Quantcast

Aukščiausiasis Teismas pradėjo nagrinėti Darbo partijos bylą

  • Teksto dydis:

Aukščiausiasis Teismas antradienį pradėjo nagrinėti Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ bylą.

Nagrinėjami Generalinės prokuratūros, juridinio asmens Darbo partijos atstovo buvusio pirmininko Valentino Mazuronio, Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Kontrolės departamento direktoriaus Mariaus Žemgulio, nuteistųjų Viktoro Uspaskicho, Vytauto Gapšio ir Marinos Liutkevičienės kasaciniai skundai.

V. Uspaskichas į posėdį neatvyko

Į posėdį atvyko tik nuteistasis buvęs Seimo narys V. Gapšys. Darbo partijai atstovauja advokatas Vaidotas Sviderskis.

V.Uspaskichas ir M.Liutkevičienė į posėdį neatvyko, jie neatsiėmė teismo jiems išsiųstų šaukimų.

V.Uspaskicho advokatas Algirdas Miškinis teismą informavo, kad savo klientą telefonu yra informavęs apie posėdį. Tą patį sakė padaręs ir M.Liutkevičienės gynėjas Marius Zabita.

Teisėjai nusprendė, kad nuteistieji yra tinkamai informuoti apie posėdžio datą ir laiką ir nusprendė nagrinėti bylą iš esmės. Skelbiamas pranešimas apie bylą.

Bylą nagrinėja mišri Baudžiamųjų bylų skyriaus ir Civilinių bylų skyriaus septynių teisėjų kolegija, susidedanti iš teisėjų Viktoro Aiduko, Rimos Ažubalytės, Tomo Šeškausko, Armano Abramavičiaus, Olego Fedosiuko, Birutės Janavičiūtės ir Sigitos Rudėnaitės.

„Šioje byloje keliamas teisės taikymo klausimas dėl reorganizuoto juridinio asmens baudžiamosios atsakomybės, civilinio ieškinio, dotacijos sprendimo gali būti reikšmingas teismų praktikai tiek baudžiamosiose, tiek ir civilinėse bylose“, – teigiama teismo nutartyje.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nuosprendis bus galutinis ir neskundžiamas.

Apeliacinis teismas vasario mėnesį Darbo partijos įkūrėją V.Uspaskichą, tuometinį parlamentarą V.Gapšį ir buvusią finansininkę M. Liutkevičienę pripažino kaltais dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo, bet išteisino dėl sukčiavimo.

V.Uspaskichui skirta 6,8 tūkst. eurų bauda, V.Gapšys nubaustas 3,6 tūkst. eurų, M.Liutkevičienė – 5,7 tūkst. eurų baudomis. V. Uspaskichas ir V.Gapšys baudas jau sumokėjo, M.Liutkevičienei teismas leido baudą sumokėti per dvejus metus. Dar vienos kaltinamosios – Seimo narės Vitalijos Vonžutaitės – atžvilgiu byla atskirta, ji dar bus nagrinėjama Apeliaciniame teisme, kai verdiktą priims Aukščiausiasis Teismas.

Bylos duomenimis, 2004-2006 metais į oficialią Darbo partijos buhalterinę apskaitą neįrašyta 24 mln. 297 tūkst. 626,06 lito (7 mln. 37 078,91 euro) pajamų ir 14 mln. 727 tūkst. 63,21 lito (4 mln. 265 tūkst. 252,32 euro) išlaidų, susijusių su turto, įsipareigojimų dydžio ir struktūros pakeitimu.

Generalinė prokuratūra siekia, kad „darbiečiai“ būtų nuteisti ne tik dėl „juodosios buhalterijos“, bet ir dėl sukčiavimo, kad baudžiamoji atsakomybė būtų pritaikyta ne tik minėtiems asmenims, bet ir juridiniam asmeniui – Darbo partijai, nepaisant to, kad ji buvo reorganizuota.

Procesas vyksta vienuoliktus metus

Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ byloje nuteisto jos įkūrėjo V. Uspaskicho advokatas A. Miškinis sako, kad bylos grąžinimas Apeliaciniam teismui dar labiau ją užvilkins.

„Prokuroro prašymas bylą grąžinti atgal į apeliacinę instanciją tikrai yra netikslingas, gynybos nuomone. Dar labiau užvilkintų šią bylą. Aukščiausiasis Teismas turi visus instrumentus, kad teisingai išspręstų ir priimtų nutartį šioje byloje. Grąžinti bylą, gynybos nuomone, tikrai neverta“, – žurnalistams teisme sakė buvusio politiko advokatas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cha ,,,,trukt uz vadziu ir vel viskas is pradziu,,,,

cha  ,,,,trukt  uz  vadziu  ir  vel  viskas  is  pradziu,,,, portretas
ir taip visus 26 a lia ,,,nepriklausomybes,,,, metus, pries rinkimus --stop, po rinkimu --vel teismai... matomai ir ausksciausiojo teismo samanai--nori is viktoriuko savo duokles daly ismelzt..kaip sakant busimom iseitinem , ir gyvenimuj emigracijoj...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių