Quantcast

D. Grybauskaitė Serbiją ragina laikytis ES pozicijų dėl Rusijos

Serbijoje viešinti Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį paragino Serbijos vadovą laikytis bendros pozicijos su Europos Sąjunga (ES) dėl Rusijos ir gerbti investuotojus.

Po susitikimo su prezidentu Aleksandru Vučičiumi D. Grybauskaitės spaudos tarnyba išplatino pranešimą, kad Serbijos „ateitis ES sudėtyje priklausys nuo jos pastangų ir politinio apsisprendimo žengti viena kryptimi su Europa“.

„Nors Serbija pripažįsta Ukrainos teritorinį vientisumą, ji neprisijungė prie ES taikomų sankcijų Rusijai, dalyvauja Rusijos rengiamose karinėse pratybose“, – rašoma pranešime.

Serbija kartu su Rusija ir Baltarusija dalyvauja vadinamosiose „Slavų brolybės“ pratybose. Pernai jos vyko Baltarusijoje visai netoli Lietuvos sienos.

„Tai, aišku, šiek tiek mus neramina“, – sakė D. Grybauskaitė.

D. Grybauskaitė taip pat teigė, kad Lietuva tikisi „patikimesnės užsienio investicijų apsaugos Serbijoje“.

Anot Prezidentūros, šiuo metu Lietuvos įmonės Serbijoje yra investavusios daugiau nei 15 mln. eurų.

Lietuvos pareigūnai yra kritikavę Serbiją dėl elgesio su Lietuvos įmonėmis „Alita“, „Arvi“ ir „Sanitex“, dėl elgesio su investuotojais ES  viduje ragino neskubėti pradėti derybų.

„Čia ne visada sąlygos yra palankios europiniam verslui. Serbijai dar daug reikia namų darbų padaryti ir mes esame pasirengę  jai padėti“, – teigė prezidentė.

Serbija tikisi į ES įstoti 2025 metais.

D. Grybauskaitės teigimu, glaudžius santykius su Maskva palaikanti Serbija negalės visą laiką sėdėti ant „dviejų kėdžių“.

„Mes matėme tokių pavyzdžių - ir Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus laikotarpiu, ir Armėnijoje (...), matome kažkokius ženklus ir čia. Dvejonė ir buvimas tarp dviejų visiškai skirtingų vertybinių pasaulių trukdys šitai šaliai judėti pirmyn“, – kalbėjo prezidentė po susitikimo.

„Žinant, kad narystės galimybės priklauso nuo visų šalių, turi būti konsensusas, tie klausimai, kuriuos aptariau šiandien su prezidentu, mus domins ir bus jautrūs mums ir ateity. Tos vertybės, kurios neatitiks europinių vertybių, įskaitant saugumo sritį, gali būti rimtu trukdžiu šitai šaliai suartėti su Europa“, – pridūrė D. Grybauskaitė.

D. Grybauskaitė Serbijoje penktadienio vakarą stebės Kauno „Žalgirio“ krepšinio komandos rungtynes Eurolygos finalo ketverte.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
mosad marionete......

...

... portretas
"Stipraus centro' diktatas?.. o kur teisė į savarankiškumą?

Hmmm

Hmmm portretas
Tai ji prezidente ar jankiu propagandininke
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių