Quantcast

Etikos sargai pagrūmojo šešiems Seimo ūkininkams

  • Teksto dydis:

Šeši  parlamentarai laiku nenutraukė ūkininkavimo veiklos arba pavėluotai pranešė apie šios veiklos nutraukimą, trečiadienį konstatavo Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

Komisijos teigimu, liberalas Juozas Baublys bei „valstiečiai“ Bronius Markauskas, kuris taip pat dirba ir žemės ūkio ministru, Aurimas Gaidžiūnas, Alfredas Stasys Nausėda, Audrys Šimas ir Vytautas Rastenis laiku nepateikė duomenų, kieno vardu registruoti jiems priklausantys ūkiai.

Komisija nustatė, kad Seimo nariai A.Gaidžiūnas ir V.Rastenis nėra savo vardu niekada registravę ūkininkų ūkių, tai padarė jų sutuoktinės, tačiau privačių interesų deklaracijose jie privalėjo šį faktą nurodyti, o to laiku nepadarė.  

Pasak komisijos pirmininkės Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnės Ritos Tamašunienės, toks komisijos sprendimas rodo, kad ne visi Seimo nariai tinkamai vykdo įstatymus.

„Seimo narys elgiasi neatsakingai - nevykdo laiku pareigos laiku deklaruoti viešuosius ir privačius interesus. Galbūt tuom nori kažką nuslėpti? Tai be abejo, tas įspėjimas, kad pažeidė turi suveikti - turi jį įspėti ir kitą kartą jis laikysis tvarkos“, - BNS teigė R.Tamašunienė.

Pasak jos, tinkamai deklaruoti, kam perduoda ūkius, Seimo nariai vėlavo skirtingai - nuo kelių dienų iki poros mėnesių.

Žemės ūkio ministras B.Markauskas, komisijos duomenimis, ilgiausiai delsė pateikti duomenis - privačių interesų deklaracijoje nenurodė duomenų apie jo vardu įregistruotą ūkį.

A.Šimas komisijos posėdyje teisinosi, kad dabar jo ūkiu rūpinasi sutuoktinė.

„Dabar žmona tvarko visą ūkį“, - Seimo Etikos ir procedūrų komisijos posėdyje tvirtino A.Šimas.

Tuo metu „valstiečiams“ Valiui Ąžuolui, Petrui Nevuliui, Juozui Rimkui, Viktorui Rinkevičiui, partijos lyderiui Ramūnui Karbauskiui ir Kaimo reikalų komiteto vadovui Andriejui Stančikui komisija pretenzijų neturėjo.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) dar balandį pavedė Seimo Etikos ir procedūrų komisijai tirti, ar 12 parlamentarų nepažeidė įstatymų, draudžiančių jiems užsiimti užsiimti ūkininkavimu, ir ar laikėsi prievolių deklaruoti interesus.  

Į tarnybinės etikos sargus dėl kolegų kreipėsi mišrios Seimo narių grupės parlamentarai Linas Balsys, Aušra Maldeikienė, Bronius Matelis, taip pat konservatorės Ingrida Šimonytė ir Monika Navickienė. Jų skunde nurodoma, kad 12 Seimo narių yra nenutraukę ūkinės veiklos, yra neišsiregistravę iš Ūkininkų registro, neteisingai pateikę arba visai nepateikę duomenų deklaracijose.

Pranešime teigiama, jog, pagal Lietuvos Konstituciją, Seimo nario pareigos yra nesuderinamos su jokiomis kitomis pareigomis valstybinėse įstaigose ir organizacijose, taip pat su darbu verslo, komercijos bei kitose privačiose įstaigose ar įmonėse. Tuo metu minimi asmenys, anot pareiškėjų, prieš tapdami Seimo nariais buvo registravę ūkius, kuriuos valdė vieni ar buvo partneriai kituose ūkiuose ir už tai gavo pajamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių