Quantcast

G. Landsbergis siūlo keisti Seimo komisijos LRT veiklai ištirti pirmininką

Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkui Ramūnui Karbauskiui paprašius, kad Europos kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF) įvertintų, ar VŠĮ „Pirmoji kava“ ir UAB „TV Play“ sandoriai panaudojant ES lėšas atitinka ES finansavimą reglamentuojančiuose teisės aktuose nustatytas taisykles, šiuo žingsniu suabejojo Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis. Jis kreipėsi į Seimo Pirmininką Viktorą Pranckietį, išreikšdamas abejonių, ar valdančioji dauguma ir toliau pasitiki Laikinąja tyrimo komisija Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) valdymo, finansinės ir ūkinės veiklos parlamentiniam tyrimui atlikti.

„Sudarydamas šią laikinąją komisiją Seimas nurodė jai ištirti įvairius klausimus, taip pat ir susijusius su prodiuserinių įmonių paslaugų įsigijimu. Taigi šiai komisijai suteikti visi įgaliojimai kreiptis į nacionalines ir europines institucijas, todėl jos nariai turėtų nuspręsti, kur kreiptis ir kokių duomenų paprašyti, - pažymėjo G. Landsbergis. - Tačiau didžiausios Seimo frakcijos seniūno kreipimąsi į europines institucijas galima traktuoti kaip bandymą veikti lygiagrečiai komisijai, dubliuoti ar trukdyti komisijos darbui“.

Toks valdančiosios partijos frakcijos seniūno veiksmas G. Landsbergiui kelia klausimą, ar Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, veikdama per Seimo frakcijos seniūną, tokiu būdu nereiškia nepasitikėjimo komisijos darbu bei komisijos pirmininku. Kodėl nepasitikima komisija, kuri savo veiklai turi Seimo suteiktus įgaliojimus? Taip pat kyla klausimas, ar komisija ir jos pirmininkas vis dar turi Seimo daugumos pasitikėjimą?

TS-LKD frakcijos seniūnas Seimo Pirmininką kviečia apsvarstyti, kaip būtų galima sugrąžinti pasitikėjimą komisija užtikrinant, kad R. Karbauskis savo veiksmais nedarytų įtakos ir netrukdytų komisijos darbui.

„Jei užkirsti kelio R. Karbauskio politinėms intrigoms nepavyktų, kviesčiau įvertinti galimybę registruoti Seimo nutarimo projektą, kuriuo dabartinis laikinosios tyrimo komisijos pirmininkas būtų keičiamas R. Karbauskiu“, - apibendrino G. Landsbergis.

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų (LVŽS) frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis kreipėsi į Europos kovos su sukčiavimu tarnybą (OLAF), kad ši įvertintų, ar VŠĮ „Pirmoji kava“ ir UAB „TV Play“ sandoriai panaudojant ES lėšas atitinka ES finansavimą reglamentuojančiuose teisės aktuose nustatytas taisykles, primena ELTA.

OLAF tiria ES biudžetui kenkiančio sukčiavimo, korupcijos ir sunkių pažeidimų ES institucijose atvejus ir formuoja Europos Komisijos kovos su sukčiavimu politiką. Į šios tarnybos akiratį patenka įvairūs nusižengimai - nuo lėšų grobstymo, apgaulingų reikalavimų iki viešųjų pirkimų procedūrų pažeidimų.

LVŽS frakcijos seniūnas pažymi, kad žiniasklaida yra pateikusi skandalingų faktų, kurie galimai pažeidžia teisės normas. R. Karbauskį kreiptis į OLAF paskatino viešumoje pasirodžiusi informacija, kad VšĮ „Pirmoji kava“ gauna ES lėšų „Lietuvos tūkstantmečio vaikų“ laidai rengti, skelbia viešuosius pirkimus laidai rengti ir visada ienintelė šių pirkimų dalyvė bei laimėtoja yra Edmundui Jakilaičiui ir Laurynui Šeškui priklausanti UAB „TV Play“.

„Kreipiausi į OLAF, kad ši tarnyba įvertintų, ar tokiu būdu vykdomas ES lėšų naudojimas yra teisėtas“, - sako R. Karbauskis.

L. Šeškus žiniasklaidai ne vieną kartą yra teigęs, kad savo draugo Jogailos Morkūno, kuris yra VšĮ „Pirmoji kava“ steigėjas, paprašė dalyvauti konkurse dėl laidos kūrimo, nes pats praėjusį dešimtmetį dar nebuvo įsteigęs įmonės. Taigi laiminčiosios organizacijos vadovas viešai pripažino, kad yra iš anksto susitarta dėl dalyvavimo konkursuose, kurių metu siekiama laidos „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“ finansavimo.

Žiniasklaidoje buvo skelbiama, kad konkurso, kurį nuolat laimi UAB „TV Play“, sąlygos galimai riboja konkurenciją. Konkurso sąlygose nurodoma, kad konkurse dalyvaujantis prodiuseris privalo pasiūlyti konkretų laidos transliavimo per LRT televiziją laiką. Kitaip tariant, prodiuseris turi turėti susitarimą su konkrečia televizija ir būtent UAB „TV Play“ yra viena iš nedaugelio įmonių Lietuvoje, kuri šią sąlygą tenkina. Abejones situacijos skaidrumu sustiprina ir ta aplinkybė, kad „Lietuvos tūkstantmečio vaikų“ laidą kurianti prodiuserinė kompanija UAB „TV Play“ yra mokėjusi atlygį VšĮ „Pirmoji kava“ vadovei.

Kai 2018 m. vasario 7 d. posėdyje Vyriausioji tarnybinės etikos komisija svarstė Seimo nario Naglio Puteikio pateiktą užklausimą, paaiškėjo dar viena aplinkybė: „Iš VTEK gautų duomenų matyti, kad VšĮ „Pirmoji kava“ nėra valstybės planavimo projekto „Mokinių akademinių gebėjimų atpažinimo ir jų ugdymo kokybės plėtra“ lėšų gavėja ir jų administratorė. Projekto vykdytojas ir jo finansavimui skirtų lėšų gavėjas yra Specialiosios pedagogikos ir psichologijos centras (SPPC), kuris šias lėšas gauna iš Europos socialinio fondo agentūros. VšĮ „Pirmoji kava“ šiuo atveju yra už veiklos įgyvendinimą atsakinga minėtojo projekto partnerė, kuri prisidėjo vykdant projektui reikalingus viešuosius pirkimus TV laidos „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“ sukūrimo paslaugoms įsigyti ir į jos sąskaitas pervestas lėšas pervedė UAB „TV Play“. Taigi dokumentai rodo, kad VšĮ „Pirmoji kava“ pervedė lėšas galutiniam tiekėjui, tačiau pati įstaiga nėra šio projekto lėšų gavėja ir jų administratorė.”

Taip pat pažymėtina, kad VšĮ „Pirmoji kava“ viešųjų pirkimų techninėje specifikacijoje nurodoma, kad „į TV laidos rengimo kainą turi būti taip pat įskaičiuoti visi pridėtiniai kaštai: žmogiškieji ištekliai (laidos vedėjai, prodiuseris, režisierius, vyr. redaktorius, projekto administratorius, projekto administratoriaus asistentas, atrankų vykdytojai, IT prižiūrėtojas/programuotojas, montažo režisierius, operatorius (...)“. Tuo tarpu UAB „TV Play“ ir LRT sudarytos sąmatos rodo, kad į laidos rengimo kaštus, kuriuos patiria prodiuseris (t. y. viešąjį pirkimą laimėjusi UAB „TV Play“), galimai įtraukiamos ne visos lėšos - dalį jų (pvz. operatorių ir jų asistentų, režisierių bei pan.) dar papildomai dengia ir LRT televizija.

Pažymėtina, kad UAB „TV Play“ auditą atliekantys teisininkai viešojoje erdvėje yra iškėlę abejonių, ar VšĮ „Pirmoji kava“ apskritai turėjo skelbti viešąjį pirkimą „Lietuvos tūkstantmečio vaikų“ kūrimui, nes pagal savo statusą galbūt net neatitinka įstatyme numatytos perkančiosios organizacijos apibrėžimo.

LVŽS frakcijos seniūnas sako, kad OLAF įvertins, ar šiuo ES fondų lėšų panaudojimo atveju nėra sukčiavimo ar kitų neteisėtų veikų požymių.

Viešųjų pirkimų tarnybos duomenimis, už laidos „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“ kūrimą 2011-2017 metais VšĮ „Pirmoji kava“ UAB „TV Play“ sumokėjo 1 325325,59 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių