Quantcast

Konservatoriai, liberalai ir „tvarkiečiai“ bus opozicijoje

  • Teksto dydis:

Konservatoriai, liberalai ir „tvarkiečiai“ naujajame Seime apsisprendė dirbti opozicijoje ir žada būti reiklūs bei principingi valdantiesiems.

Tik Lietuvos lenkų rinkimų akcija - Krikščioniškų šeimų sąjunga žada pirmadienį apsispręsti, ar palaikys valdančiuosius Seime, ar eis į opoziciją.

Didžiausios opozicinės frakcijos – konservatoriai ir liberalai – jau pareiškė, kad sieks jiems pagal Seimo statutą priklausančių vadovų postų Seimo Audito komitete bei Antikorupcijos komisijoje, taip pat galbūt Seimo Etikos ir procedūrų komisijoje.

Tačiau neoficialiomis žiniomis, prie vadinamųjų „kontroliuojančių“ priskiriamo Seimo Audito komiteto pirmininko postą valdančiąją koaliciją formuojantys „valstiečiai“ linkę atiduoti Lietuvos lenkų rinkimų akcijai - Krikščioniškų šeimų sąjungai, taip siekiant užsitikrinti šios partijos atstovų, formaliai nesijungiančių į koaliciją, paramą tam tikrais klausimais.

Kaip BNS patvirtino R.Karbauskis, šio Seimo mažumai atiteks Antikorupcijos bei Etikos procedūrų komisijų vadovų, taip pat vienas Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotojo postas.

Tikroji opozicija – Tėvynės sąjunga, liberalai – pretenduosime į vadovaujančius postus trijose kontroliuojančiuose institutuose, ar pavyks juos gauti, kitas klausimas (...) Dabar yra lakmuso popierėlis naujai valdžiai – ar jie žais demokratiją, ar jie imituos demokratiją.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) vadovo Gabrieliaus Landsbergio manymu, pozicijos turėtų priklausyti būtent liberalams ir konservatoriams.

TS-LKD Seime frakcijos vadovybė nusprendė į Seimo Audito komiteto pirmininkes siūlyti buvusią finansų ministrę ir buvusią Lietuvos banko pirmininko pavaduotoją Ingridą Šimonytę.

„Tikroji opozicija – Tėvynės sąjunga, liberalai – pretenduosime į vadovaujančius postus trijose kontroliuojančiuose institutuose, ar pavyks juos gauti, kitas klausimas (...) Dabar yra lakmuso popierėlis naujai valdžiai – ar jie žais demokratiją, ar jie imituos demokratiją, ar imsis veikti pagal tikras vakarietiškas taisykles“, – teigė G.Landsbergis.

Jis sakė, kad opozicijoje likę konservatoriai žada likti konstruktyvūs, „reiklūs ir principingi“. Anot jo, taip pat laukiama žinių apie naujosios koalicijos konkrečius tikslus ir darbus.

Liberalų sąrašo lyderis, būsimasis frakcijos vadovas Eugenijus Gentvilas sako, kad liberalai sieks, jog jiems atitektų Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininko postas. Šią kadenciją minėtai komisijai vadovavo liberalų atstovas Vitalijus Gailius.

„Mes skelbsime savo frakciją pirmadienį kaip opozicinę, manau, kad nedarysime opozicinio bloko su konservatoriais. (...) Valdžia turėtų pritarti didžiausiai opozicinei frakcijai ir antrai pagal dydį frakcijai suteikti joms teisę gauti vieną ar kitą poziciją“, – BNS sakė E.Gentvilas.

Laikinasis „tvarkiečių“ lyderis Remigijus Žemaitaitis tvirtino, kad „gerbdami žmonių valią“ partijos atstovai trečiadienį išreiškė palaikymą LVŽS ir apsisprendė likti opozicijoje.

„Yra suformuota nauja valdančioji dauguma, į naują valdančiąją daugumą mes nebuvome pakviesti tęsti tų darbų, einame į opoziciją. Klausimai, kurie bus naudingi, vertingi Lietuvai, esminiai, mes juos paremsime, kas bus blogai, kritikuosime“, – BNS sakė R.Žemaitaitis.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - Krikščioniškų šeimų sąjungos (KŠS) vadovė Rita Tamašunienė BNS tvirtino, kad frakcija dėl to, ar palaikyti valdančiuosius, ar ne apsispręs per pirmąjį naujojo Seimo posėdį pirmadienį.

R.Karbauskis tikina, kad jokio susitarimo su LLRA-KŠS nėra ir apie jokius postus su jais nėra kalbėta.

Seimo statutas numato, kad Biudžeto ir finansų komiteto bei Audito komiteto pirmininku arba jo pavaduotoju renkamas opozicinės frakcijos arba frakcijų koalicijos, turinčios daugiau kaip pusę Seimo mažumai priklausančių Seimo narių, atstovas.

Konservatoriai Seimo rinkimuose laimėjo 31 mandatą, Liberalų sąjūdis – 14, po aštuonis – Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga bei partija „Tvarka ir teisingumas“.

Jei neaspsispręs kitaip, opozicijoje turėtų likti ir du mandatus laimėję Darbo partijos, po vieną vietą Seime gavę Lietuvos žaliųjų partijos, Centro partijos bei partijos „Lietuvos sąrašas“ atstovai. Dar du mandatus gavo save išsikėlę kandidatai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Kodėl valstiečių laimėjimas Lietuvoje ir Trumpo laimėjimas Amerikoje taip visus pritrenkė? Nes globalistai dešimtmečius nebaudžiamai darė tą patį. Globalistai gabeno mūsų darbo vietas į Kiniją ir kitas panašiais diktatūras, mainais gaudami šios priespaudos dėka lobstančių turtuolių kyšius - pinigus politinei kovai. Visi įtikėjo, kad tų pinigų dėka globalistai pasamdys pakankamai reklamos specialistų, konsultantų ir kitokių rinkiminių technologijų žinovų, kad visada laimėti rinkimus (ar ne, Eligijau Masiuli?). Clinton Amerikoje rinkimams išleido daug daugiau pinigų, negu Trumpas. Tikrai didelis siurprizas, kad nepadėjo nei pinigai, nei juodinimas.

Kęstas

Kęstas portretas
Priešingoje barikadų pusėje yra nacionalistai, pradedant nuo Trumpo Amerikoje ir baigiant Modi Indijoje. Ji myli savo šalį, tikėdami, kad reikia išsaugoti jos unikalią kultūrą. Nebūtinai jie tiki, kad jų šalis yra geriausia pasaulyje. Mes mylime mūsų žmoną ar vyrą ne todėl, kad ji ar jis yra geriausi pasaulyje, o todėl, kad ji ar jis yra mūsų (aptariama čia, Jonathan Haidt). Todėl nacionalistai siekia gero savo šaliai, o ne pasaulio turčiams. Todėl nacionalistai siekia gražinti darbus ir uždarbius į savo šalį. Todėl nacionalistai laimi, kaip laimi Trumpas ir mūsų valstiečiai.Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

Fiasko

Fiasko portretas
Keista net klausytis fisako patyrusių partijų patrairchų sapnus. Mat jie bus principingi. Tegul nejuokina pasaulio, jų nuomonė niekam nebeįdomi.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių