Quantcast

L. Graužinienė nepritaria siūlymui leisti Seimui blokuoti referendumą

  • Teksto dydis:

Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė nepritaria siūlymui leisti Seimui blokuoti piliečių inicijuojamą referendumą, jeigu jis gali prieštarauti Konstitucijos nuostatoms.

„Mano nuomonė yra neigiama, kadangi tauta turi teisę - ir mūsų Konstitucijoje tai parašyta, įstatymai apibrėžia, kokia yra riba parašų surinkimo, yra labai aušta kartelė, - tikrai tautos išrinkti Seimo nariai neturėtų kvestionuoti tautos noro pasisakyti“, - trečiadienį Seime žurnalistams sakė parlamento vadovė.

Jos teigimu, apsisaugoti nuo antikonstitucinių referendumų galima kitais būdais, pavyzdžiui, kreipiantis į Konstitucinį Teismą ar Vyriausiajai rinkimų komisijai vertinant, registruoti referendumo iniciatyvinę grupę ar ne.

„Mes gyvename demokratinėje valstybėje, turi būti išlaikyti pagrindiniai demokratiniai principai“, - teigė L.Graužinienė.

Teisingumo ministerija siūlo, kad piliečių iniciatyvą rengti referendumą, paremtą ne mažiau kaip 300 tūkst. parašų, galėtų blokuoti Seimas, jei būtų įtartas prieštaravimas Konstitucijos nuostatoms.

Šias pataisas ministerija parengė, atsižvelgdama į Konstitucinio Teismo (KT) nutarimą.

Jos numato, kad Seimas galėtų nepriimti nutarimo skelbti referendumą, jei ekspertų grupė pateiktų išvadą dėl galimo parengto teksto prieštaravimo Konstitucijai, rašo dienraštis „Lietuvos žinios“.

Liepą Konstitucinis Teismas paskelbė, kad Seimo pareiga yra neskelbti referendumo tais atvejais, jei jam siūlomas sprendimas neatitiktų iš pagrindinio šalies įstatymo kylančių reikalavimų, taip pat jei referendumui būtų pateiktas toks klausimas, dėl kurio negalėtų būti nustatyta tikroji tautos valia, t. y. jis būtų neaiškus, klaidinantis, apimtų kelis tarpusavyje nesusijusius klausimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

OCHRANKA

OCHRANKA portretas
referendumas galimas tik teisinej valstybej, todel lietuvoj jis neimanomas.gerai dar, kad interneto neuzdraude...

AK

AK portretas
O kas jau ta Konstitucija?

Nezabitauskas disidentas

Nezabitauskas disidentas portretas
Uzurpatoriai! Graužinienė tokia pat arba nesupranta, ką sako. Girdi, VRK gali nuspręsti, leisti tautai pasisakyti kokiu nors klausimu ar neleisti. Niekas negali tautai uždrausti, nei seimas, nei tuo labiau toji komisija. Nors mūsų tautai trūksta proto ir drąsos, ar neateis diena, kai visiems uzurpatoriams teks už valstybės užgrobimą atsakyti?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių