Quantcast

D. Grybauskaitė atsiėmė Baltijos šalims skirtą Vestfalijos taikos premiją

Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė iškilmingoje ceremonijoje Miunsterio miesto rotušėje Lietuvos žmonių vardu šeštadienį atsiėmė prestižinę Vestfalijos taikos premiją.

Šiemet šis garbingas apdovanojimas įteiktas trims Baltijos šalims už išskirtinį demokratinio vystymosi pavyzdį ir indėlį į Europos taiką.

Atsiimdama apdovanojimą prezidentė pabrėžė, kad Baltijos šalys, prieš šimtą metų atkūrusios valstybingumą, gerai žino, kad taika nėra gaunama už ačiū. Patyrusios penkiasdešimties metų okupaciją, mūsų tautos nesijautė nugalėtos, nes laisvės dvasia visada buvo gyva. Mes žinome, kad laisvę galima iškovoti dainuojančia revoliucija, todėl nieko nebijome, net agresyviai besielgiančio kaimyno, nes turime patikimus draugus.

Šalies vadovė sakė, kad didžiuojasi šiuo apdovanojimu, kurį Baltijos šalys gauna už savo darbą ir pasiaukojimą. Prezidentė Lietuvos žmonių vardu taip pat padėkojo Vokietijai, kurios kariai padeda užtikrinti mūsų saugumą ir naujų grėsmių akivaizdoje išsaugoti taiką visai Europai. Prezidentės teigimu, ši premija - tai artimų mūsų šalių ryšių ir bendro įsipareigojimo taikai simbolis.

R.Dačkaus (LR Prezidento kanceliar.) nuotr.

Istoriniai Vestfalijos susitarimai, kurių vardu pavadinta ši prestižinė premija, užbaigė religinius karus Europoje ir tapo pagrindu kurtis šiuolaikinei suverenių valstybių sistemai. Simboliška ir tai, kad būtent Vokietija išsaugojo ir Lietuvai grąžino mūsų valstybingumą atkūrusį istorinį Vasario 16-osios aktą.

Pasak Prezidentės spaudos tarnybos, iškilmingoje apdovanojimų ceremonijoje Baltijos šalių žmonės sveikino ir Vokietijos prezidentas Frankas - Walteris Steinmeieris. Ceremonijoje taip pat dalyvavo Latvijos prezidentas Raimundas Vėjuonis, Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid.

Vestfalijos taikos premija teikiama kas dvejus metus už ypatingus nuopelnus stiprinant Europos ir tarptautinę taiką. Tarp premijos laureatų - buvęs Čekijos prezidentas Vaclavas Havelas, buvęs JT generalinis sekretorius ir Nobelio taikos premijos laureatas Kofis Ananas, Jordanijos karalius Abdullah II, buvę Vokietijos kancleriai Helmutas Kohlis ir Helmutas Schmidtas.

Šios premijos steigėja - įtakinga Vestfalijos ir Lipės regionų verslo asociacija, vienijanti per 60 tarptautinių Vokietijos kompanijų, kurios dirba ir Lietuvoje. Tai „Schmitz Cargobull AG“, „Miele“, „CLAAS“ ir kitos įmonės. Lietuvai svarbūs ir ryšiai su Vokietijos Šiaurės Reino-Vestfalijos žeme, kuriai priklauso Vestfalijos ir Lipės regionai. Tai svarbiausias Vokietijos energetikos, automobilių, elektronikos pramonės centras, su kuriuo mus sieja glaudūs ekonominiai ryšiai. Šiaurės Reino-Vestfalijos žemė - pagrindinė Lietuvos prekybos partnerė Vokietijoje, tarp mūsų miestų užmegzta net 14 partnerystės sutarčių. Būtent čia prieglobstį nuo sovietinės okupacijos žiaurumo gavo daugybė Baltijos šalių pabėgėlių, o šiandien šios žemės mieste Bonoje įsikūrusi gausi Vokietijos lietuvių bendruomenė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

VYTAUTAS

VYTAUTAS portretas
KASDIENA PER PURVASKLAIDA GIRDIME RUSAI PUOLA,PERKAME TANKUS,JANKIAI LIETUVOJE.TAIGI KARAS ESKALUOJAMAS,O TAIKOS BALANDIS MAGNOLIJA.NESUPRANTU,KUR TEISYBĖ.

Anonimas

Anonimas portretas
Visgi šventė,tik kodėl negalėtų mūsų prezidentė pasipuošti...vasara,galima juk pasisiūdinti gražų ,šviesios spalvos kostiumėlį.Ji juk moteris,tai ko su tais pačiais drabužiais žiemą ,vasarą?Kas yra?

Čia turbūt

Čia turbūt portretas
pakiša.Kad prezyyydentė pasimtu kuo daugiau juočkiu perbėgėliu katruos Merkelienė išbrokuos ir išsiūs į tokius ES užkampius kap Lietuva.Kur vėsi bėga lauk.Sutartis jau paruošta - reikia kažkap budulems per peti už uoluma paploti
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių