Quantcast

Ekspertai: debatus apie teisingumą laimėjo Valstiečių ir žaliųjų sąjunga

Debatų tema apie teisingumą buvo ypač paranki vienam iš „valstiečių“ lyderių Sauliui Skverneliui ir „darbiečiui“ Artūrui Paulauskui, sako LRT.lt kalbinti ekspertai. Ir pagaliau S. Skvernelis sužibėjo – jo pasirodymą įvairių sričių specialistai įvertino geriausiai. Tuo metu A. Paulauskas daugelį nuvylė.

 Ketvirtadienio vakarą debatuose LRT TELEVIZIJOS eteryje penkios didžiosios partijos – Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), Darbo partija (DP) ir Liberalų sąjūdis (LS) – diskutavo apie teisingumą, teisėsaugos ir teisėtvarkos veiklą, kovą su korupcija bei nacionalinį saugumą.

Po debatų LRT.lt apklausė politikos, ekonomikos, verslo, teisės ir viešųjų ryšių ekspertus ir paprašė partijų pasirodymus įvertinti balais nuo 1 iki 5. Labiausiai ekspertams patiko „valstiečių“ pasirodymas – jiems iš viso skyrė 37 balus, o prasčiausio įvertinimo sulaukė „darbiečiai“ –  27 balai.

R. Dargį sužavėjo S. Skvernelio nuoširdumas

Ketvirtadienio debatų tema buvo itin palanki S. Skverneliui, LRT.lt sako Pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis.

„Daug kalbėta apie teisėsaugą, apie pareigūnus, apie jų atsakomybę ir galimybes gerinti jų gyvenimą. S. Skvernelis atrodė labai profesionaliai. Kitas dalykas, jis labai nuoširdžiai ir žmogiškai kalbėjo apie trūkumus ir bėdas, kurias reikia tvarkyti“, – teigia pramonininkų atstovas ir priduria, kad „valstiečiams“ skiria 5 balus.

R. Dargio žodžiais, Darbo partija, kurios atstovas turėjo potencialą daug žinoti šia debatų tema, visgi pasirodė nekaip. „Laukiau geresnio „darbiečių“ pasirodymo. A. Paulauskas kalbėjo neužtikrintai. Kartais man atrodė, kad jis potencialiai žino daug daugiau negu gali pasakyti“, – tvirtina R. Dargis.

Pramonininkų konfederacijos prezidentas priduria, kad liberalai pasirodė labai panašiai kaip „darbiečiai“, todėl jiems – po 3 balus.

Tuo metu socialdemokratams ir konservatoriams R. Dargis skyrė po 4 balus.

M. Katkus: opozicija išsiskyrė ryškiausiai

Premjerui labai nesiseka, kai jis būna išvedamas iš kantrybės, mano viešųjų ryšių agentūros „VRP Hill+Knowlton Strategies“ komunikacijos ekspertas Mykolas Katkus.

„Palyginus su pirmu jo pasirodymu, A. Butkevičius atrodė kaip diena ir naktis: jis daug painiojosi, neatrodė įtikinamai“, – LRT.lt sako viešųjų ryšių ekspertas. Jis socdemams skiria 2 balus.

Konservatoriai, M. Katkaus nuomone, ketvirtadienį pasirodė geriausiai. Juos specialistas įvertino 4 balais.

„Nors konkretumo G. Landsbergiui, ypatingai debatams baigiantis, pradėjo trūkti, bet jo energetika, laisvumas, opozicinė dvasia aiškiai išsiskyrė visoje salėje. [...] G. Landsbergis buvo pagrindinė opozicija ir šį kartą jis laimėjo prieš A. Butkevičių“, – tikina M. Katkus.

Kiti M. Katkaus balai: „valstiečiams“ – 4 balai, Darbo partijai – 2 balai, liberalams – 3 balai.

V. Nekrošius: o kaip keisime visuomenės požiūrį?

VU Teisės fakulteto Privatinės teisės katedros vedėjas Vytautas Nekrošius šį kartą visoms partijoms skyrė po 4 balus. Teisės ekspertas sako, kad visų pasisakymuose pasigedo vieno svarbaus dalyko.

„Kai buvo kalbama apie pasitikėjimą, kyšininkavimą, mokesčius, vieni kalbėjo vienaip, kiti – kitaip, matyti, kad S. Skvernelis yra buvęs policininkas – jis visus baus. Mano supratimu, kyšio problema – ne tik tų žmonių, kurie ima kyšius, problema, bet ir tų, kurie duoda. O kaip skatinsime žmones suprasti, kad duoti kyšį yra nepadoru ir gėda, šito nė vienas nepasakė. Rodos, vienas „darbietis“ panašią mintį iškėlė, bet tai ir buvo viskas.

Lygiai tas pats pasakytina apie mokesčius. Policininko prie kiekvieno tikrai nepastatysi ir nesukontroliuosi. Viskas priklauso nuo žmonių požiūrio: jeigu žmonės manys, kad mokesčius mokėti yra teisinga, tada juos ir mokės. To nukreipimo, ką darysime, kad keistume visuomenės požiūrį į šiuos dalykus, aš ir pasigedau“, – sako V. Nekrošius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LAUKSIM

LAUKSIM portretas
Debatai ir yra debatai, pamatysim ką parodys realus gyvenimas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių