Quantcast

D. Grybauskaitė: tikime JAV, o ne konkrečia administracija

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos visuomet laikėsi duotų įsipareigojimų, todėl Baltijos šalys pasitiki šia valstybe, nepaisant to, kokia bus konkreti administracija, sako Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Galiu tik taip pasakyti – kad mes tikime Jungtinėmis Valstijomis, o ne konkrečia administracija. Ši valstybė niekada nepavedė savo partnerių. JAV yra viena pagrindinių mūsų partnerių, visada vykdė savo įsipareigojimus, kokia administracija bebūtų, todėl pasitikime savo NATO partnerėmis kaip ir JAV, taip ir visomis kitomis partnerėmis ir pasirengę strategiškai bendradarbiauti“, – antradienį Rygoje sakė D.Grybauskaitė.

Ji dalyvavo JAV viceprezidento Joe Bideno (Džo Baideno) susitikime su Baltijos šalių vadovais. Jame viceprezidentas patikino Lietuvą, Latviją ir Estiją, kad Vašingtonas laikysis įsipareigojimų NATO, ir paragino nesureikšminti respublikonų kandidato į prezidentus Donaldo Trumpo pareiškimų.

D.Trumpas, paklaustas, ar JAV gintų Baltijos šalis nuo Rusijos, yra sakęs, kad sprendimą priimtų įvertinęs, ar šalys vykdo savo įsipareigojimus.

D.Grybauskaitės teigimu, J.Bideno vizitas buvo skirtas aptarti, kaip bus įgyvendinami Varšuvoje vykusio NATO viršūnių susitikimo susitarimai.

„Visas vizitas į Baltijos regioną skirtas Varšuvos susitarimų įgyvendinimui, ką konkrečiai ir kaip galėtų JAV padaryti, tai yra lyg ir toks perėjimas, palikimas administracijos, kuri Lietuvai buvo tikrai palanki. Mums svarbu, kad būtų perėmimas, vadinamoji istorinė atmintis administracijų, kokia beateitų“, – kalbėjo Lietuvos vadovė.

Anot jos, kalbama apie saugumo garantijas, atgrasymą, Jungtinių Valstijų buvimą mūsų regione – tai susiję su amerikiečių dalyvavimu pratybose, bataliono dislokavimu, oro gynybos stiprinimu.

„Mes kalbame labai konkrečiai – ir apie sumas, ir apie infrastruktūros investicijas mūsų regione“, – sakė prezidentė.

Paklausta apie dvišalį JAV ir Lietuvos bendradarbiavimą D.Grybauskaitė minėjo, kad jis bus plėtojamas kibernetinio saugumo, infrastruktūros vystymo srityse, taip pat ir dislokuojant tam tikrą ginkluotę. Pasak prezidents, JAV planuoja investuoti į regiono oro gynybą.

„Bet konkretybės tegu lieka specialistams, ne viešai diskusijai. Mums svarbiausia – saugumas“, – sakė prezidentė.

Ji pabrėžė, kad ir JAV, ir NATO Baltijos regione bus tiek, kiek reikės.

„Buvimo bus tiek, kiek reikės, tai spręs konkrečiai NATO ekspertai ir kiekviena šalis dalyvaus pagal savo pajėgumus, bet bendri planavimai vyks NATO lygiu, o ne konkrečiai su atskira šalimi“, – teigė D.Grybauskaitė.

JAV viceprezidento ir Baltijos valstybių prezidentų susitikimas Rygoje vyksta per 27-ąsias Baltijos kelio metines, kai du milijonai lietuvių, latvių ir estų, smerkdami Europą padalijusį Ribentropo–Molotovo paktą, susiėmė už rankų ir išsakė paramą nepriklausomybei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Kariuomenės vadas kreipėsi į žvalgybą dėl išgalvotų teiginių: Išverčiu į lietuvių kalbą iš biurokratinės kalbos: kariuomenės vadas kreipėsi į saugumiečius ir net karo žvalgybą dėl to, ką kažkas, kažkur parašė internete (aprašoma čia). Gera pradžia. Sekantis panašus žingsnis - įvesti naujai nupirktus šarvuočius į visus Lietuvos didžiuosius miestus ir paskelbti kariuomenės vadą Tautos vadu. O po to pasiraitoti kelnes ir išmatuoti pasienio upelių gylį, jei kartais prireiktų bėgti nuo įsiutusių lietuvių. (mokslas-studijos-ekonomika)

tu tikek pridurke

tu tikek pridurke portretas
uz tikejima is amerikosu pinigus gauni, o mes 80% tautos NETIKIM ir ant jankiu skersa dedam.

...

... portretas
"Mauras savo padarė, mauras turi išeiti" - čia toks JAV požiūris į Lietuvą?.. :s
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių