Quantcast

Irane atidaryta pirmoji Lietuvos diplomatinė institucija – garbės konsulatas

  • Teksto dydis:

Irane atidarytas pirmasis Lietuvos garbės konsulatas, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Oficiali ceremonija Teherane vyko antradienį, konsulatui vadovaus Irano kompanijos „Yasin Group“ prezidentas Mohsenas Karimi Tabasis. Tai pirmoji Lietuvos atstovybė Irano Islamo Respublikoje nuo diplomatinių santykių užmezgimo su tuomete Persijos imperija 1930 metais.

Per ceremoniją Lietuvos ambasadorius Turkijoje ir Iranui Audrius Brūzga akcentavo, kad konsulato atidarymas – unikali galimybė Lietuvai ir Iranui pradėti naują ekonominio ir kultūrinio bendradarbiavimo etapą, jis pakvietė tuo naudotis gausiai susirinkusius Irano verslo atstovus.

Teherane taip pat atidaryta Mariaus Jovaišos fotografijų paroda „Neregėta Lietuva“. Ja, anot ministerijos, siekiama „Irano visuomenei parodyti Lietuvos gamtos grožį, istorinius miestus ir UNESCO paveldą“. Šia paroda pradėtas Lietuvos kultūros pristatymo Irane ciklas valstybės atkūrimo šimtmečio proga.

Per 80 mln. gyventojų turinčios valstybės sostinė sukuria apie 30 proc. viso Irano bendrojo vidaus produkto.

URM teigimu, konsulatas gali „svariai prisidėti prie Lietuvos verslo ekonominių ryšių plėtros sparčiai besivystančioje Irano 80 milijonų vartotojų rinkoje“ energetikos, žemės ūkio produktų, telekomunikacijų ir kitose srityse. Teherane ir jo priemiesčiuose gyvena apie 15 mln. gyventojų.

Šiitų valdomas Iranas tarptautinės bendruomenės kaltinamas terorizmo rėmimu ir bandymais pasigaminti branduolinį ginklą. 2015-aisiais Iranas su Europos Sąjunga bei šešiomis galingiausiomis pasaulio valstybėmis pasirašė susitarimą dėl branduolinės programos įšaldymo mainais už Vakarų sankcijų panaikinimą. Jungtinėse Valstijose šiuo metu svarstomos galimybės pasitraukti iš susitarimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Toliau taško mokesčių mokėtojų pinigus ir dar nori kad juos kas gerbtų o ne keiktu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių