Quantcast

JAV senatorius: Rusijai pulti Lietuvą būtų kvaila

  • Teksto dydis:

Rusijai užpulti Lietuvą būtų „kvaila“, turint omenyje, kad NATO šalys yra įsipareigojusios ginti viena kitą agresijos atveju, sako Vilniuje viešintis Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) senatorius Richardas Durbinas (Ričardas Durbinas).

Paliaubų susitarimas nuvylė

„Tai būtų kvaila. Aš tikiuosi, kad ponas Vladimiras Putinas net nesvarstys tokio varianto“, - žurnalistams antradienį Prezidentūroje sakė R.Durbinas.

Jo teigimu, šiandien svarbesnis klausimas yra situacija Ukrainoje. R.Durbinas sako, kad vasarį pasirašytas Minsko paliaubų susitarimas yra „nuviliantis“.

„Minsko susitarimas yra nuviliantis. Rusija iki šiol jį pažeidinėja beveik kiekvieną dieną, nusinešdama nekaltas gyvybes“, - teigė senatorius.

Vis dėlto jis pabrėžė, kad tikisi konflikto pabaigos, Rusijos remiamiems separatistams nebesiveržiant į didžiuosius Ukrainos miestus, pavyzdžiui, Mariupolį. Tačiau senatorius teigia, kad „mes turime būti pasiruošę, jeigu V.Putinas nuspręs judėti toliau“.

Pasak R.Durbino, užpuolusi Ukrainą Rusija suvienijo tiek pačią valstybę, tiek ją palaikančią valstybių koaliciją.

„Kur kas didesnę koaliciją nei aš kada nors būčiau pagalvojęs. Ypač didžiuojuosi Amerikos lyderyste palaikant Ukrainą šiandien, bet turiu pasakyti, kad lygiai taip pat didžiuojuosi tuo, ką padarė Lietuva“, - teigė JAV politikas.

„Lietuva buvo tokia nuoširdi palaikydama Ukrainą ir jos laisvę. Aš didžiuojuosi tuo, ką padarė ši šalis“, - pridūrė jis.

R.Durbinas aktyviai remia Ukrainą ir yra vienas iš dviejų Senato „Ukraine Caucus“ pirmininkų. Jis priklauso JAV Senato Asignavimų, Teisingumo ir Administravimo komitetams, taip pat Gynybos pakomitečiui.

R.Durbinas yra vienas įtakingiausių lietuvių kilmės amerikiečių JAV politikoje. Jo motina Ona Kutkaitė kilusi iš Jurbarko, ji su tėvais emigravo į JAV 1911 metais. Tėvas - airis.

Apie Kerry vizitą į Rusiją

Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) valstybės sekretoriaus vizitas į Rusiją nereiškia, kad Amerikos pozicija Rusijos atžvilgiu švelnėja, teigia JAV senatorius Richardas Durbinas (Ričardas Durbinas)

„Ji (pozicija) nešvelnėja. Kai kurie iš mūsų su gera atmintimi ir šiek tiek žilais plaukais atsimintų, kad mes susitikdavome ir su sovietais pačiais prasčiausiais Šaltojo karo laikais, kai turėjome tūkstančius branduolinių galvučių atsuktų vieni į kitus. Mes vis tiek susėsdavome ir kalbėjomės“, - antradienį Prezidentūroje žurnalistams sakė Vilniuje viešintis JAV senatorius.

„Todėl aš nekritikuosiu jokios administracijos dėl to, kad jie stengiasi kalbėtis ir ieškoti kelio į taiką. Nemanau, kad (J.Kerry vizitas) buvo silpnumo ženklas, tai realybės ženklas“, - pridūrė jis.

Johnas Kerry (Džonas Keris) susitikti su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu ir užsienio reikalų ministrų Sergejumi Lavrovu vyko gegužės pradžioje. Po to JAV pareigūnas pareiškė, kad derybos Sočyje Ukrainos, Irano ir Sirijos temomis buvo „atviros“.

„Svarbu palaikyti ryšio liniją tarp JAV ir Rusijos, kai sprendžiame globalias problemas“, – socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje rašė J.Kerry.

Kritikai po vizito piktinosi JAV diplomatijos vadovu, kaltindami, kad J.Kerry tik stiprina V.Putino įvaizdį, beveik nieko negaudamas mainais.

Konservatyvios pakraipos Amerikos verslo instituto Rusijos studijų direktorius Leonas Aronas televizijos CNN portale paskelbtame straipsnyje griežtai kritikavo J.Kerry spaudos konferenciją Sočyje su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, kuri esą buvo „meilikaujamų klišių, nelogiškų išvadų, tautologijų ir eufemizmų klampus srautas, kuris pabrėžė V.Putino diplomatinę pergalę“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių