Quantcast

Kaltinimus dėl informacinės atakos prieš vokiečių karius meta Rusijai

Prieš Lietuvoje dislokuotus Vokietijos karius nukreiptas melagingas pranešimas galėjo būti Rusijos ataka, sako krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

„Tai gali būti ir iš Rusijos, bet gali būti ir kitų žaidėjų Lietuvoje“, - BNS ketvirtadienį Briuselyje sakė R.Karoblis.

Melagingą pranešimą šalies policijai ketvirtadienį aptarė NATO gynybos ministrai, diskutavę apie tarptautinių batalionų Baltijos šalyse ir Lenkijoje dislokavimą.

Elektroniniai laiškai apie tariamai vokiečių karių išprievartautą mergaitę Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiu ir Lietuvos policijai atsiųsti antradienio vakarą. Kauno policija trečiadienį pranešė nustačiusi, kad duomenys yra neteisingi.

R.Karoblis teigė, kad panašių tikslų turintys žmonės galėjo platinti laiškus Seimo nariams, raginančius balsuoti prieš šią savaitę parlamento ratifikuotą Lietuvos ir JAV sutartį dėl amerikiečių karių statuso.

„Čia mes turėsime „miksą“ tokių provokacijų, jų bus ir ateityje“, - sakė ministras.

„Tokie išpuoliai yra tik pradžia, jų bus daugiau ir tikimės solidarumo iš žurnalistų, iš spaudos“, - pridūrė jis.

Pasak R.Karoblio, NATO gynybos ministrai aptarė galimybes labiau koordinuoti veiksmus, atremiant tokias atakas.

„Reikia koordinuotis ne tik tarp Berlyno ir Vilniaus, bet ir tarp Vilniaus ir NATO būstinės padaryti karštą liniją. (...) Jeigu būtų panašių atvejų ir toliau, reikia, kad visi iš karto žinotų ir visi iš karto galėtų atsakyti“, - kalbėjo ministras.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas teigė, kad tokie incidentai rodo būtinybę faktus tikrinti tiek žiniasklaidai, tiek politikams: „Tai visada buvo reikalinga, bet dabar tai turbūt yra dar svarbiau, nes jau matėme kelis dezinformacijos bandymus“.

„Ką gali padaryti NATO, tai visada išlikti budri, būti susitelkusi ties atsparumu ir mūsų galimybėmis atremti įvairias atakas, įskaitant propagandą“, - kalbėjo NATO vadovas.

Po melagingo pranešimo apie išprievartautą mergaitę policija pradėjo tyrimą dėl dėl melagingo įskundimo ar pranešimo apie nebūtą nusikaltimą.

Vokietija karius Lietuvoje pradėjo dislokuoti sausio mėnesį. Jie sudarys tarptautinio NATO bataliono pagrindą. Šis dalinys dislokuojamas, reaguojant į Rusijos veiksmus Ukrainoje ir Baltijos jūros regione.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Taip, Sovietų sąjunga irgi ryžtingai kovojo prieš jai nepalankią dezinformaciją.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių