Quantcast

A. Guoga į premjero postą nenori, bet galėtų?

Europarlamentaras liberalas Antanas Guoga, kaip galimas premjeras populiarumu pralenkęs Liberalų sąjūdžio (LS) pirmininką Eligijų Masiulį, tvirtina neketinantis iš pastarojo atimti pirmininko kėdės ar burti naujos politinės jėgos. Savo ruožtu politikos apžvalgininkai siūlo pernelyg tokiais pažadais netikėti.

Šią vasarą „Vilmorus“ atlikta apklausa rodo, jog tinkamiausias premjeras rinkėjams ir toliau būtų Algirdas Butkevičius, už kurį pasisako 20,9 proc. rinkėjų. Nemažai respondentų premjeru norėtų matyti ir A. Guogą (10,8 proc.), taip pat – partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininką Rolandą Paksą (9,8 proc.). Seimo narį, LS lyderį Eligijų Masiulį premjeru norėtų matyti 9,2 proc. rinkėjų.

A. Guoga reitingais džiaugiasi, tačiau tikina kol kas nesiruošiantis pretenduoti į partijos pirmininkus. Kita vertus, jis leidžia suprasti, kad su LS elitu savęs netapatina, o tas elitas, jo žodžiais, nenori permainų. „Manau, sėdžiu savo rogėse, man patinka dirbti Europos Parlamente. [...] Šiai dienai minčių tapti [partijos] pirmininku nėra. Jaučiu, kad ir partijoje yra noras tęsti ir palikti viską, kaip yra. Toks noras yra iš partijos elito. Aš nesu tame elite, esu tiesiog paprastas žmogus. Turiu pareigas, ir mane tai tenkina“, – portalui LRT.lt komentavo A. Guoga.

Pasiteiravus, ar neketina kurti naujos politinės jėgos, politikas atsakė: „Nesu tas, kuris skaldo. Stengiuosi, kad mano ego nebūtų didesnis už Lietuvos interesus. Nebūtų sąžininga daryti kažką savo. Manau, kaip tik reikia stiprinti mūsų politinę sistemą, reikia dar daugiau žmonių kaip aš ir geresnių. [...] Tikrai neturiu tokio plano – kelti savo kandidatūrą į pirmininkus.“

„Turime reikalą su pokerio lošėju“

Pasak ryšių su visuomene specialisto Lino Kontrimo, tai, ką sako A. Guoga, yra viena iš politinės komunikacijos priemonių – neatskleisti kortų tol, kol pasikeičia konjunktūra ir situacija garantuoja labai aiškius sprendimus.

„Faktas, kad A. Guoga – žmogus, kuris moka ir blefuoti, ir kalbėti taip, kaip reikia. Nežinau, ar jis pats daro šį įdirbį, ar padeda partija. Tačiau tol, kol jis yra LS, gali būti aiškus planas, jog tai – naujo lyderio auginimas ir priešpastatymas dabartiniam populiariausiam politikui“, – LRT.lt sakė L. Kontrimas.

Anot ryšių su visuomene specialisto, rinkėjai nuolat dairosi naujų veidų ir galimybių. Esą tol, kol politinis raštingumas neaugs, valstybė bus priklausoma nuo naujų pranašų – ar tai būtų partijos, ar įšokę į politinį kontekstą veikėjai.

„Visiškai nenustebčiau, jei kitais metais, kai liberalai pradės kalbėti apie vardus ir pavardes, kurie pristatomi rinkimams kaip aiškūs kabinetų nariai, vis dėlto A. Guoga ten bus vienokiu ar kitokiu formatu. Politikoje stabilus ir nuoseklus principų laikymasis yra tik vadovėliuose, o realiai politikams nėra sunku labai greitai pakeisti savo pozicijas ar pažiūras. [...] Koks A. Guogos siekis? Dabar viskas tarsi yra gerai – jis dirba EP, yra LS atstovas ir kalba taip, kaip reikia. Bet jei atsiras šansas, netikiu, kad jis juo nepasinaudotų“, – LRT.lt komentavo L. Kontrimas.

Kaip teigia dienraščio „Lietuvos rytas“ politikos apžvalgininkas Vytautas Bruveris, reikia turėti omenyje, jog „A. Guogos asmenyje turime reikalą galbūt ne tiek su politiku, kiek su pokerio lošėju“.

„Pro nesandarias LS partijos sienas nuolat prasisunkia neramios žinios, kad jis neva nori tapti kandidatu į premjerus, kitaip išeis iš partijos ir išsives nemažai narių bei rinkėjų, pats eis į Seimo rinkimus. Toks kalbų intensyvumas ir reguliarumas verčia spėlioti, kas tai yra. Tai gali būti priešrinkiminės LS vidinės rietenos, pasistumdymai. Jaučiant, kad partija gali neblogai pasirodyti per rinkimus, tai didina partijos narių entuziazmą rietis dėl aukštesnių vietų partijos sąraše, dėl didesnės įtakos partijoje prieš rinkimus“, – svarstė V. Bruveris.

Politikos apžvalgininko manymu, A. Guoga tikrai turi didelių politinių ambicijų: „Kiek jos toli siekia – sunku pasakyti. Anksčiau lubas buvo nustatęs kaip ūkio ministro postą, dabar neatmestina, kad jis svajoja apie premjero vietą“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

YES

YES portretas
Tik nepergyvenkit jis Briuselyje visus politikos ir ekonomikos mokslus praeis. Kadangi jis bendraujantis turės ir daug įtakingų pažinčių. Tvarkingas žmogus.

Rinkėjas

Rinkėjas portretas
Nepavydėkite žmogui. Reikia manyti liberalų sąjūdis per rinkimus turės daug vietų Seime. Gali kada nors ir prezidentu tapti.

reiketu

reiketu portretas
kad vmi pasidometu jo piniginiu lesu kilme.. manau,kad dauk klausimu butu.. ojojoj
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių