Quantcast

D. Grybauskaitės atsakas lietuvius užgauliojusiam R. Sikorskiui

Lietuvos bendradarbiavimas su Lenkija turi būti lygiavertis, o primetami nurodymai ar reikalavimai nusipirkti draugystę yra nepriimtini, sako Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Ragino „paauklėti lietuvius“

Taip šalies vadovė komentavo Lenkijos žiniasklaidoje paskelbtą slapta įrašytą tuometinio Lenkijos užsienio reikalų ministro Radoslawo Sikorskio (Radoslavo Sikorskio) pokalbį. Jame R.Sikorskis ragino „paauklėti lietuvius“ dėl Lenkijos investicijų į naftos perdirbimo gamyklą Mažeikiuose.

„Visada laikiausi nuostatos, kad dvišalis bendradarbiavimas, nepriklausomai nuo valstybių dydžio, turi būti lygiavertis. Su Lenkija taip pat stengiamės išlaikyti nuoširdžius ir konstruktyvius santykius. To paties tikimės ir iš jų. Iš bet kurios šalies primetami nurodymai ar reikalavimai nusipirkti draugystę - Lietuvai nepriimtini“, – antradienį teigė D.Grybauskaitė.

Jos komentarą BNS perdavė prezidentės spaudos tarnyba.

Pirmadienį portalo tvp.info paviešintas slapta įrašyto pokalbio fragmentas atskleidžia, kad Lenkija prieš 2010 metų Smolensko katastrofą rimtai svarstė Rusijai parduoti naftos koncerno „Orlen“ valdomą naftos perdirbimo gamyklą Mažeikiuose, o vėliau, tariantis dėl galimo jos uždarymo, R.Sikorskis ragino „Orlen“ vadovą Jaceką Krawiecą (Kravecą) „paauklėti lietuvius“.

„Noriu paauklėti lietuvius, kad negalvotų, jog ši**ti ant Lenkijos nieko nekainuos“, – per susitikimą kalbėjo R.Sikorskis. Šia citata eksministras pasidalijo ir savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ .

Tiksli pokalbio data nenurodoma, bet anksčiau skelbta, kad R.Sikorskio  pokalbiai buvo slapta įrašinėjami per privačius susitikimus Varšuvos restoranuose 2013 ir 2014 metais.

Lenkija ilgus metus priekaištavo Lietuvos Vyriausybei dėl nesprendžiamų „Orlen Lietuvos“ problemų, neva blogų jos veiklos sąlygų. Ginčas išspręstas šių metų birželio pabaigoje, kai valstybės valdoma bendrovė „Lietuvos geležinkeliai“ ir „ Orlen Lietuva“ po ilgai trukusių derybų pasirašė susitarimą dėl krovinių vežimo geležinkeliais tarifų.

Įspėjimas lenkams 

Paskelbti slapta įrašyti buvusio Lenkijos užsienio reikalų ministro pokalbių fragmentai, kuriuose menkinama Lietuva, yra įspėjimas kitiems Lenkijos politikams žvelgti į dvišalius santykius realiau, sako Lietuvos diplomatijos vadovas Linas Linkevičius.

Interviu Žinių radijui vertindamas buvusio Lenkijos užsienio reikalų ministro Radoslawo Sikorskio (Radoslavo Sikorskio) pasisakymus, L.Linkevičius sako pagal tuometinį bendravimą su kai kuriais lenkų politikais galintis daryti prielaidą, jog privačiame pokalbyje išsakytos mintys „nėra toli nuo tikrovės“.

„Tai įspėjimas ir kitiems, kad reikėtų žvelgti į situaciją realiau. Matyt, galbūt šiek tiek tai ir sudrausmins ir mąstymą, ir veikimą tų žmonių - manau, tame yra tam tikra prasmė, matau ir pozityvų galimą poveikį mūsų (santykių - BNS) raidai“, - sakė L.Linkevičius.

Liūdnas pats faktas, kad tuometinė valdžia, kai kurie jos atstovai  - tikrai nenorėčiau apibendrinti - žvelgė į Lietuvą tikrai nenuoširdžiai ir tie santykiai, kuriuos mes sudėtingai plėtojame, jie vistiek eina į priekį, bet nevyksta tokių politikų pastangomis.

Antrą kadenciją ministerijai vadovaujantis L.Linkevičius teigia, kad tuomet bendraujant su kai kuriais Lenkijos politikais „jautėsi dvigubas dugnas ir nenuoširdumas“ ir siekis ne spręsti problemas, o ieškoti neigiamų dalykų.

„Manyčiau kad tokie nutekinimai yra labai rimtas įspėjimas tiems, kurie įsivaizduoja, kad santykiai tarp valstybių turi būti grindžiami valstybių dydžiu, kaip šiuo atveju, ir kad reikia paisyti tų interesų, kurie turi jėgos (...). Liūdnas pats faktas, kad tuometinė valdžia, kai kurie jos atstovai  - tikrai nenorėčiau apibendrinti - žvelgė į Lietuvą tikrai nenuoširdžiai ir tie santykiai, kuriuos mes sudėtingai plėtojame, jie vistiek eina į priekį, bet nevyksta tokių politikų pastangomis“, - sakė ministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VALDZIAI

VALDZIAI portretas
LINKEVICIAU.padliza tu jobanas.Klaipedoi pamates spjausiu i platu tavo snuki . O seip tai matosi kad prezidente po gero baliaus pahmelna jau su gruzinu Saakashvili kaip reikiant pasilinksmino satanistai

Tomas

Tomas portretas
Na tik niekas nekalba apie tai kad siuo atveju lenkai kalbejo apie lietuva blogaja prasme kad leituva yra korumpuota ir tik ziuri kaip sau politikai kisenes prisigrusti... Tad ir papbreze lenkija kad lietuvoje nera tvarkos ir valdzia gina tik savo interesus, teisingai padare nes leituvoje jau aplamai nera jokios institucijos valstybineme sektoriuje nekorumpuotos, vien gimines kysiai ir savi interesai kiek tokiu atveju kai darbo vietos kuriamos speceliai giminaiciams nors tai mokesciu moketojams kainuoja kosmines sumas ir kiekvienas tokiu realiu atveju zino...

Anonimas

Anonimas portretas
Kažkodėl tie lenkai visada jautėsi viršesni už lietuvius.Gal del to,kad mes gyvenom LTSR,o jie LLR.Lenkijos liaudies respublikai negalejo nurodineti sovietai.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių