Quantcast

Į skandalingojo V. Žirinovskio grasinimus Lietuva atsakys tyla

Rusijos politikos radikalui Vladimirui Žirinovskiui viešai paraginus "okupuoti arba sunaikinti" Baltijos valstybes, pasigirdo siūlymų nebetylėti ir galbūt net įtraukti politiką į ES nepageidaujamų asmenų sąrašą. Politologai pritaria, kad reakcija turi būti aktyvi, tačiau mūsų valdžios atstovai atkirčio nerengia.

Dirbtinės eilės iš Kaliningrado srities į Lietuvą vykstantiems vairuotojams su užuominomis į "nurodymus iš Maskvos" ir vis aštrėjanti Rusijos radikalų retorika verčia ne juokais susirūpinti tiek Lietuvos gyventojus, tiek kai kuriuos mūsų politikus. Pastarosiomis dienomis iš didžiosios Rytų kaimynės pasigirdo visai nesubtilių užuominų, kad JAV ėmusis karinių veiksmų Sirijoje Rusija turėtų atsakyti veiksmais Baltijos regione.

Pirmasis apie tai daugiau nei prieš savaitę prabilo prokemliška propaganda garsėjančio Nepriklausomų valstybių sandraugos Baltijos šalių instituto vadovas Michailas Aleksandrovas. Prieš kelias dienas prie jo prisijungė ir politikos radikalas, ne taip seniai dar ėjęs Rusijos Dūmos vicepirmininko pareigas V.Žirinovskis.

"Rusija turi aiškiai parodyti Vakarams, kad už agresiją prieš Siriją jiems teks sumokėti didelę kainą. Todėl Rusija turi paspausti ten, kur mes turime aiškų strateginį pranašumą, tai yra, Baltijos šalyse", – savo tinklaraštyje mintimis dalijosi M.Aleksandrovas, jis pridūrė, kad Rusijos karių įvedimas į Baltijos šalis "apsieitų su minimaliais nuostoliais arba visai be jų".

Antrasis apie tai prabilo V.Žirinovskis. "Kai tokie šunyčiai kiauksi pasauliniame procese, po to juos okupuoja <...>. Visos Baltijos šalys būtinai bus okupuotos arba sunaikintos", – pareiškė Lietuvos, Latvijos ir Estijos nebyliu pritarimu galimiems JAV veiksmams Sirijoje pasipiktinęs V.Žirinovskis. Jis taip pat pasiūlė nutraukti visus ekonominius ryšius su Baltijos valstybėmis, o krovinius gabenti per Rusijos uostus.

Iki vakar vakaro oficialūs Lietuvos asmenys nepateikė jokios reakcijos į išsakytus grasinimus. Tiesa, į aštrėjančią problemą pirmasis dėmesį atkreipė europarlamentaras Rolandas Paksas, jis iškėlė idėją, kad į V.Žirinovskio pareiškimus ne tik būtina reaguoti, bet Užsienio reikalų ministerija (URM) turėtų apsvarstyti galimybę įtraukti rusų radikalą į ES nepageidaujamų asmenų sąrašą.

"V.Žirinovskis ES turi būti paskelbtas nepageidaujamu asmeniu. Šis įžūlus išpuolis prieš NATO ir ES valstybes yra įvykdytas sudėtingos tarptautinės situacijos kontekste, todėl negali likti be atsako. Manau, kad diplomatinė formuluotė "nereaguoti" šiuo atveju tikrai nepakankama", – pareiškė Tvarkos ir teisingumo partijos pirmininkas.

Pasak R.Pakso, V.Žirinovskis jau seniai yra peržengęs visas politinio padorumo ribas. Įžūlių šio veikėjo išpuolių prieš Lietuvą ir kitas Baltijos šalis reguliariai iškyla sudėtingų pasaulio įvykių fone. Tačiau tokia retorika negali būti priimtina ir "turi išnykti iš viešosios tarptautinių santykių erdvės kaip dūmas".

Tačiau URM atstovai vakar sakė, kad ir toliau laikysis ligšiolinės pozicijos – Rusijos atstovų pareiškimų nekomentuos ir jokių kitų veiksmų nesiims.

***

Česlovas Iškauskas

Politologas

Įsidėmėtina, kad pastaruoju metu tokių akibrokštų Baltijos šalių atžvilgiu pasipylė ir daugiau – ir M.Aleksandrovo, kurį apžvalgininkai pavadino ir šizofreniku, ir V.Žirinovskio. Būtent šiuo metu, kai Lietuva pirmininkauja ES. Prisidengdami JAV galima agresija prieš Siriją jie šaudo iš propagandinių patrankų į Baltijos šalis, tarsi čia būtų silpniausia vieta, nesanti po NATO sparnu nuo 2004-ųjų. Taip zonduojama pasaulio, mūsų nuomonė tuo pat metu, kai Barackas Obama nepageidauja susitikti su pačiu Vladimiru Putinu. Viskas tampa informaciniu žaidimu, kuris ribojasi su rimtomis provokacijomis, – galima prisiminti ir 1940-uosius. Tačiau nemanau, kad Rusija imsis veiksmų, apie kuriuos šneka V.Žirinovskis. Propagandiniame kare yra du reakcijos būdai: visai nereaguoti ir duoti rimtą atkirtį. Tai jau daro politikos apžvalgininkai, bet visuomenė turi žinoti, kad Maskvoje sėdi žmonių, nelinkinčių gero Baltijos valstybėmis. Tad man atrodo, kad URM lygiu būtina reaguoti į tokius akibrokštus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

anonymous

anonymous portretas
Nu bet jis sako tiesą!!! Baltijos šalys nėra pasiruošę atremti Rusijos išpuolius. Panorėję ir be bombardavimų paimtų Lietuvėlę.

.

. portretas
,,,kadangi ваше мнение некам не рупи,,,пытайтесь перетиреть хоть языком,вам только это и остаётся! Жириновский супер !!!

Teip

Teip portretas
Tiktu kepuryte su skambaliukais... :)))
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių