Quantcast

R. Masiulis: mano ir Darbo partijos principai sutapo (papildyta)

  • Teksto dydis:

Pirmadienį energetikos ministrui paskirtas  naftos krovos ir SGD terminalą statančios bendrovės „Klaipėdos nafta“ vadovas Rokas Masiulis teigia su jį delegavusios Darbo partijos lydere Loreta Graužiniene jau aptaręs energetikos sektoriaus perspektyvas.

„Kadangi principai mano ir partijos sutapo, tai pasiūlymas labai atsakingas – jeigu tavimi tiki ir mano, kad tu gali daugiau, tai tokius pasiūlymus reikia priimti“, - delfi.lt teigė R.Masiulis. Anot jo, energetikos sektorius turi būti „stiprus, nepriklausomas ir skaidrus“.

R.Masiulis žada daug dėmesio skirti buvusiai darbovietei – „ Klaipėdos naftai“ ir jos statomam suskystintų gamtinių dujų terminalo projektui.

„Dabar mano svarbiausia užduotis bus užtikrinti sklandų „Klaipėdos naftos“ darbą“, - sakė paskirtasis ministras.

R.Masiulis teigė pasiūlymo sulaukęs pirmadienį.

„Realiai pasiūlymo sulaukiau šiandien. Nors su Seimo pirmininke kalbėjau ir praėjusią savaitę“, - teigė paskirtasis ministras, kuris nėra Darbo partijos narys.

Energetikos ministerija, be „Klaipėdos naftos“, per įmonę „Epso-G“ valdo elektros perdavimo bendrovę „Litgrid“.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį pasirašė dekretą, atsižvelgusi į premjero Algirdo Butkevičiaus teikimą.

Pats A.Butkevičius interviu LRT televizijai tikino, kad kandidatą pristatė Darbo partijos pirmininkė, Seimo vadovė Loreta Graužinienė.

„Aš neseniai buvau susitikęs su Seimo pirmininke, ji pristatė kandidatą į energetikos ministro postą. Šitas kandidatas yra Rokas Masiulis, dabartinis „Klaipėdos naftos“ vadovas“, - sakė premjeras.

Pasak premjero, R.Masiulis yra kompetentingas ir gerai išmano tarptautinę energetikos sistemą bei Lietuvoje įgyvendinamus energetikos projektus.

„Pirmiausiai buvo susitarta, kad naujas energetikos ministras turi būti kompetentingas, turi būti ne naujokas, o gerai išmanyti ir tarptautinę energetikos sistemą, tiek Lietuvoje įgyvendinamus projektus. Tikiuosi, kad šitas žmogus (R.Masiulis - BNS) ir toliau bus atsakingas už suskystintų gamtinių dujų terminalo įgyvendinimą“, - kalbėjo premjeras.

Darbo partijos narys Kęstutis Daukšys BNS patvirtino, kad R.Masiulis nėra Darbo partijos narys.

45-erių ekonomistas, tarptautinių santykių ir politikos išsilavinimą turintis R.Masiulis „Klaipėdos naftai“ vadovauja nuo 2010 metų. Iki tol jis buvo dabar jau panaikintos energetikos bendrovės „Leo LT“ verslo vystymo direktorius ir valdybos narys, 14 metų jis dirbo įmonėse „Arthur Andersen“ ir „Ernst & Young“, kur vadovavo energetikos sektorių aptarnaujantiems padaliniams.

Tiek prezidentė D.Grybauskaitė, tiek socialdemokratas A.Butkevičius ne kartą išreiškė pasitikėjimą R.Masiuliu.

Socialdemokrato Artūro Skardžiaus vadovaujama Seimo laikinosios energetikos komisija pernai ir šiemet tyrė „Klaipėdos naftos“ įgyvendinamą SGD terminalo projektą. Balandį komisija siūlė SGD terminalo projektą, kai jis bus baigtas šių metų pabaigoje, audituoti Vyriausybės pasirinktiems auditoriams, be to, ji atsisakė ankstesnių planų siūlyti SGD terminalo statybos aplinkybes tikrinti Viešųjų pirkimų tarnybai, Valstybės kontrolei bei prokurorams.

Pirminėse komisijos išvadose prokurorams buvo siūloma aiškintis, ar buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas ir R.Masiulis neviršijo savo įgaliojimų ir nepadarė žalos valstybei, sudarydami plaukiojančios saugyklos nuomos sutartį su „Hoegh LND Ltd“. Buvo daroma išvada, kad Vyriausybė ir Energetikos ministerija galbūt sąmoningai toleravo „Klaipėdos naftos“ veiksmus, prisiimant ekonomiškai nepagrįstus įsipareigojimus sudarant sutartį su „Hoegh LND Ltd“.

A.Skardžius R.Masiulį yra pavadinęs „profesionaliu manipuliatoriumi ir sukčiumi“. Jis piktinosi, kad suskystintų gamtinių dujų terminalo laivą-saugyklą, už kurio nuomą Lietuva 10 metų kasdien mokės beveik po 0,5 mln. litų, „Klaipėdos nafta“ išsinuomojo iš Norvegijos bendrovės „Hoegh LNG“.

Pats R.Masiulis kovo pabaigoje teigė, kad dėl A.Skardžiaus paskelbtų išvadų, kurios, anot jo, paremtos neteisinga informacija, SGD terminalo projektas gali vėluoti ar pabrangti.

Komisiją kurti pasiūlė valdantiesiems priklausantys darbiečiai ir „tvarkiečiai“ bei Drąsos kelio frakcijos ir Mišrios Seimo narių grupės atstovai.

R.Masiulis naujas pareigas pradės eiti, kai prisieks Seime.

„Klaipėdos naftos“ atstovė spaudai Indrė Milinienė BNS sakė, kad laikinasis įmonės vadovas bus paskirtas netrukus, tikėtina, kad tai bus generalinio direktoriaus pavaduotojas.

Premjeras mano, kad R. Masiulis buvo Darbo partijos kandidatas

Premjeras mano, kad naujasis energetikos ministras Rokas Masiulis buvo Darbo partijos, o ne prezidentės kandidatas. Algirdo Butkevičiaus teigimu, Darbo partijos pasirinkimas yra teisingas, nes R.Masiulis yra kompetentingas ir išmano Lietuvos energetikos klausimus.

„Buvo susitarta su Darbo partija, kad siūlys tikrai kompetentingą žmogų, tikrai negalima skirti žmogaus, kuris nėra įsigilinęs į energetinę sistemą Lietuvoje arba tiesiog į vykdomus nacionalinio lygio projektus Lietuvoje. Tiek tarptautiniai projektai, kurie įgyvendinami Lietuvoje. (...) Manau, kad šis pasirinkimas ir apsisprendimas yra labai teisingas, nes „Klaipėdos naftos“ generalinis direktorius yra kompetentingas“, - pirmadienį žurnalistams sakė ministras pirmininkas.

Pasak jo, po pokalbio su Seimo pirmininke Loreta Graužiniene praėjusį penktadienį sutarta, kad kandidatas būtų pateiktas pirmadienį iki pietų, iki prezidentei išvykstant į Jungtines Amerikos Valstijas.

„Manau, kad Darbo partija pati apsisprendė, kiek aš žinau, diskusija pas juos užsitęsė ir ji atvyko su šituo kandidatu pas mane ir po to kalbėjausi telefonu su prezidente ir pateikiau teikimą ir kad šitą savaitę ministras galėtų priimti priesaiką“, -kalbėjo A.Butkevičius, paklaustas, ar R.Masiulis buvo „darbiečių“, ar prezidentės kandidatas.

Premjeras tikino, kad R.Masiulis buvo vienintelis pateiktas kandidatas.

„Jokie kandidatai prezidentei nebuvo pateikti. Kaip jūs girdėjote, vyko pokalbiai apie tam tikrus politikus, bet dėl jų sprendimo jokio nebuvo priimta ir man jokio teikimo nebuvo“, - aiškino jis.

Pasak A.Butkevičiaus, trinties tarp parlamento ir Energetikos ministerijos neturėtų kilti, nes socialdemokrato Artūro Skardžiaus vadovaujama laikinoji energetikos komisija galės tiesiogiai R.Masiulio klausti apie SGD terminalo projektą: „Dabar jie turės galimybę tiesiogiai ministro paklausti per Vyriausybės valandą“.

Kaip pagrindinius R.Masiulio tikslus premjeras įvardijo SGD terminalo statybos baigimą, dujų jungtį iki Kuršėnų, elektros jungtis su Švedija ir Lenkija.

„Aišku, pagrindinis uždavinys bus energetikos ministrui daugiau dienų praleisti Klaipėdoje ir jam vienas iš keliamų reikalavimų didžiausių, savalaikio terminalo įvedimas eksploatacijai“, - sakė A.Butkevičius.

Pasak A.Butkevičiaus, laikinai „Klaipėdos naftai“ vietoj R.Masiulio vadovaus jo pavaduotojas, tačiau kuris, neįvardijo: „Laikinai bus paskirtas pavaduotojas.“

R. Masiulis Seime prisieks ketvirtadienį

Energetikos ministru paskirtas „Klaipėdos naftos“ vadovas Rokas Masiulis Seime prisieks ketvirtadienį.

„Su premjeru (Algirdu Butkevičiumi - BNS) aptarėme... kadangi premjeras iš ryto negali, tai ketvirtadienį prieš Vyriausybės valandą (13 val. - BNS) ministras prisieks ir iš karto įsijungs į Vyriausybės valandą“, - Seime žurnalistams pirmadienį trumpoje spaudos konferencijoje pranešė Seimo vadovė Loreta Graužinienė. 

Ji patikino, kad R.Masiulio kandidatūra tenkino ir Darbo partiją, ir premjerą, ir prezidentę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių