtingai vertinamos tautinių mažumų situacijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kandidatams į LR prezidentus dėl “mailiaus” bylos:

Kandidatams į LR prezidentus dėl “mailiaus” bylos: portretas
Kandidatams į LR prezidentus dėl “mailiaus” bylos: gal galėtumėte pakomentuoti “mailiaus” bylos įvykius, kai vyks kandidatų TV debatai apie teisėsauga Lietuvoje? Dabar daugelis bijo net prisiminti šią FNTT ir prokuroro pagamintą netikrą “mailiaus” bylą, nors anksčiau buvo daug įžūlių veikėjų, kurie buvo labai aktyvūs ir skleidė melą ir blefą visuomenei. Dabar jie bijo. Ar kandidatai į LR prezidentus, jei būtų išrinkti (ir jei nebus išrinkti), ką nors keistų (kartu su Seimu ir vyriausybe) FNTT ir prokuratūros veikloje, kuri yra absoliučiai absurdiška (jei ne daugiau) vien dėl “mailiaus” bylos? Ir ar, visgi, kas nors atsakys pagal įstatymus už šį “mailiaus” bylos blefą?

Snorui

Snorui portretas
Nekask duobės kitam- nes pats įkrisi. Beje, Pranciškau Šliuže, čia vėl Tu rašinėji po kiekvienu straipsniu kaip ir agituodamas už tą savo referendujumą, nusiramink gi pagaliau- kiek gi galima: zirzi kaip mažas vaikas saldainio.

Rukas

Rukas portretas
Jokiu nelietuvisku raidziu pirmame puslapyje. Jokiu dvigubu lenteliu ir vietovardziu pavadinimu keitimo ar vertimo. Nepatenkintus Lietuvos istatymais apklausti ir reikalui esant, Lietuvos pilietybe pakeisti leidimu gyventi Lietuvos teritorijoje. Matau kazkas nori Krymo Lietuvoje. Piktzoles reikia rauti kol neisisaknijo.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių