Quantcast

D. Grybauskaitė: Didžioji Britanija turėtų nuspręsti, ko ji nori iš „Brexit“

Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį Briuselyje pareiškė, kad Jungtinė Karalystė pati turėtų suprasti, ko nori pasiekti stringančiose pasitraukimo iš Europos Sąjungos derybose.

„Manau, kad Didžiajai Britanijai reikia tvirto supratimo, ko ji nori: viena koja būti žemyne, kita – Didžiojoje Britanijoje nėra įmanoma“, – žurnalistams sakė D. Grybauskaitė, atvykusi į ES šalių lyderių susitikimą.

Pasak Lietuvos prezidentės, nėra aišku, kokios pozicijos ES paliekanti Didžioji Britanija laikosi.

„Žinoma, kad būsime pasiruošę eiti į kompromisus, kai žinosime, ko Didžioji Britanija iš tiesų nori“, – kalbėjo ji.

Paklausta, ar nesijaudina, D. Grybauskaitė atsakė, kad dar ne, nes vis dar esama laiko susitarti.

„Mes turime laiko. Manau, Didžioji Britanija jo turi mažiau“, – kalbėjo šalies vadovė.

Briuselyje ir Londone pastaruoju metu vis daugėja būgštavimų, kad Jungtinei Karalystei teks iš ES kitąmet kovą pasitraukti neturint jokio susitarimo, nes derybų šalys vis dar nėra sutarusios dėl kelių svarbių klausimų.

D. Grybauskaitės teigimu, jei šio susitarimo pasiekti nepavyktų, Lietuvai dėl to nebūtų „didelio nuostolio, nes mums šiame susitarime svarbu tiktai mūsų piliečių teisės, kurie gyvena Jungtinėje Karalystėje“.

ES diplomatai trečiadienį paskelbė, kad bendrija yra pasirengusi pratęsti vadinamąjį poskyrybinį pereinamąjį laikotarpį Londonui.

ES „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) yra linkęs metams – iki 2021 metų pabaigos – pratęsti 21 mėnesių pereinamąjį laikotarpį po „Brexit“.

Anksčiau derybininkai bandė galutinį sprendimą dėl „Brexit“ sąlygų ir Jungtinės Karalystės bei ES santykių ateities priimti lapkritį, tačiau tai gali nusikelti iki gruodžio, nors anksčiau tokia galimybė laikyta nepriimtina.

Neatmetama ir galimybė, kad ES lyderiai gali lapkritį susitikti aptarti pasirengimo Britanijos išstojimui be jokios sutarties. 

Derybos dėl „Brexit“ atsidūrė aklavietėje dėl teisinių apsidraudžiamųjų priemonių, kurios leistų išvengti patikrinimų prie Airijos Respublikos ir JK priklausančios Šiaurės Airijos sienos po to, kai Britanija pasitrauks iš ES.

Prezidentė sakė trečiadienį proveržio derybose nesitikinti, nes Europos lyderiai susirinko pietauti: „Tai pietūs. Pietaujant yra valgoma ir kalbama, derybos nevyksta“.

Prezidentūra taip pat skelbė, kad Europos Vadovų Taryboje bus aptariami ES išorės santykiai, sankcijų Rusijai, vidaus saugumo ir migracijos klausimai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

vvv fon l

vvv fon l portretas
Magnolija geriau suzinok ko nori Lietuvos zmones del taves.Neapsidziaugtum garantuoju tulpyte.

Anonimas

Anonimas portretas
Niekas budama su savo salim nematoma.Paliko rusa ir nesugeba salies is skurdo istrauķt.

nebuves LKP

nebuves LKP portretas
komunizmo destytoja moko Britanijos premjere...Geda Lietuvos rinkejams
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių