Quantcast

J. Petrauskienė: aukštojo mokslo reforma prasidėjo šiandien

  • Teksto dydis:

Seimas ketvirtadienį patvirtino valstybinių universitetų optimizavimo planą. Pagal jį, Lietuvoje liktų mažiau nei pusė iš šiuo metu veikiančių 14 universitetų. Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė sako, kad šios dienos balsavimu Seimas davė startą vienai svarbiausių šalyje – aukštojo mokslo reformai. Ministrės teigimu, ši istorinė galimybė pagaliau kalbas leidžia paversti konkrečiais darbais.

„Šiandienos balsavimu Seimas pagaliau pasuko raktelį ir užvedė aukštojo mokslo reformos mechanizmo variklį. Vyriausybė savo ruožtu įsipareigojo užtikrinti, kad mechanizmas veiks ir degalų bus pilama tiek, kiek reikės. Kelionės tikslas aiškus, dėl jo sutarėme, o maršrutą, judėjimo kryptį rinksimės ir derinsime kartu su akademine bendruomene. Atsakingai žiūrėdami į valstybės, regionų, studentų, verslo bei darbdavių poreikius šiandien žengiame pirmuosius svarbios pertvarkos žingsnius“, – sako ministrė.

Šiandienos balsavimu Seimas pagaliau pasuko raktelį ir užvedė aukštojo mokslo reformos mechanizmo variklį. Vyriausybė savo ruožtu įsipareigojo užtikrinti, kad mechanizmas veiks ir degalų bus pilama tiek, kiek reikės.

J. Petrauskienės teigimu, premjero Sauliaus Skvernelio sudaryta darbo grupė siūlė kitą, greitesnius rezultatus atnešiantį ir jau kitais metais aiškiai matomą pažangą fiksuojantį reformos kelią, tačiau Seimas pasirinko judėti lėčiau, bet ta pačia kryptimi.

„Atsižvelgiant į mažėjantį studentų skaičių ir spartėjantį protų nutekėjimą į užsienį, prastas akademinės bendruomenės darbo sąlygas, reforma tiesiog nebegalėjo būti atidėliojama. Neturime laiko laikyti stojančiuosius, akademinį pasaulį nežinioje. Tiesa, pasirinktas nuosaikus kelias, palikta daug erdvės pasirinkti sprendimų įgyvendinimo kryptį“, – Seimo sprendimą komentuoja J. Petrauskienė.

Pasak ministrės, visos aukštojo mokslo pertvarkos tikslas – kokybė, todėl pradėjus įgyvendinti planą, keičiant finansavimo modelį, nukreipiant Europos Sąjungos Struktūrinių fondų investicijas, bus formuluojami aukšti kokybės standartai. Šis sprendimas taip pat suteikia aiškesnę kryptį ir vakar Švietimo ir mokslo ministerijos pristatytoms naujoms pedagogų rengimo gairėms bei užtikrina sklandesnį jų įgyvendinimą.

„Be aukštųjų mokyklų tinklo pertvarkos nemažiau svarbūs ir kiti du greta einantys žingsniai – kokybės užtikrinimo ir finansavimo pertvarkos rengimas, kuriuos Vyriausybė turi pateikti iki gruodžio 1 d.“, – pabrėžia ministrė.

Ji sako, kad šios dienos balsavimu Seimas davė startą vienai svarbiausių šalyje – aukštojo mokslo reformai. Ministrės teigimu, ši istorinė galimybė pagaliau kalbas leidžia paversti konkrečiais darbais. Anot jos, dėl planuojamos pertvarkos laimės visos aukštojo mokslo sistemos grandys, o diplomas atgaus savo tikrąją vertę.

„Reforma – ne vienadienis sprendimas, o procesas, orientuotas į ilgalaikius tikslus, tad turėsime sutelkti jėgas, žinias ir pastangas. Vyriausybė savo ruožtu turės savo instrumentus reformai įgyvendinti, bus tariamasi ir ieškoma visų pusių, tarp jų ir akademinės bendruomenės, interesus geriausiai subalansuojančių sprendimų, tačiau viena aišku jau dabar – kokybės siekio neatsisakysime ir neaukosime ant vidinių interesų laužo. Seimo sprendimas rodo, kad esame pasiryžę grąžinti tikrąją diplomo vertę“, – sako J. Petrauskienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
Kažkas baisaus...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių