Quantcast

E. Gentvilas rėžė A. Verygai: jūsų mąstymas kaip girtuoklio

Seimas užtikrintai juda link alkoholio prekybos ribojimo. Liko dar vienas balsavimas Seime, bet panašu, kad tai tebus formalumas.

Apie laukiančius pokyčius ir apie tai, kas vyko Seime svarstant Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas – pokalbis su sveikatos apsaugos ministru Aurelijumi Veryga, Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnu Eugenijumi Gentvilu ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderiu Gabrieliumi Landsbergiu LRT TELEVIZIJOS laidoje „Dėmesio centre“.

– Pone Veryga, Seime Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų svarstymas prasidėjo nuo grubaus pažeidimo. Sveikatos apsaugos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė, pasinaudodama jūsų ir Ramūno Karbauskio kortelėmis, užregistravo jus diskusijai, nors jūsų abiejų posėdžių salėje nebuvo. Kodėl taip įvyko? Jūs jos prašėte taip pasielgti?

A. Veryga: Tai buvo techninis veiksmas norint Seimo nariams suteikti galimybę pasisakyti. Kadangi dėl to kilo daug diskusijų, buvo kreiptasi į Etikos ir procedūrų komisiją. Manau, ji atsakys į klausimą, ar buvo pažeidimai.

– Sakote nežinojęs, kad tai gali būti pažeidimas? Tačiau jūs turbūt prisimenate, kad vienam iš buvusių Seimo narių netgi buvo surengta apkalta. Tiesa, su jo kortele buvo balsuojama. Tai nėra tas pats, bet panašu.

A. Veryga: Nenorėčiau leistis į gilias diskusijas. Noriu sulaukti Etikos ir procedūrų komisijos vertinimo ir tada bus aiškiau.

E. Gentvilas: Tebūnie tai techninis veiksmas, bet tai yra sąmoningas, iš anksto suplanuotas veiksmas. Mes savo frakcijoje posėdį baigėme 9 val. 45 min. tam, kad anksčiau ateitume į Seimo salę užsiregistruoti diskusijai. Kai atėjome, registravimo sistema dar neveikė. Kai tik ją įjungė, pradėjome registruotis. Staiga matome, kad R. Karbauskis ir A. Veryga užregistruoti, o salėje jų nėra, toje pusėje – tik Agnė Širinskienė.

Būdamas Vilniuje, su „valstiečiais“ ar kitais Seimo nariais dažną vakarą šalia Seimo esančioje kavinėje išgeriu bokalą alaus ar taurę vyno. Jie keikia šias pataisas ir savo strategus, kurie laužo rankas ir liepia balsuoti.

G. Landsbergis: Apkalta, apie kurią kalbate, buvo pritaikyta ne tam, kuris balsavo, o tam, kuris atidavė savo kortelę žinodamas, kad ja gali būti pasinaudota. Šiuo atveju kortelės irgi buvo atiduotos.

– Kortelė yra ne šiaip sau plastiko gabalėlis, tai yra jūsų mandatas. Teisė balsuoti, priiminėti įstatymus.

A. Veryga: Jau sakiau – sulauksime vertinimo ir tada žiūrėsime.

– Jaučiu, kad labai gailitės dėl to, kas įvyko?

G. Landsbergis: Aš suprantu gerbiamą ministrą, laukiam vertinimo. Bet kažkoks žmogiškas savo paties vertinimas galbūt būtų visai teisingas. Jūsų kolegė A. Širinskienė šiandien pripažino, kad tai buvo klaida. Galbūt jūsų rinkėjams būtų naudinga sužinoti, kokia yra jūsų paties nuomonė.

– Pone Veryga, turite ką pridurti?

A. Veryga: Manau, neplėtokime daugiau tos temos.

– Susidarė įspūdis, kad šiandien visas pataisų paketas buvo priimtas beveik vieningai, liko tik formalumai. Suprantu, kad dauguma visiškai pritarė tam, kas siūloma? Ar vis dėlto čia kažkas kažkam pasukinėjo rankas?

A. Veryga: Aš labai džiaugiuosi ir dėkoju koalicijos partneriams, kurie šį kartą susitelkė ir mes balsavome dėl dalykų, kurie buvo žadėti per rinkimus. Tai yra ir dar prajėjusioje kadencijoje registruotų siūlymų svarstymas, jiems buvo pritarta. Ši vyriausybė įdėjo daug pastangų ieškodama tam tikrų kompromisų. Buvau nuėjęs į socialdemokratų frakciją aiškinti, argumentuoti dalykus, susijusius su sprendimais, kuriuos Seimas priėmė. Džiaugiuosi, kad buvome vieningi ir pažadus pradedame vykdyti.

– Priminsiu esminius akcentus: draudžiama parduoti alkoholį asmenims iki 20 metų, draudžiama viešose vietose neštis alkoholio tarą taip, kad ji matytųsi. Taip pat alkoholio pardavimo laikas bus nuo 10 iki 20 valandos, sekmadieniais – nuo 10 iki 15 valandos. Mokamuose renginiuose ir festivaliuose alkoholiu prekyba leidžiama, nemokamuose leidžiama tik specialiose aptvertose teritorijose, į kurias asmenys iki 20 metų nebus įleidžiami. Draudžiama visų formų alkoholio reklama. Pone Landsbergi, ar matote kažkokių galimybių, kad toms pataisoms nebūtų pritarta? Ar vis dėlto šiuo klausimu yra betoninė dauguma?

G. Landsbergis: Pataisos jau beveik priimtos, liko tik viena – priėmimo stadija. Į ją dar galima registruoti kai kuriuos pataisymus. Mes šiandien registravome kompromisinį pasiūlymą dėl amžiaus, kad stiprus alkoholis būtų parduodamas nuo 20, o silpnas – nuo 18 metų.

– Kitaip tariant, kad pirmo kurso studentai galėtų realizuoti savo teisę į bokalą alaus?

G. Landsbergis: Matėme, kad tai yra kompromisas, už kurį balsuotų didesnė dalis Seimo. Bet, tiesą sakant, buvome šiek tiek apgauti socialdemokratų. Anksčiau jie buvo labai aiškiai pasakę, kad balsuos už 18 metų. Tokia poziciją išsakė ir partijos pirmininkas, ir dauguma frakcijos narių. Netgi patys registravo pataisą, už kurią dalis nebalsavo. Tebūnie. Tas kompromisas griuvo. Bet ši pataisa vėl yra registruota, Seimo nariai turės galimybę atsitraukti nuo šiandien patvirtintos nuostatos.

E. Gentvilas: Būdamas Vilniuje, su „valstiečiais“ ar kitais Seimo nariais dažną vakarą šalia Seimo esančioje kavinėje išgeriu bokalą alaus ar taurę vyno. Jie keikia šias pataisas ir savo strategus, kurie laužo rankas ir liepia balsuoti. Juokiuosi, kad antradienį dalis „valstiečių“ ateis balsuoti sugipsuotomis rankomis, nes dūšioje jie taip pat nepritaria šiems dalykams.

G. Landsbergis: Premjeras Saulius Skvernelis yra pasakęs, kad šitoms pataisoms nepritria, pritartų liberalesnėms.

– Ką sakė, ką ne, bet kaip balsavo, mes žinome.

E. Gentvilas: Kalbant apie pačias pataisas, galiu pasakyti, kad dalis jų yra techninio pobūdžio – pardavimo valandos šen ar ten. Bet yra du dalykai, kurie akivaizdžiai parodo požiūrį į žmones. Tai yra amžius ir suvarymas į gardus. Povilas Urbšys liberalus pavadino naciais už tai, kad drįsome pajuokauti. Simonas Gentvilas ir Kęstutis Glaveckas užregistravo pataisą, kad „valstiečiams“ perkant alkoholį taikomos ypatingos sąlygos – suprask, segregacija taikoma. Tačiau „valstiečiai“ įstatymiškai įteisina kai kurių žmonių suvarymą į gardus. Pabandykime įsivaizduoti jauną šeimą. Vyrui 19 metų, žmonai 20. Ką jiems daryti? Jie atskiriami. Šitie dalykai mane žeidžia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

senis

senis portretas
Nepatinka man nei Gentvilas, nei Veryga. Abu kazkokie kompleksuoti. Dar nepatinka kai man, praktiskai negerianciam, uzdedama alkoholiko etikete, nes vasara pliaze noriu isgerti bokala salto alaus, pasedeti su zmona lauko kavineje ir muzikos festivalyje pasilinksminti su draugais. Esu 100% isitikines kad visokie draudimai nutaikyti ne i kaimo chronius, bet i normalia visuomenes dali. Kam tai naudinga ir kieno interesus gina Veryga su Karbauskiu netrukus suzinosime, bet nenoriu buti varzomas neprotingais draudimais laisvoje salyje. Norite kad jaunimas negertu? Steikite nemokamus sporto ir kulturos burelius, uzimkite jaunima, finansuokite tai, o ne apsimeskite Alacho kariais.

> Ta matau

> Ta matau portretas
Kad Veryga islaikytas ir gana malonus tipelis,tai nepasigincysi :).O,kad liberalai visada stengiasi kovoti uz laisve pasirinkti ir daznai nepritaria bukiems istatymams,tai irgi faktas kaip blynas.:)

karba ruosk 10 lemu

karba ruosk 10 lemu portretas
ispanojoj tave jau laukia draugai tavo
VISI KOMENTARAI 38

Galerijos

Daugiau straipsnių