Quantcast

Socialdemokratų frakcija: kol kas kartu – ir partiečiai, ir „maištininkai“

Seimo Socialdemokratų partijos frakcijoje kol kas lieka dirbti ir partijos nario bilietą turintys parlamentarai, ir palikę socialdemokratus dėl prieš partijos valią pasirašytos bendradarbiavimo sutarties su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Daugumą frakcijoje turinčiai „maištininkų“ grupei priklausantis Juozas Bernatonis antradienį žurnalistams sakė, kad kviečia partijai paklususius kolegas likti frakcijoje dirbti toliau, taip pat sakė nematantis problemų pačiam būti frakcijoje su Socialdemokratų partijos vardu, nors ir nebėra jos narys.

„Visi dirba kaip dirbę. Frakcija vadinasi Lietuvos socialdemokratų partijos frakcija. Aš išėjau iš partijos, bet nematau problemos dirbti su tais, kurie turi partinius bilietus, nes esu socialdemokratinių pažiūrų. Mes praktiškai bendraminčiai. Šiandien visais darbotvarkės klausimais buvo vienodas požiūris. Mes siūlome dirbti toliau“, – kalbėjo J. Bernatonis.

Tuo tarpu Socialdemokratų partijos tarybos sprendimui paklusęs jos atstovas Julius Sabatauskas BNS sakė, jog kol kas partiečiai lieka dirbti dabartinėje frakcijoje, bent iki LSDP prezidiumo posėdžio, kuomet bus sprendžiami frakcijos ateities klausimai.

Dalintis nieko nereikia – arbatinukai, puodukai yra Seimo nuosavybė, ne frakcijos, o toliau belieka tik paskelbti mums, kad septyni asmenys priklauso opozicijai, išsirinkti seniūną, seniūno pavaduotoją.

Kitos pozicijos laikosi Algimantas Salamakinas, anot jo, atsiskyrimas – tik laiko klausimas. „Dalintis nieko nereikia – arbatinukai, puodukai yra Seimo nuosavybė, ne frakcijos, o toliau belieka tik paskelbti mums, kad septyni asmenys priklauso opozicijai, išsirinkti seniūną, seniūno pavaduotoją“, – antradienį žurnalistams sakė A. Salamakinas.

Rasa Budbergytė BNS sakė, jog partiečių grupė planuoja kurti atskirą frakciją, tačiau teigė negalinti pasakyti, kuomet sprendimas bus įgyvendintas.

„Mes vykdome tarybos sprendimą, jei liekame šioje frakcijoje - pažeidžiame tarybos sprendimo įgyvendinimą. Todėl planuojame kurti atskirą frakciją ir išeiti iš bendros koalicijos“, – sakė parlamentarė.

Į klausimą, kuomet bus įsteigta nauja frakcija, R.Budbergytė atsakė: „Sunku pasakyti, tai priklauso ne tik nuo mūsų, bet mes norėtume tai padaryti neatidėliodami“.

Šeštadienį prieš partijos tarybos posėdį Socialdemokratų partiją paliko būrys senbuvių, prieš LSDP tarybos valią pasirašiusių bendradarbiavimo susitarimą su „valstiečiais“, tarp jų – buvę partijos vadovai Algirdas Butkevičius, Gediminas Kirkilas, kiti. Vienintelis iš šios grupės pats partijos nepalikęs parlamentaras Antanas Vinkus iš jos buvo išmestas balsavimu per tarybos posėdį.

Po šių įvykių Seime susiklostė paradoksali situacija, kai 19 narių Socialdemokratų partijos frakcijos daugumą sudaro ne partijos nariai: už bendradarbiavimą su „valstiečiais“ nepaisydami tarybos sprendimo balsavę J. Bernatonis, A. Vinkus, Artūras Skardžius, Irena Šiaulienė, Rimantė Šalaševičiūtė, A. Butkevičius, Rimantas Sinkevičius, Andrius Palionis, G. Kirkilas. Taip pat frakcijai priklauso du „darbiečiai“, irgi pasisakantys už darbą su „valstiečiais“.

Partijos tarybos valią trauktis į opoziciją pareiškė vykdysiantys šeši Seimo socialdemokratai: Rasa Budbergytė, Raminta Popovienė, Algirdas Sysas, Juozas Olekas, J. Sabatauskas ir Algimantas Salamakinas. Su narystę partijoje dėl apkaltos proceso sustabdžiusiu Mindaugu Basčiu, kuris atšaukė savo parašą iš po susitarimo su „valstiečiais“, jie turi septynis atstovus – minimalų skaičių parlamentarų, galinčių sudaryti atskirą frakciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių