Quantcast

K. Navickas su ES ministrais aptars reikalavimą stabdyti Astravo AE statybą

  • Teksto dydis:

Aplinkos ministras Kęstutis Navickas antradienį Briuselyje su Europos Sąjungos (ES) aplinkos ministrais aptars Lietuvos reikalavimą Baltarusijai stabdyti Astravo atominės elektrinės (AE) statybas.

„Mes reikalaujame stabdyti Astravo AE statybą, remdamiesi konkrečiais argumentais, kodėl esame smarkiai susirūpinę dėl galimo pavojaus ne tik Lietuvos, bet ir kaimyninių šalių gyventojų sveikatai ir aplinkai“, – pranešime spaudai sakė K.Navickas.

Šie argumentai yra išsakyti ES valstybėms raštu išplatintoje Lietuvos parengtoje informacijoje apie Astravo AE projekto aplinkosaugos aspektus.

Lietuvos teigimu, Baltarusija stato branduolinę jėgainę pažeisdama Espo ir Orhuso konvencijų nuostatas. Be to, Baltarusija nepateikė jokių tyrimais pagrįstų paaiškinimų, kodėl AE statyti pasirinkta Astravo aikštelė, esanti tik už 50 kilometrų nuo Vilniaus. Susirūpinimą kelia ir tai, kad neatlikta jokio vertinimo apie avarijos atveju galimą radiologinį poveikį tarpvalstybiniams vandenims, mūsų šalies gyventojams ir aplinkai.

Lietuva reikalauja, kad Baltarusija atliktų jėgainės streso testus, įtraukdama ir ES bei Lietuvos ekspertus.

Lietuva siekia, kad Espo konvencijos šalių 7-asis susitikimas, kuris vyks birželį Minske, pripažintų, kad Baltarusija neįvykdė 2014 metais priimtų rekomendacijų ir toliau vysto Astravo AE projektą pažeisdama šią konvenciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

fddfd

fddfd portretas
ar dar ilgai mūsų valdžia klaidžios nežinia kur, užuot sprendę skaudžiausius šalies reikalus. Kam bus reikalingas tas menamas saugumas, jei žmonių šalyje nebeliks, tik teritorija. O gal kaip tik teritorijos kažkam ir reikia (be lietuvių) ?

gidas

gidas portretas
nejau ir sitam profisionaliam ministrui nera daugiau darbu kaip begti i traukini kuris jau seniai isvyko ir kalbet apie tai kas niekada nebus pasiekta gal geriau grista i realybe problemu per akis ir dar daugiau
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių