Quantcast

Etikos sargai: A. Veryga pažeidė įstatymą

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pažeidė įstatymą, kai skyrė finansavimą Lietuvos sveikatos mokslų universitetui, kuriame anksčiau dirbo, trečiadienį paskelbė Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Ministras 2017 metų spalį pasirašė įsakymą, kuriuo skyrė kiek daugiau nei 32 tūkst. eurų universiteto projektui apie alkoholio žalą.

A. Veryga LSMU dirbo prieš tapdamas ministru – iki 2016 metų lapkričio.

VTEK nurodo, kad vadinamasis „atšalimo“ terminas trunka metus – tiek laiko asmuo laikomas turintis su sąsajų su buvusia darboviete ir turi nusišalinti nuo sprendimų, susijusių su ja.

Teigiama, kad A. Veryga nusišalinimą pareiškė post factum – tada, kai interesų konfliktą keliantis sprendimas jau buvo priimtas – praėjus daugiau nei metams nuo darbo LSMU pabaigos bei VTEK pradėjus tyrimą dėl ministro elgesio.

Taip pat nustatyta, kad A. Veryga laiku nedeklaravo keturių sandorių – būsto paskolos, dviejų automobilio lizingo sutarčių su „Swedbank“ ir automobilio pardavimo.

VTEK teigia, kad ministras šiuos sandorius deklaravo tik tuomet, kai buvo pradėtas tyrimas dėl jo elgesio.

Be to, VTEK pareiškė, kad laiku A. Veryga nedeklaravo ir savo dabartinės darbovietės – Sveikatos apsaugos ministerijos – bei joje einamų ministro pareigų.

Etikos komisija yra sulaukusi politikų kritikos dėl tokio pobūdžio formalių pažeidimų konstatavimo, nes ministrų darbovietės yra viešai žinoma informacija.

Pripažįsta suklydęs

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pripažįsta suklydęs, kai skyrė finansavimą Lietuvos sveikatos mokslų universitetui (LSMU), kuriame anksčiau dirbo.

Kartu ministras sako manantis, kad pažeidimas nėra tokio masto, jog jis turėtų trauktis iš pareigų, tačiau pabrėžia, kad sprendimą šiuo atveju priims jį delegavęs premjeras Saulius Skvernelis.

„Tai yra pažeidimas, dėl kurio apgailestauju. (...) Mano asmeniniu vertinimu, taip, nėra toks, kuris verstų atsisakyti pareigų, bet visada sprendžia vadovas“, – BNS trečiadienį sakė A. Veryga.

Tai yra pažeidimas, dėl kurio apgailestauju.

„Kaip ir visų kitų ministrų atveju, sprendžia tie, kurie deleguoja. Pagrindinis sprendimas yra premjero, jis ir vertins mano galimybes“, – sakė A. Veryga. Jis sakė VTEK sprendimo su premjeru dar neaptaręs.

Sveikatos apsaugos ministras sakė apgailestaujantis dėl padaryto pažeidimo.

„Apgailestauju dėl kiekvieno pažeidimo ir joks politikas neturėtų nieko pažeisti. Žinodamas tas rizikas ir anksčiau tam tikrus sprendimus esu priėmęs nusišalindamas. Ten, kur aš matau, kad akivaizdus gali kilti interesų konfliktas, aš nuo jo nusišalinu, o tas atšalimas iš tiesų yra žmogiška klaida, nes ten buvo savaitė ar dvi likusios iki pilnų metų“, – kalbėjo A. Veryga.

Atstovės anksčiau perduotame komentare ministras komentuodamas VTEK sprendimą teigė, jog padaryta klaida yra formali ir žmogiška.

„Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga apgailestauja, kad buvo padaryta klaida, tačiau ji – formali ir žmogiška. Buvo neteisingai apskaičiuota vadinamojo „atvėsimo“ laikotarpio pabaiga. Iki šio laikotarpio pabaigos buvo likusi maždaug savaitė ar dvi“, – BNS trečiadienį komentavo ministro atstovė spaudai Lina Šriubienė.

Pasak atstovės spaudai, A. Veryga yra nusprendęs nebepasirašyti jokių įsakymų ar kitų dokumentų, kuriuos pasirašius gali kilti bent menkiausių abejonių, net ir pasibaigus „atvėsimo“ laikotarpiui.

Tokiais atvejais įsakymai ir kiti teisės aktai yra teikiami pasirašyti kitiems ministrams.

Be to, pasak L. Šriubienės, kai Sveikatos apsaugos ministerijai vadovauja medikas, daugeliu atvejų gali kilti  galimų interesų konfliktų – ne tik dėl buvusios darbovietės, bet ir dėl kursiokų, buvusių kolegų, dėl to, kad yra registruotas tam tikroje poliklinikoje ar gydosi pas tam tikrą gydytoją.

Ministro atstovės teigimu, susidariusi „savotiškai iškreipta situacija“, kai sveikatos apsaugos ministrui tarsi surišamos rankos, o visuomet teikti pasirašyti dokumentus kitiems ministrams – nenormalu.

„Juk ministras gali būti pacientas, kaip ir bet kuris iš mūsų. Tai reiškia, kad ministras-medikas turėtų daugeliu atveju nusišalinti beveik nuo visų sprendimų ir niekur nedalyvauti, nors jo tiesioginė pareiga – formuoti sveikatos politiką“, - raštu pateiktame komentare teigia A. Verygos atstovė.

R. Karbauskis: sprendimas nesukelia pasekmių

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimas pripažinti sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą pažeidus įstatymą nesukelia tokių pasekmių, kad ministras turėtų trauktis, sako Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas Ramūnas Karbauskis.

„Šitoj vietoj pats sprendimas VTEK tikrai nesukelia kažkokių pasekmių, kad ministras negalėtų eiti savo pareigų. Jeigu pasekmės galėtų sukelti kokį nors interesą, koks buvo konstatuotas kalbant apie švietimo ministrę, kur šeimos interesas, tai truputį kita situacija“, – trečiadienį žurnalistams Seime sakė R. Karbauskis.

S. Skvernelis: nėra pagrindo trauktis

Premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį pareiškė, kad sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga neturėtų atsistatydinti, tarnybinės etikos sargams pripažinus jį supainiojus interesus.

„Tai yra pažeidimas, faktas, bet tikrai nemanyčiau, kad dėl to reikėtų ministrą bandyti išprašyti iš pareigų“, – žurnalistams Vyriausybėje sakė ministras pirmininkas.

„Nematau, kad ministras padarė pažeidimą, kur turėjo asmeninės naudos, ar siekė kažkokios pats, ar jo artimi žmonės“, – kalbėjo jis.

Vis dėlto premjeras reiškė apmaudą, jog ministrai pažeidžia etiką nepaisant to, kad pradėję eiti pareigas jie buvo konsultuojami Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos atstovų (VTEK).

Premjeras žadėjo, kad „bars“ ministrą, tačiau tuo pačiu apgailestavo dėl kai kurių, anot jo, pernelyg biurokratinių VTEK sprendimų.

„Jeigu valstybės institucija prašo duomenų iš žmogaus ir tie duomenys yra bet kuriame valstybės valdomame registre, tai yra biurokratizmas“, – tvirtino S. Skvernelis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Simas

Simas portretas
Pažeide etiką, elgiasi amoraliai, bet pasak jo vadų “ sprendimas nesukelia pasekmiu, nera pagrindo trauktis”. Kaip be jo, kai dar ne viska sugriovė.

Marikas

Marikas portretas
Morda sito verygos prasosi plytos. Greiciau ji ismestu von is ministru

Nespejo

Nespejo  portretas
Veryga apsilti koju ministro pareigose, pardave sena automobili, sau ir zmonai paeme po automobili lizingu, paskolą bustui isigyti, skyre mokesčių mokėtojų pinigus savo buvusiai darbovietei. Trumpai drutai, vaikinas prasigyveno. Geras prasigyvenimo pavyzdys visiems - eikite valdžion ir Jus prasigyvensite?
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių