Quantcast

D. Grybauskaitė: Lenkijos žinia dėl Astravo AE mums svarbi

  • Teksto dydis:

Lenkijos sprendimas nepirkti Baltarusijoje statomoje Astravo atominėje elektrinėje (AE) pagamintos elektros patvirtina Lietuvos poziciją, jog ši jėgainė kelia grėsmę visam regionui, sako prezidentė.

„Šita žinia yra mums svarbi ir ji yra labai teigiama todėl, kad ji atitinka ir mūsų poziciją, ir supratimą apie Astravo atominės elektrinės keliamas grėsmes. Labai svarbu, kad tai daro viena didžiausių šalių, kuri būtų galėjusi būti potencialiu elektros pirkėju, ko ir siekia Rusija su Baltarusija“, - antradienį žurnalistams Vilniuje sakė Dalia Grybauskaitė.

Anot jos, Lenkijos ir Lietuvos ketinimai nepirkti Astravo AE elektros yra didelis spaudimas šioje jėgainės ateičiai.

„Kuo tai virs - ar ši elektrinė bus iki galo pastatyta, ar tiesiog elektros energijos prieiga prie europinių rinkų bus sustabdyta - turbūt laikas pasakys. Bet tai, kad mes gavome dar vieną šalį, kuri palaiko šitą poziciją, tai dar kartą patvirtina ir mūsų žodžius, kad ši atominė yra grėsmė ne tik Lietuvai, bet ir regionui“, - kalbėjo Lietuvos vadovė.

Lenkijos vyriausybės įgaliotinis energetikos infrastruktūros klausimais Piotras Naimskis praėjusią savaitę pareiškė, kad šalis nepirks elektros iš Baltarusijos bei išardys elektros liniją tarp šalių. Blokuoti elektrą iš Astravo AE kaimynines šalis raginanti Lietuva ne kartą yra pareiškusi, kad jėgainė statoma nesilaikant saugumo standartų.

Apie baltarusiškos elektros boikotą Lietuvoje aiškiai prabilta pernai, parengus studiją, kaip techniškai apriboti jos importą ir nusprendus, kad greičiausias ir pigiausias būdas būtų riboti komercinius srautus - neleisti elektros parduoti biržoje, nors fiziškai ji galėtų tekėti elektros linijomis.

Šių metų vasarį aštuonių parlamentinių politinių partijų lyderiai vasarį pasirašė susitarimą glaudžiau koordinuoti elektros blokavimą iš Baltarusijos AE. Susitarime žadama vieningai paremti įstatymą, kuris jėgainę pripažintų nesaugia ir uždraustų Lietuvos energijos rinkoje prekiauti joje pagaminta elektra.

Astravo AE statomi du reaktoriai, kurio kiekvieno pajėgumas sieks 1200 MW. Pirmąjį bloką planuojama įjungti maždaug 2019 metais, o antrasis turėtų pradėti veikti 2020 metais. Jėgainė statoma 20 kilometrų nuo Lietuvos-Baltarusijos sienos ir apie 50 kilometrų nuo Vilniaus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių