Quantcast

R. Karoblis ragina NATO atverti duris Gruzijai

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis ketvirtadienį paragino NATO atverti duris Gruzijai.

Šios šalies mieste Batumyje viešintis ministras priminė prieš dešimt metų NATO viršūnių susitikime priimtą pareiškimą, kad Gruzija taps Aljanso nare.

„Bukarešto sprendimai turi būti vykdomi. Durys turi būti atvertos“, – sakė R. Karoblis, dalyvaujantis Gruzijos gynybos ir saugumo konferencijoje.

Gruzija taip pat siekia narystės Europos Sąjungoje, tačiau artimiausiais metais galimybės šaliai įstoti į abi organizacijas atrodo miglotos.

Vakarų šalių retorika dėl NATO ir ES plėtros Rytų Europoje tapo atsargresnė po 2008 metais Gruzijoje kilusio karo su Rusija ir 2014 metų Krymo aneksijos ir konflikto Ukrainos rytuose.

Tačiau R. Karoblis pabrėžė, kad Rusija neturi daryti įtakos sprendžiant dėl Gruzijos narystės NATO ir ES.

„Šalys, kurios pasirinko eiti vakarų vertybių, vakarų demokratijos, teisės viršenybės keliu, jos turi būti kviečiamos prisijungti prie ES ir NATO“, – sakė ministras.

Gruzijos užsienio reikalų viceministras Vachtangas Macharobišvilis sakė, kad Rusija naudojasi Rytų Europos šalių nežinomybe dėl ateities.

„Kuo daugiau nežinomybės bus, tuo daugiau galimybių Rusija turės imtis agresyvių žingsnių“, – teigė politikas.

Pasak jo, Vakarai aukščiausiu lygiu turėtų dėti daugiau pastangų, kad konfliktai Gruzijoje, Ukrainoje ar Moldovoje būtų išspręsti.

„Neišsprendus konfliktų šioje Europos dalyje (…) nereikia turėti iliuzijų, kad visoje transatlantinėje erdvėje vyraus saugumas ir stabilumas“, – kalbėjo V. Macharobišvili.

„Istorija mums įrodo, kad NATO plėtra davė saugumą, stabilumą ir klestejimą šalims, į kurias ji plėtėsi“, – pridūrė jis.

„Gruzijos ar Ukrainos sėkmė Europos ir transatlantinėse organizacijose yra visos transatlantinės bendruomenės sėkmė“, – tvirtino Gruzijos užsienio reikalų viceministras.

Po 2008 metų karo Maskva nepriklausomomis pripažino praėjusiame amžiuje apie atsiskyrimą paskelbusią Pietų Osetiją ir kitą atskilusį regioną Abchaziją.

Rusija yra dislokavusi tūkstančius savo karių šių teritorijų karinėse bazėse. Tarptautinė bendruomenė Abchaziją ir Pietų Osetiją laiko okupuotomis Gruzijos teritorijomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algys

Algys portretas
Kad per parada Gruzijoje dar Stalino portreta nesioja,kaip jis atrodys NATO prie Lietuvos trispalves?

bergent

bergent portretas
kiek skeltanagiu islindo su zelemuncikais ir kestais priesakyje

VYTAUTAS

VYTAUTAS portretas
MINISTERIS NESVEIKAS,PROPAGUODAMAS NESANTAIKĄ,KUR GALIMAS KARAS.JIS GALVOJA,KAD PABĖGĘS PAS JANKIUS IŠVENGS BRANDUOLINĖS ŽIEMOS.NĖ VELNIO IR AUKSINIAI ŠAUKŠTAI NEPADĖS.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių