Quantcast

Konservatorė nori įtvirtinti aukštesnius viešumo standartus politikams

Penktadienį Seimo Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūno pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė įregistravo Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo pataisą, kuria siūloma, kad Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) interneto svetainėje būtų skelbiami ne tik aktualūs politikų ir kitų asmenų, kurių deklaracijos yra viešinamos, interesų deklaracijų duomenys, bet ir visos ankstesnės deklaracijų versijos.

Šia įstatymo pataisa visuomenei būtų matoma visa deklaravimo istorija. Taip pat siūloma nustatyti, kad visos politikų ir politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojų pateiktos deklaracijos būtų viešinamos neribotą laiką.

Anot konservatorės, pastaruoju metu jai nerimą kelia tendencijos, kai politikai bando uždaryti ar apriboti prieigą prie įvairių duomenų žurnalistams, atliekantiems tyrimus. Tai neigiamai veikia žiniasklaidos laisvę ir visuomenės teisę žinoti.

„Siūlau sprendimą, kad visuomenei ir žurnalistams nereikėtų gaišti laiko rengiant raštus ir prašant institucijų leidimo gauti jų tyrimams svarbius duomenis. Politikams galioja aukščiausi skaidrumo standartai, todėl siūlau visas kada nors politikų ir jų patikėtinių pateiktas deklaracijas skelbti viešai“, - sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Pasak Seimo narės, šiuo metu VTEK internetinėje svetainėje galima rasti tik aktualią, t.y. naujausią deklaracijos versiją, o ankstesnės deklaracijos nėra skelbiamos. Norint susipažinti su deklaravimo istoriniais duomenimis, reikia kreiptis raštu į VTEK, kuri sprendžia ar leisti su tokiais duomenimis prašytojui susipažinti. Deklaruojančiajam pateikus naujus duomenis, senesnieji yra nebeviešinami, saugomi trejus metus ir po to panaikinami.

„Valdantieji laimėjo rinkimus skelbdami aukštus skaidrumo ir kovos su korupcija standartus. Pagal tai, ar jie palaikys šią pataisą Seime, visuomenė galės spręsti, ar pastarieji sprendimai dėl Registrų centro duomenų apmokestinimo buvo nesusipratimas, ar tai sisteminga duomenų ribojimo tendencija, turinti kelti susirūpinimą ne tik Seimo opozicijai ir žiniasklaidai, bet ir visiems demokratiją branginantiems žmonėms. Europos Sąjungos duomenų apsaugos reglamentas leidžia valstybėms narėms pačioms rasti balansą tarp duomenų apsaugos ir viešojo intereso - šia pataisa siūlau įtvirtinti aukštesnius viešumo standartus politikams“, - pažymėjo Seimo narė.

Įstatymo pataisa taip pat numato, kad kitų asmenų, kurių deklaracijos yra viešinamos, visos kada nors pateiktos deklaracijos būtų viešos tol, kol jie eina atitinkamas pareigas, ir dar penkerius metus nustojus eiti šias pareigas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

2gubi standartai

2gubi standartai portretas
Puonia Morkūnaite, ar tokia pat protinga būtumėte jei per nesuvokiamą klaidą jūsų chebra sėdėtų valdžioje?

Lina

Lina portretas
Šaunuolė Seimo narė. Pagarba

Kęstas

Kęstas portretas
Vagis apvaginėja žmones prikimštame autobuse ir šūkaloja, kad gaudytume vagį. Tai yra šiandieninė Lietuva. Vagys yra greta mūsų, net taikosi į prezidento postą. "Prieš 2016 m. rudenį vykstančius Seimo rinkimus „MG Baltic“ buvo nusitaikęs į keturias partijas – ne tik baudžiamojon atsakomybėn patrauktus liberalus bei darbiečius, bet ir socialdemokratus bei konservatorius. Apie tai viename pokalbyje, kurį slapta užfiksavo pareigūnai, koncerno viceprezidentas R. Kurlianskis užsiminė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto rektoriui." Ką šūkaloja pirmasis konservatorių kandidatas į prezidento postą Ušackas? Atspėjote, kad gaudytume rusus, net skirtume tam rusų gaudymui daugiau pinigų, negu reikalauja mūsų įsipareigojimai NATO. Jau daugiau, nei du dešimtmečius rusai mus neva tai puola ir puola, o konservatoriai iš kiekvieno iš mūsų realiai vagia ir vagia. Kiek dar laiko mes būsime tokie patiklūs? Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių