Quantcast

Etatinis apmokėjimas užribyje paliko kitus mokyklų specialistus

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir Edmundas Pupinis pateikė pasiūlymą Valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo įstatymui, kuriuo didinami pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientai specialiesiems pedagogams, logopedams, psichologams ir socialiniams pedagogams.

„Jau kurį laiką, nepaisant deklaruojamo įtraukaus švietimo ir mokytojo profesijos pavertimo prestižine siekio, užribyje palikti specialieji pedagogai, psichologai ir socialiniai pedagogai, kurie dirba su specialiųjų poreikių turinčiais vaikais“, - sako Seimo TS-LKD frakcijos seniūno

pavaduotoja R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Dėl švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės teiktos ne iki galo aptartos ir skubotai įgyvendinamos švietimo sektoriaus darbuotojų etatinio apmokėjimo tvarkos, šalyje prasidėjo pedagogų streikai. Mokytojai jaučia nuoskaudas dėl Vyriausybės demonstruojamos nepagarbos jiems, o socialiniai darbuotojai ir kiti mokyklose dirbantys specialistai dėl pasikeitusios tvarkos priversti trauktis iš darbo.

Praėjusią pavasario sesiją jau teikiau pasiūlymus, kad būtų keliami ir pagalbos švietimui pedagoginių darbuotojų atlyginimai. Tuo metu valdantieji nepritarė siūlymui.

„Praėjusią pavasario sesiją jau teikiau pasiūlymus, kad būtų keliami ir pagalbos švietimui pedagoginių darbuotojų atlyginimai. Tuo metu valdantieji nepritarė siūlymui ir pažadėjo šiems pedagoginiams darbuotojams didinti atlyginimus svarstant ateinančių metų biudžetą. Nors Vyriausybės programoje užsibrėžtas tikslas - visiems prieinamas kokybiškas švietimas, tačiau jis nebus pasiektas vien tik programomis, metodikos ir infrastruktūros pritaikymu. Specialiųjų pedagogų darbas turi būti vertinamas nediskriminuojant jų. Todėl teikiamas siūlymas padidinti minėto įstatymo 5 priede įtvirtintus pastoviosios dalies koeficientus“, - pasiūlymą pakomentavo E. Pupinis.

Seimo narių nuomone, nuo 2019 m. įsigaliosianti šios Vyriausybės „prastumta“ mokesčių pertvarka Valstybės biudžetui atsieis apie 300 mln. eurų netekimą. Dalį šių pinigų nukreipus pedagogų ir mokyklose dirbančių kitų sričių specialistų (spec. pedagogų, logopedų) atlyginimų padidinimui, situacija nebūtų tokia įtempta, kaip dabar.

TS-LKD Taryba šeštadienį vykusiame posėdyje įpareigojo frakciją Seime siekti Vyriausybės mokesčių pertvarkos moratoriumo, o nepavykus - nepalaikyti viešąjį sektorių diskriminuojančio 2019 m. biudžeto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žiniai

Žiniai portretas
Mokyklose dirba socialiniai pedagogai, o ne darbuotojai. Derėtų pasidomėti pareigybėmis rašant
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių