Quantcast

D. Grybauskaitė apie CETA: esame ne Valonijos, o biurokratijos įkaitai

Planuota, kad penktadienį Briuselyje Europos lyderiai pasveikins sutarimą jau kitą savaitę pasirašyti Europos Sąjungos ir Kanados laisvosios prekybos sutartį (CETA).

Septynerius metus rengta sutartis laikyta pavyzdine. Tačiau rimta kliūtimi tapo Belgijos Valonijos regionas – jo parlamentas praėjusią savaitę nusprendė blokuoti sutarties pasirašymą ir jį atidėti neribotam laikui, esą trūksta kai kurių saugiklių.

Kone visus prekybos mokesčius panaikinančiai prekybos sutarčiai pritaria visos bendrijos šalys, t.y. netgi federalinė Belgijos vyriausybė. Tik tam, kad ji galėtų pasirašyti tarptautines sutartis, turi gauti regioninės valdžios pritarimą. Galiausiai ketvirtadienį  Europos Komisijos atstovams pasiūlius išlygų, pavyko įkalbėti Valonijos lyderį nusileisti, jis penktadienį pataisymus pristatys regiono parlamentui. Tačiau Belgijos žiniasklaida spėja, kad Valonijos valdžia siūlymą gali vis vien atmesti.

Paprastesnio prekių ir paslaugų judėjimo laukusi Europa jaučiasi atsidūrusi nedidelio regiono įkaite. O Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad situacija darsyk išryškino Bendrijos silpnybes.

„Manyčiau, kad mes ne visai tiesiogiai esame Valonijos įkaitai. Aš manau, kad mes esame pačių savo biurokratinių procedūrų įkaitai, nes derybos vyko labai daug metų ir užsibaigė taip, kaip užsibaigė. Aišku, bus priimti sprendimai ir bus rasta, kaip išeiti iš tos padėties. Tai vienas priminimas, kad mūsų sprendimų priėmimo procesas pernelyg ilgas, pernelyg biurokratiškas ir neskaidrus. Mes nesitariame su žmonėmis ir su valstybėmis“, – sakė D. Grybauskaitė.

„Jei nesugebame įtikinti žmonių, kad prekybos susitarimai jiems naudingi, jei nesugebame jų įtikinti, kad mūsų atstovai derasi dėl laisvų prekybos sutarčių, kad apgintų žmonių interesus, mes neturėsime jokių šansų užsitikrinti visuomenės paramos laisvai prekybai. Ir bijau, kad tai reiškia, jog Laisvosios prekybos sutartis su Kanada gali būti paskutinis toks susitarimas“, – apgailestavo Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jankis

jankis portretas
visa bėda,kad nkvd bestija yra proto įkaitė ir jos vieta durnaname,prakeita paranoikė
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių