Quantcast

D. Grybauskaitė: būtina siekti Astravo jėgainės uždarymo

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad Lietuvai ir toliau būtina siekti Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės uždarymo, o kalbos apie galimą „pragmatinį požiūrį“ dėl jėgainės yra „mėginimas prekiauti žmonių saugumu“.

Tai D. Grybauskaitė sakė ketvirtadienį, premjerui Sauliui Skverneliui viešai pareiškus, jog jis žada Baltarusijai pasiūlyti „racionalų sprendimą“ kaip alternatyvą jėgainės uždarymui.

„Visos kalbos ir mėginimas prekiauti Lietuvos žmonių saugumu yra nepateisinamas šiandien ir niekada nebus pateisinamas“, – Prezidentūros išplatintame įraše sako D. Grybauskaitė.

Anot jos, negali būti „jokių pragmatinių požiūrių, išskyrus, kad elektrinė negali būti atidaryta arba turi būti iškart uždaryta po jos baigimo“.

Todėl būtina siekti Astravo AE uždarymo. Austrijos patirtis parodė, kad tai įmanoma, jei užtenka politinės valios.

Ketvirtadienį BNS atsiųstame komentare ji pabrėžė, jog tarptautinės organizacijos yra patvirtinusios, kad Astravo AE aikštelė parinkta nesaugi, o pati branduolinė jėgainė kelia grėsmę.

„Todėl būtina siekti Astravo AE uždarymo. Austrijos patirtis parodė, kad tai įmanoma, jei užtenka politinės valios“, – sakė D. Grybauskaitė.

Premjeras pasiūlymo nedetalizuoja, bet sako, kad Minskui nebus siūloma uždaryti baigiamos statyti jėgainės.

„Ką mes galime dabar padaryti? Turime planą-chuliganą. Pasiūlysiu baltarusiams sprendimą. Racionalų. Ne tokį, kuris sako: „Uždarykite“, – Kėdainiuose susitikime su gyventojais pareiškė prezidento posto siekiantis S. Skvernelis, kurį citavo naujienų portalas 15min.lt.

Energetikos ministerija premjero pareiškimo nekomentuoja.

Seimas 2017 metų birželį įstatymu įtvirtino, jog Astravo AE yra nesaugi ir kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui bei aplinkai ir visuomenės sveikatai. Šiuo teisės aktu siekta pagrįsti elektros importo ribojimus. Vyriausybė vėliau pritarė planui, kaip blokuoti Astravo AE gaminamos elektros importą.

Lietuva laikosi pozicijos, jog netoli nuo Vilniaus statoma Astravo jėgainė statoma nesaugiai, nesilaikant tarptautinių įsipareigojimų, tuo metu Minskas kaltinimus neigia.

Espo konvencijos šalys prieš kelias savaites nusprendė, kad Baltarusija pažeidė tarptautinę konvenciją dėl poveikio aplinkai, netinkamai pasirinkdama statybų aikštelę Astravo jėgainei.

L. Linkevičius premjero plano nežino

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ketvirtadienį pareiškė nežinantis apie premjero S. Skvernelio planą dėl Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės.

„Jeigu yra kokių tai idėjų – aš nežinau, nekalbėjau ta tema su premjeru. Aš manau, geriausia būtų jo paties paklausti ir kad jis pats paaiškintų. Manau, kad jis tą ir padarys“, – Žinių radijui sakė ministras.

Jo teigimu, Lietuvos pozicija nepasikeitė – Vilnius toliau prieštarauja elektrinės statyboms, telkia tarptautinę paramą ir neketina pirkti iš jos elektros.

Premjero atstovas spaudai Tomas Beržinskas detaliau plano nekomentuoja. Jis taip pat neatsako, ar šis planas buvo su kuo nors derintas.

„Šiandien mes to nedetalizuojame ir tai bus padaryta ateityje“, – BNS teigė T. Beržinskas, tačiau konkretaus laiko neįvardijo.

Reikia išbandyti visas galimybes

Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys mano, kad reikia išbandyti visus kelius derybose su Baltarusija, tačiau neatsitraukti nuo bendros Lietuvos pozicijos.

„Mes kategoriškai esame prieš atidarymą (Astravo AE. – ELTA). Jeigu būtų atidaryta, mes tos energijos neįsileisime į savo sistemas, rinkas. Derantis ir diskutuojant galima derėtis per negatyvą - uždarykite projektą ir taškas. Tačiau taip pat galima derėtis ir kalbėtis siūlant alternatyvas. Aš manau, kad premjero yra pozicija, kad galimi pasiūlymai ne tik negatyvūs, bet ir negatyvūs su pozityviąja puse. Dar ne viskas prarasta – elektrinė nėra atidaryta, reikia išbandyti visas galimybes“, – „Žinių radijo“ laidai „Dienos klausimas“ sakė V. Poderys.

Komisijos pirmininkas prisiminė Austrijos pavyzdį, kuri paskutiniu momentu persigalvojo dėl savo AE paleidimo bei pasuko žaliosios energetikos keliu. Tai, pasak jo, galimas variantas ir derybose su Baltarusija.

„Jei aš būčiau premjeras, išbandyčiau visus įmanomus kelius nesitraukiant nuo savo (Lietuvos. – ELTA) generalinės pozicijos. Manau, kad premjeras yra teisus – išbandyti viską, kas yra įmanoma. Ne tik per negatyvą, bet ir pozityvą – siūlyti kitus kelius ir alternatyvas“, – „Žinių radijui“ teigė V. Poderys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
KGB sliundra kur buvai kai planavo,kai pradejo statyti pramiegojai.

Anonimas

Anonimas portretas
KGBiste 10m.miegojo dabar pabudo ziuri kad atomine elektrine jau pastatyta .

pramiegojo-- o po to juokina PASAULĮ,

pramiegojo-- o po to juokina PASAULĮ, portretas
kaip visada NEPROFESIONALŪS konservatoriai NEGEBA laiku įvertinti gyvenimo įvykius-- jiems reikalingas SPYRIS .
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių