Quantcast

Departamentas apie ministro atšauktą kanclerio konkursą: jį organizuoti tikrai galima

  • Teksto dydis:

Valstybės tarnybos departamentas (VTD) atmeta aplinkos ministro Kęstučio Navicko teiginius, kad šiuo metu galiojančios valstybės tarybos konkursų taisyklės neužtikrina galimybių efektyviai organizuoti Aplinkos ministerijos kanclerio konkursą.

„Valstybės tarnybos departamentas atkreipia dėmesį, kad šiuo metu sudarytos visos sąlygos skaidriai ir profesionaliai organizuoti konkursus į valstybės tarnybą, net kai yra didelis pretendentų skaičius. Konkursas į Aplinkos ministerijos kanclerio pareigas – tikrai ne vienintelis tokio lygio konkursas, susilaukęs didelio pretendentų skaičiaus, ir kitoms įstaigoms pavykdavo tokius konkursus sėkmingai organizuoti“, – nurodoma BNS pateiktame VTD komentare.

Aplinkos ministras praėjusią savaitę BNS aiškino atšaukęs dar praėjusių metų rudenį organizuotą kanclerio konkursą, nes jame panoro dalyvauti itin didelis skaičius pretendentų – 36 asmenys.

Ministro aiškinimu, šiuo metu galiojančios taisyklės, kad visiems pretendentams turi būti pateikiami vienodi klausimai, neužtikrino konkurso skaidrumo. Nes, pasak K. Navicko, dėl dalyvių gausos konkursas turėtų vykti 3 – 4 dienas, vėliau dalyvaujantieji atrankoje gali sužinoti konkurso klausimus.

„Pirmiausia norime pabrėžti, kad yra galimybė konkursą organizuoti ne vieną dieną, o siekiant, kad nenutekėtų informacija apie klausimus, pretendentams galima užduoti skirtingus, bet lygiaverčius klausimus. Ministras, kaip tiesioginis ministerijos kanclerio vadovas, gali būti atrankos komisijos nariu. Taip pat teisės aktai nedraudžia atrankos metu duoti praktinės užduoties ar naudoti kokius kitus modernius atrankos metodus – ne tik pokalbį žodžiu“, – nurodoma Valstybės tarnybos departamento komentare.

Beje, pastarasis departamentas šiuo metu taip pat neturi nuolatinio vadovo. Departamentui laikinai vadovauja Osvaldas Šarmavičius – buvęs ilgametis VTD vadovas, jis pernai pasibaigus jo, kaip direktoriaus, kadencijai laimėjo direktoriaus pavaduotojo konkursą.

Departamentas primena, kad nuo 2013 metų birželio visi pretendentai į vadovų pareigas turi išlaikyti vadovavimo gebėjimų patikrinimą, kuris organizuojamas centralizuotai Valstybės tarnybos departamente. Tuomet tikrinamos pretendentų vadybinės ir lyderystės kompetencijos, žinios ir gebėjimai organizuoti žmonių veiklą organizacijos tikslams pasiekti bei sukurti tos veiklos efektyvumą užtikrinančias sąlygas.

Valstybės tarnybos departamentas atkreipia dėmesį, kad šiuo metu sudarytos visos sąlygos skaidriai ir profesionaliai organizuoti konkursus į valstybės tarnybą.

Tuo metu ministras K. Navickas aiškino, jog kanclerio konkursas, be kita ko, atšauktas dar ir dėl to, kad atrankos būdai buvo numatyti gana riboti, jis teigė pasigedęs įvairesnių ir efektyvesnių atrankos metodų.

„Nuo 2015 metų pabaigos, siekiant užtikrinti dar didesnį vadovų atrankos skaidrumą, aukščiausio lygio vadovų konkursai rengiami Valstybės tarnybos departamente, į atrankos komisijas įtraukiami ne tik vadovo ieškančios įstaigos atstovai, bet ir Valstybės tarnybos departamento ir ministro pirmininko atstovai. Taip pat konkursus gali stebėti nevyriausybinių organizacijų deleguoti atstovai“, – rašoma VTD pranešime.

Departamentas teigia kol kas negavęs oficialaus Aplinkos ministerijos rašto su prašymu leisti naudoti daugiau atrankos metodų. Tuo metu ministras BNS praėjusią savaitę nurodė tokius siūlymus pateikęs.

„Mes esame išsiuntę oficialiai Valstybės tarnybos departamentui savo pasiūlymus, kad leistų naudoti daugiau atrankos metodų, ne tik interviu, bet ir rašto užduotis, kurias taiko ir rinkoje veikiančios personalo atrankos įmonės, ir siūlėme, kad būtų suformuotas trumpasis ne mažiau trijų kandidatų sąrašas ir iš jo būtų galima (ministrui – BNS) priimti sprendimą“, – BNS penktadienį sakė aplinkos ministras.

K. Navicko manymu, vykdant tokio aukšto pareigūno atranką, ministro, prisiimančio atsakomybę už ministerijos darbą, vaidmuo turėtų būti svaresnis.

„Šioje vietoje tas masiškumas sugriovė visą sistemą, (...) užsikimšo pati sistema šioje vietoje. Kancleris – tokia pareigybė, kur visas ūkis, visi administraciniai reikalai, žmogus tikrai svarbus ministerijoje, tad leisti tik specialistams nuspręsti, kas turi būti, irgi nėra atsakinga. Jei būtų žemesnio lygmens, tai problemos dėl to nebūtų. Čia bėda ta, kad tokio aukšto lygio pareigūno atrankoje turi dalyvauti ir aukščiausio lygio vadovai“, – BNS penktadienį sakė K. Navickas.

Ministras paneigė prielaidas, jog konkursas atšauktas, pamačius konkrečias pareiškėjų pavardes. Jis patikino pats nesąs numatęs jokio konkretaus kandidato į kanclerio pareigybę.

Buvęs Aplinkos ministerijos kancleris Robertas Klovas postą paliko praėjusių metų rugsėjį. Laikinai eiti šias pareigas pavesta ministerijos Taršos prevencijos departamento direktoriui Vitalijui Augliui.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) kiek anksčiau pernai buvo pripažinusi, kad R. Klovas supainiojo interesus nenusišalindamas nuo sprendimo skirti savo medžioklės bičiulį Donatą Dudutį į Gamtos apsaugos ir miškų departamento direktoriaus pareigas. Komisija nurodė, kad 2016-2017 metais R. Klovas ir D. Dudutis kartu medžiojo penkis kartus, vienoje jų vyrai dalyvavo jau tuomet, kai vyko konkursas į departamento vadovus. Po VTEK sprendimo R. Klovas pranešė, kad trauksis iš pareigų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių