Quantcast

Chaosas švietime išgąsdino ir premjerą: kuria derybų grupę

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis trečiadienį paskelbė, kad davė nurodymą sukurti derybų grupę dėl viešojo sektoriaus finansavimo iki 2025 metų.

„Šiandien Vyriausybė nutarimu priėmė, kad tokia darbo grupė būtų sudaryta“, – po posėdžio žurnalistams sakė premjeras.

Tokio žingsnio premjeras ėmėsi ketvirtą savaitę tęsiantis dalies pedagogų streikams.

„Esu ir jaučiuosi atsakingas už tai, kas vyksta valstybėje. Todėl šiandien raginu visas konfrontuojančias puses sudėti ginklus, mesti į šalį asmeniškumus, užbraukti brūkšnį ir imtis konstruktyvių bei konkrečių darbų“, – feisbuke parašė ministras pirmininkas.

„Žengiu pirmąjį žingsnį. Ką tik daviau nurodymą dėl derybinės arba darbo komisijos sukūrimo. Jai bus pavesta sukurti tvarią, ilgalaikę viso mūsų šalies viešojo sektoriaus finansavimo strategiją iki 2025 metų“, – pridūrė jis.

Esu ir jaučiuosi atsakingas už tai, kas vyksta valstybėje. Todėl šiandien raginu visas konfrontuojančias puses sudėti ginklus, mesti į šalį asmeniškumus, užbraukti brūkšnį ir imtis konkrečių darbų.

Numatyta, kad darbo grupei vadovaus Vyriausybės vicekancleris Deividas Matulioni, BNS patvirtino premjero atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

„Kalbu apie visus be išimties sektorius, kurie visi ir yra svarbūs mūsų valstybei. Nuo mokytojo iki ugniagesio, nuo mediko iki socialinio darbuotojo“, – kalbėjo premjeras.

Jis žada, kad ne rečiau kaip kartą per savaitę posėdžiausianti grupė pasiūlymus pateiks iki kovo 10 dienos, kad juos būtų galima priimti Seimo pavasario sesijos pradžioje.

Į komisiją pakviesti visų nacionalinių profesinių sąjungų, Lietuvos savivaldybių asociacijos, taip pat visų parlamentinių politinių partijų atstovai.

„Susėskime, sutarkime, patvirtinkime ir įgyvendinkime. Visi kartu“, – teigė S. Skvernelis.

„Matau, kad pyktis, emocijos, nenoras girdėti vienas kito jau ima viršų. Dominuoja ne racionali diskusija, o aistros ar net destruktyvūs veiksmai“, – teigė ministras pirmininkas.

Jis taip pat kreipėsi į mokytojus.

„Žinau, kad visi pavargote. Ne tik nuo streiko, bet ir nuo ilgus dešimtmečius dalintų, bet neįgyvendintų pažadų“, – tvirtino premjeras.

S. Skvernelis tvirtino, kad nedalina pažadų, kurių negali ar neketina įgyvendinti.

„Aš siūlau mokytojams, kurie šiandien streikuoja, jų atstovams, taip pat ir profesinei sąjungai, jungtis į šitą darbo grupę, sėsti prie derybų stalo“, – žurnalistams sakė jis.

Ministras pirmininkas pripažino, kad ne visos permainos ar reformos pasiteisino ar buvo iki galo apgalvotos.

„Sprendimų trūkumus ir problemas matome, esame pasiruošę taisyti ir tobulinti. Padarykime tai. Dirbkime drauge, nes tik dialogo keliu galime pasiekti geriausią rezultatą“, – kalbėjo premjeras.

Andriaus Navicko vadovaujama pedagogų profesinė sąjunga kaltino Vyriausybę imituojant derybas dėl jų reikalavimų.

Savaitę Švietimo ir mokslo ministerijoje esantys pedagogai žada nepalikti patalpų, kol nebus tęsiamos derybos.

Jie prašo penktadaliu didinti mokytojų atlyginimų koeficientus, taip pat didinti nekontaktinių valandų skaičių priešmokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo pedagogams, naikinti pareiginės algos pastoviosios dalies funkcinius intervalus, mažinti klases.

Vyriausybė sako, kad įgyvendinti visus A. Navicko profsąjungos reikalavimus papildomai kainuotų apie 300 mln. eurų, bet protestuojantieji teigia, kad šie skaičiai – išpūsti.

Grupė – jau sudaryta

Vyriausybė trečiadienį nusprendė sudaryti derybų grupę dėl viešojo sektoriaus finansavimo iki 2025 metų.

Tokio žingsnio imtasi ketvirtą savaitę tęsiantis dalies pedagogų streikams dėl rugsėjį įvesto etatinio apmokėjimo modelio ir didesnių algų.

Šią grupę inicijavo premjeras Saulius Skvernelis, jai vadovaus Vyriausybės vicekancleris Deividas Matulionis

„Kalbu apie visus be išimties sektorius, kurie visi ir yra svarbūs mūsų valstybei. Nuo mokytojo iki ugniagesio, nuo mediko iki socialinio darbuotojo“, – feisbuke anksčiau trečiadienį rašė ministras pirmininkas.

Strategijos dėl viešojo sektoriaus darbuotojų algų kėlimo projektą grupė turėtų pateikti iki kitų metų vasario 17 dienos.

Komisiją dalyvaus socialinės apsaugos ir darbo, švietimo ir mokslo, kultūros, sveikatos apsaugos, teisingumo, vidaus reikalų ir finansų ministrai, Lietuvos savivaldybių asociacijos, profsąjungų, parlamentinių partijų atstovai.

Premjeras tikisi, kad tokia komisija numalšintų įtampą švietimo bendruomenėje, Andriaus Navicko vadovaujamai streikuojančiai profsąjungai kaltinant Vyriausybę imituojant derybas dėl jų reikalavimų.

Ši profsąjunga prašo penktadaliu didinti mokytojų atlyginimų koeficientus, taip pat didinti nekontaktinių valandų skaičių priešmokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo pedagogams, naikinti pareiginės algos pastoviosios dalies funkcinius intervalus, mažinti klases.

Savaitę Švietimo ir mokslo ministerijoje esantys pedagogai žada nepalikti patalpų, kol nebus tęsiamos derybos.

Vyriausybė sako, kad įgyvendinti visus A. Navicko profsąjungos reikalavimus papildomai kainuotų apie 300 mln. eurų, bet protestuojantieji teigia, kad šie skaičiai – išpūsti.

Profsąjunga taip pat sako, kad yra atvira pasiūlymams reikalavimus vykdyti etapais, tačiau pirmuosius žingsnius norėtų matyti jau nuo kitų metų.

Šią savaitę biudžetui dar kartą pritarusi Vyriausybė iki šiol teigė, kad tai neįmanoma ir reikalavimai galėtų būti vykdomi nebent nuo 2020-ųjų.

Streikuojančių mokytojų atstovas vadina žaidimu

Lietuvos švietimo darbuotojų profsąjungos pirmininko pavaduotojas Vytautas Silvanavičius žaidimu ir problemos stūmimu tolyn vadina premjero Sauliaus Skvernelio iškeltą siūlymą sudaryti derybinę darbo grupę dėl viso viešojo sektoriaus finansavimo.

„Tai niekas, kaip problemos stūmimas tolyn, jei tai iki 2025 metų, kaži, ar jis (premjeras – BNS) ten bus, kitiems perduoda estafetę, pats nieko neveikdamas, nenorėdamas kažko daryti“, – BNS sakė V. Silvanavičius.

„Išsplėstas ratas tų sferų, čia mums mažos perspektyvos. Jei trumpai, tai yra premjero žaidimas, atrodo, rūpinimasis, o iš to rūpinimosi nieko neišeina“, – pažymėjo profesinės sąjungos atstovas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Bet reikia atrinkt mokytojus ten jau per daug netikru mokytoju graudu ziuret sedi tos baisios nieko neveikia per pamoka o jaunu neuzleidzia tai ir butu tvarka tada gali ir normalias algas moket

Anonimas

Anonimas portretas
Niekas Skvernelio nepalaikys iš vien eisime mes medikai,eiliniai darbuotojai,vaikų tėvai turi mokytojai gauti kas priklauso,turime mes juos gerbti,nes tai jie lavina mūsų vaikų protą ir jie su tėvais stengiasi išleisti į gyvenimą.Skvernelis keršina mokytojams,nes matomai nekokia buvo jo reputacija mokykloje. Sukėlė chaosą patys,o dabar ieško kaltų. Mokytojai nenusileis. Mes su jumis mieli Mokytojai.Netikėkit nei vienu jų žodžiais,nes tai melagių klanas.Visur kur tik pasisuka Karbauskis,Skvernelis ten viskas melu pagrįsta.Tokia jų prigimtis.

...

... portretas
Derybų grupė ne Dėdulės planuose.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių