Quantcast

Gruzija įteisino autentišką Lietuvos pavadinimą

Gruzija oficialiai įteisino autentišką Lietuvos pavadinimą, ketvirtadienį pranešė šios šalies užsienio reikalų ministerija (URM).

„Nuo šiandien Lietuvos vardas Lietuva yra įteisintas“, – skelbiama oficialioje Gruzijos URM feisbuko paskyroje.

Tai, kad Gruzija, vadovaudamasi šalies kalbos departamento rekomendacijomis, įteisino pavadinimą „Lietuva“, patvirtino ir Gruzijos ambasados atstovai Lietuvoje. Iki šiol Gruzija naudojo slavišką Lietuvos pavadinimo versiją „Litva“.

Pabrėžiama, kad šis sprendimas – atsakas į Lietuvos priimtą „draugišką žingsnį“ įteisinti alternatyvų Gruzijos pavadinimą Sakartvelas. Atkreipiamas dėmesys, kad abipusiai sprendimai yra simboliški, kadangi Lietuva švenčia 100-ąjį valstybės atkurimo jubiliejų, tuo metu Gruzija gegužę žymi pirmosios demokratinės respublikos įkūrimo sukaktį.

VLKK gegužės pradžioje leido šalia oficialaus Gruzijos pavadinimo naudoti ir Sakartvelas. Tbilisis prašė šios galimybės argumentuodamas, jog „Gruzija“ yra rusiškas pavadinimas.

Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) pirmininkas Audrys Antanaitis sako, kad tai „gražus atsakomasis žingsnis“.

„Sakome lietuvišką „Ačiū“. Žinoma, tai daugiau simbolinis, ne tokią didelę politinę reikšmę Lietuvai turintis įvykis, mums tai nėra labai svarbu, aktualu, mes nesikreipsime į kitas šalis, kurios naudoja pavadinimą „Litva“. Bet draugiškos valstybės žingsnis norint padaryti mums malonumą iš tikrųjų nusipelno ačiū“, – sakė A. Antanaitis.

Lietuvos vadovai ir Užsienio reikalų ministerija žada Sakartvelo pavadinimą naudoti raštvedyboje.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tam mda - mokytojas

Tam mda - mokytojas portretas
Kai nuvažiuosi į Sakartvelą (jei įsileis), tave lietuviu tiktai nevadins, nes nemoki net lietuviškai linksniuoti („lietuvaovec") - jau tokio nemokiškumo niekur nesu matęs, - visur prikergia slaviškas galūnes. Mokykis, „lietuvaovec", padoriai teisingai linksniuoti: lietuvis-lietuvio-lietuviui.. Tėvynė Lietuva; „aš mda nemyliu Lietuvos"; „aš mda kenkiu Lietuvai"... Beje, mažarašti, mokykis gramatikos: žodis ´Afrika´ yra tikrinis, o žodis ´vokietis´ - bendrinis.

Jonui Nepraustaburniui

Jonui Nepraustaburniui portretas
Keikiesi ir atsiprašinėji. Ar supranti, seni, koks esi apgailėtinas?. Bet tu nesupranti. Tas jau žinoma iš tavo kasdieninės rašliavos. Kaip čia yra: kuo didesnis beraštis, tuo daugiau nori rašinėti. Prisidengi Anonimu ir dergi savo šalies gyventojus. Tau, žinoma, maloniau skamba deržavos Litva, o ne Lietuva brangi. Sovietikas buvai, sovietiku ir liksi trolinti bei loti Kremliui.

nejuokin to,,,,

nejuokin to,,,, portretas
o jus,simtasiuliai,,,,,faina ,,,to ismok rasyti lietuviskai ,,,to to
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių