Quantcast

Seimas nusprendė, nuo kada, kur ir kaip tauta galės gerti alkoholį

Seimas linkęs nuo kitų metų alkoholį leisti vartoti tik sulaukusiems 20 metų. Dabar jį pirkti ir vartoti galima nuo 18 metų.

Seimas, ketvirtadienį svarstydamas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, nepritarė socialdemokratų Andriaus Palionio, Rimantės Šalaševičiūtės ir Artūros Skardžiaus pataisai leisti alkoholį vartoti asmenims nuo 18 metų. Už ją balsavo 47, prieš - 51, o susilaikė 21 parlamentaras.

Galutinis balsavimas dėl Alkoholio kontrolės įstatymo numatytas birželio 1-ąją.

„Alkoholikais tampama nuo jaunų dienų“, - teigė „valstietis“ Povilas Urbšys.

Seimas taip pat nesutiko, kad žmonėms nuo 18 metų būtų leista pirkti silpnesnius - mažiau nei 15 laipsnių - gėrimus. Nepritarta ir siūlymui specialiuose renginiuose – parodose, o taip pat masiniuose renginiuose leisti prekiauti ne stipresniu nei 14 proc. natūralios fermentacijos vynu (dabar - 13 proc.).

Alkoholio zonas siekia įteisinti nuo 2020 metų

Nemokamuose renginiuose nuo 2020 metų siekiama įteisinti zonas, kur būtų prekiaujama silpnu alkoholiu. Stipresnio alkoholiu juose nebūtų galima vartoti.

Už tokią „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio pataisą ketvirtadienį balsavo 64 Seimo nariai, prieš - 31, o susilaikė 28.

Sveikatos ministras Aurelijus Veryga aiškino, kad tokios zonos skatins „blaivesnio laisvalaikio kultūros diegimą“.

Tuo tarpu konservatorius Andrius Kubilius prognozavo, kad gali žlugti Kaziuko ar Kalėdų mugės. Liberalei Aušrinei Armonaitei kilo klausimas, kur norintiems įsigyti gėrimų tėvams nemokamuose renginiuose palikti vaikus.

„Vaikais turėtų pasirūpinti tėvai, o ne organizatoriai“, - teigė A.Armonaitė.

R.Karbauskis atšovė, kad „į tokius renginius žmonės su vaikais eina ne išgėrinėti“. 

Neleis laikyti permatomuose maišeliuose

Seimas linksta Lietuvos gyventojams drausti viešose vietose gabenti ir laikyti alkoholinius gėrimus matomoje pakuotėje.

Seimas, ketvirtadienį svarstydamas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, nepritarė konservatoriaus Gabrielio Landsbergio siūlymui atsisakyto tokio draudimo. Už balsavo 50 Seimo narių, prieš - 53, o susilaikė 8 parlamentarai.

Pasak G.Landsbergio, daugelyje šalių tokia praktika galioja tik tada, kai alkoholinis gėrimas yra jau atidaryta. Jis mano, kad naują draudimą bus sunku sukontroliuoti. 

Galutinis balsavimas dėl Alkoholio  kontrolės įstatymo numatytas birželio 1-ąją.

Mažos pakuotės nedings

Iš parduotuvių ir kitų prekyviečių stiprieji gėrimai mažose vienkartinėse pakuotėse su nuplėšiamais dangteliais nedings, nes Seimas nelinkęs jų uždrausti.  

Seimas, ketvirtadienį svarstydamas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, nepritarė konservatorių siūlymui uždrausti alkoholį ypač mažose pakuotėse: už draudimą balsavo 41 Seimo narys, prieš - 32, o susilaikė 34 parlamentarai. Galutinis balsavimas dėl Alkoholio kontrolės įstatymo numatytas birželio 1-ąją.

Pataisos autorius Paulius Saudargas piktinosi, kad tokius gėrimus jų mėgėjai „suvartoja pačioje parduotuvėje ar prie parduotuvės“.

„Vaikai mato“, - tvirtino P.Saudargas.

Sveikatos reikalų komiteto vadovė Agnė Širinskienė pareiškė, kad „uždraudus tokius gėrimus, būtų apribotas importas“. Pasak jos, tokius draudimus reikia suderinti su Europos Sąjunga.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pripažino, kad tokioje taroje parduodant stipriuosius gėrimus yra skatinimas alkoholio vartojimas, nes tokius gėrimus perka tie, kuriems jie reikalingi pagirioms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pb

pb portretas
GENTVILAI[senasis], -----girtuokliai tiek ŽALOS nepadarė Lietuvai,kiek LIBERALAI-SUKČIAI, -----ši GRUPUOTĖ moralizavo kitas partijas,kaip ir PATS DABAR moralizuoji Verygą---o PATYS vogė ir kyšininkavo nuolat, -----už tokią NUSIKALSTAMĄ VEIKĄ liberalų grupuotė turėtų būti PAŠALINTA iš politikos.

Anonimas

Anonimas portretas
tikrai matosi kad beveik visiems rūpi tik kaip išgerti neduoti jokių pašalpų iš tų pinigų padidinti darbo užmokestį ir visi norės dirbti o dabar darbo yra tik dirbti niekas nenori nes atlyginimas lygus pašalpai ir geriam apie blogus įpročius girtavimą smurtą reikia kalbėti nuo vaikystės apie kultūrą moralę etiką turėtu būti kalbama ir darželiuose ir mokykloje o šeimoje matyti tik tinkamą auklėjimą ir gerą pavyzdį tai reikia pradėti auklėti nuo mažens tai gal nauja užaugusi karta ir bus kitokia

R

R portretas
Ar per 4 metus bus priimtas nors vienas rimtas istatymas?? ABEJOJU...
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių