Quantcast

Kazachstanas Lietuvai įteikė notą dėl prieglobsčio suteikimo S. Šalabajevui

  • Teksto dydis:

Kazachstano Užsienio reikalų ministerija (URM) Lietuvai įteikė notą dėl sprendimo suteikti prieglobstį finansiniais nusikaltimais kaltinamam kazachų opozicionieriaus svainiui Syrymui Šalabajevui.

Kaip delfi.lt patvirtino Lietuvos URM, notoje, kurią Lietuvos ambasadai Kazachstane perdavė šios šalies ministerija, „išreikštas susirūpinimas dėl šio sprendimo ir informuojama apie pasirengimą pateikti Lietuvos institucijoms surinktą S.Šalabajevo baudžiamosios bylos medžiagą“.

Šią informaciją Lietuvos URM nurodė perdavusi teisėsaugos institucijoms.

S.Šalabajevui pabėgėlio statusą Migracijos departamentas suteikė vasarį.

Kazachas sulaikytas pernai liepą Vilniuje, Ukrainos ir Interpolo prašymu - vyras Interpolo ieškotas daugiau nei dvejus metus.

Pernai gruodžio 18 dieną jis buvo paleistas Vilniaus apygardos teismo salėje. Jam skirtas 50 tūkst. eurų užstatas. Užsieniečiui buvo skirtas namų areštas be teisės naktį išeiti iš namų, iš jo paimti dokumentai, jis turėjo kasdien registruotis policijoje. Prieš tai vyras suimtas buvo apie penkis mėnesius. Kovo viduryje namų areštas kazachui pratęstas dar trims mėnesiams, bet sušvelnintos jo sąlygos.

Prieš maždaug dvejus metus Jungtinės Karalystės teismas S. Šalabajevą nuteisė 18 mėnesių kalėjimo, tačiau jis pasislėpė ir buvo ieškomas.

S. Šalabajevas įtariamas su savo svainiu, buvusiu „BTA Bank“ valdybos pirmininku Muchtaru Ablyjazovu ir kitais asmenimis iššvaistęs arba pasisavinęs kelių milijardų dolerių vertės turto Kazachstane, Ukrainoje, Rusijoje ir kitose šalyse. Ukraina paskelbė tarptautinę S. Šalabajevo paiešką Interpolo kanalais. Įtariama, kad Ukrainoje šis kazachas pasisavino arba iššvaistė turto už 300 mln. dolerių.

Pats kazachas mano esąs persekiojamas vien todėl, kad yra Kazachstano opozicijos atstovo M.Ablyjazovo giminaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių