Quantcast

Ginčai didina premjero populiarumą

Pastaraisiais metais premjeras Algirdas Butkevičius ne kartą nevengė ginčų su buvusiais ir esamais koalicijos partneriais. Politologų manymu, tai socialdemokratų lyderiui nė kiek nepakenkė, netgi priešingai – padėjo susikrauti visuomenės palaikymo bagažą.

Pastaraisiais metais premjeras Algirdas Butkevičius ne kartą nevengė ginčų su buvusiais ir esamais koalicijos partneriais. Politologų manymu, tai socialdemokratų lyderiui nė kiek nepakenkė, netgi priešingai – padėjo susikrauti visuomenės palaikymo bagažą.

Balsas įtakingesnis

Pernai A.Butkevičius dėl energetikos viceministrės Renatos Cytackos susivaidijo su vėliau dėl nesutarimų iš koalicijos pasitraukusia Lietuvos lenkų rinkimų akcija. Šį mėnesį jis iškėlė ultimatumą Darbo partijos deleguotam kultūros ministrui Šarūnui Biručiui, nes šis neatsiklausęs viceminstro postą patikėjo Vytautui Vigeliui. Darbo partijos vadovai užsiplieskė, kai kurie politologai vėl pradėjo kalbėti apie koalicijos trapumą, tačiau padėtis greitai atvėso. Viešoje erdvėje visi iš esmės vienbalsiai sutaria – valdančioji koalicija iki šio Seimo kadencijos pabaigos 2016 m. rudenį stengsis išsilaikyti nesubyrėjusi. Kitaip elgtis būtų neracionalu nė vienai iš partnerių. Buvusi ministrų kaita, istorijos su įdarbinamais ir vėliau pareigas dėl reputacijos turinčiais palikti viceministrais bei principinga ministro pirmininko pozicija šiais klausimais tarsi žymi vis didesnę Lietuvos socialdemokratų partijos lyderio atskirtį nuo kitų koalicijos partijų lyderių.

Tai atsitiko ne dėl kokių nors neskoningų politinių rietenų ar ambicijų, tad neigiamos įtakos politiniam A.Butkevičiaus reitingui neturės. Tuo įsitikinęs Kauno technologijos universiteto Viešosios politikos ir administravimo instituto direktorius, profesorius Algis Krupavičius. "Labai gerai, kad premjeras gina savo pozicijas. Kadencijos pradžioje daugelis jį laikė blankiu, silpnu lyderiu, o dabar jis nuolat stiprėja ir bendrame kontekste jau yra pirmas lyderis. Dabar premjeras ir elgiasi taip, kaip visi galėjo tikėtis nuo pat pradžių", – komentavo politologas.

A.Krupavičius pabrėžė, kad A.Butkevičius ir dabar išlaikė savo politinį braižą – ne aklai prieštarauja koalicijos partneriams, bet geba rasti ir kompromisų, tiesiog jau turi stipresnį balsą visuose politiniuose lygiuose.

Nesutarimai nedideli

Ministro pirmininko ir kartu socialdemokratų lyderio, vesiančio partiją į naują Seimo kadenciją, karjerai bei reitingui A.Krupavičius nei dabartinėje situacijoje, nei artimoje ateityje pavojų neįžvelgia. "Žiūrint į rinkimų kontekstą, socialdemokratų partijai jis kaip tik, manau, bus svarbiausias garvežys", – teigė A.Krupavičius.

Politologo nuomone, net jeigu ateinančių rinkimų rezultatai būtų vėl palankūs toms pačioms partijoms, kurios dabar sudaro Seimo daugumą, A.Butkevičius galėtų burti tą pačią koaliciją. "Šie konfliktai yra ne tokie aštrūs. Daug smarkesnių jų buvo praėjusioje Seimo kadencijoje – Andriaus Kubiliaus vadovavimo metu. Buvo situacijų, kai ankstesnioji koalicija balansavo prie iširimo ribos. Dabartinėje koalicijoje, nors dar liko metai iki rinkimų ir nesutarimų dar kils, jie tikriausiai nebus tokie aštrūs", – prognozavo A.Krupavičius.

Kur galima paslysti

Nors vasarą politinis gyvenimas būna seklus, o partijos atrodo kone išvis nebeturinčios ryškesnių lyderių, rudenį apie juos vėl išgirsime daug daugiau, teigė A.Krupavičius. Juolab kad nebaigtos diskusijos ir darbai visuomenei svarbiais klausimais, pavyzdžiui, dėl naujojo socialinio modelio ar partnerystės įstatymo. Ar likus metams iki rinkimų ši valdžia dar ryšis ne tik kalbėti ir apie tokius dalykus, naudoti juos politinei retorikai, bet ir imsis įgyvendinti kontroversijų visuomenėje keliančius sprendimus?

"Šiuo metu tik Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė ir naujasis Darbo partijos lyderis Valentinas Mazuronis ryškiau girdimi, ypač kai visi kiti tyli. Kitų partijų lyderiai atsigaus prasidėjus politiniam sezonui, juolab bus ruošiamasi artėjantiems rinkimams, tad bus aktyvesni ir opozicinių partijų – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Lietuvos liberalų sąjūdžio – lyderiai. Yra nebaigtų darbų, kuriuos dabartinė koalicija yra pažadėjusi atlikti. Bus priimama dalis įstatymų, susijusių su socialiniu modeliu, ir pirmiausia tie, dėl kurių didelių ginčų nekyla. Labai tikėtina, kad koalicija ieškos sprendimų, skirtų įvairioms socialinėms problemoms, juk artėjant rinkimams valdantieji visuomet demonstruoja didesnį socialinį jautrumą. Aukštojo mokslo srityje yra daug nepadarytų darbų. Ir dar viena svarbi sritis – tinkamo, efektyvesnio bei greitesnio ES struktūrinių fondų lėšų panaudojimo darbai", – vardijo A.Krupavičius.

Pasak politologo, valdančiųjų bei jų lyderio reitingą apsaugotų kuo sklandesnis, visuomenei priimtinai pateikiamas darbas įgyvendinant su socialiniu modeliu susijusius pokyčius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
jis turi populiaruma?kur?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių