Quantcast

Augant politinei įtampai kyla G. Landsbergio ir R. Karbauskio reitingai

Naujausios apklausos rodo, kad pastarąjį mėnesį, visuomenės dėmesį prikausčius vaikų teisių apsaugos, vykstančio mokytojų streiko bei ginčų dėl būsimo 2019 m. biudžeto klausimams, augo dviejų didžiausių Seimo politinių partijų lyderių bei trijų favoritais laimėti artėjančius prezidento rinkimus laikomų politikų reitingai.

Visuomenė palankiau nei pastarąjį mėnesį įvertino tarpusavyje konkuruojančius ir ryškiausiai viešojoje erdvėje matomus gausiausių Seimo frakcijų lyderius - konservatorių Gabrielių Landsbergį ir „valstietį“ Ramūną Karbauskį.

Teigiamai keitėsi ir prezidento posto siekiančių ekonomisto Gitano Nausėdos bei Seimo narės Ingridos Šimonytės palankus visuomenės vertinimas. Spalio mėnesį ženkliai smukęs, augo realiausiu „valstiečių“ kandidatu prezidento rinkimuose laikomo premjero Sauliaus Skvernelio teigiamas vertinimas.

Tuo tarpu ne tokią gerą opiniją šalies piliečiai turėjo suirutę prieš artėjančius savivaldos rinkimus išgyvenančio Liberalų sąjūdžio lyderio Eugenijaus Gentvilo atžvilgiu. Žemyn smuko ir daug kritikos dėl siekio užsitikrinti valstybės dotaciją, nevengiant savo vadovaujamos Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) poreikių prilyginti nacionalinio saugumo interesams, vadovo Gedimino Kirkilo reitingai.

Taip pat iš geriausiai vertinamų politinių partijų lyderių reitingo viršūnės iškrito ten ilgą laiką karaliavęs Tvarkos ir teisingumo partijos lyderis Remigijus Žemaitaitis. Į valdančiųjų stovyklą perbėgusį ir santūresniu kritikuojant „valstiečių“ priimamus sprendimus tapusį tvarkietį reitingo viršūnėje pakeitė į Švietimo ir mokslo ministeriją per langus kartu su streikuojančiais mokytojais šokinėjęs, apie interpeliacijas valdančiųjų ministrams viešai kalbėjęs bei kritikos dėl perlenktos lazdos, kovojant prieš galiojantį vaiko teisių apsaugos įstatymą, susilaukęs Seimo narys Naglis Puteikis.

Naujienų agentūros ELTA užsakymu rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ lapkričio 9-26 dienomis vykdytos apklausos duomenis, lyginant su analogiška atlikta apklausa spalio mėnesį, 6 procentiniais punktais padaugėjo gyventojų, kurie palankiai vertina prezidento posto siekiančius filosofą Arvydą Juozaitį (šiuo metu palankiai vertina 37 proc., o nepalankiai 25 proc.) ir buvusią finansų ministrę I. Šimonytę (atitinkamai 56 proc. ir 34 proc.).

Kiek mažiau - 4 procentais ūgtelėjo prezidento rinkimuose dalyvauti ketinančių ekonomisto G. Nausėdos (palankiai vertina 67 proc. ir nepalankiai 24 proc.) bei Seimo nario N. Puteikio (atitinkamai 43 proc. ir 41 proc.) palankus vertinimas. Tiek pat kilo apie savo sprendimą dėl prezidento rinkimų dar nepranešusio premjero teigiamas vertinimas.

Vyriausybės vadovą šiuo metu palankiai vertina 49 proc. ir 43 proc. nepalankiai. Kiek pagerėjus premjero vertinimui, jis grįžo į palankiausiai vertinamų politikų dešimtuką. Spalio mėnesio apklausų duomenimis, S. Skvernelį nepalankiai vertino daugiau gyventojų nei palankiai (45 proc. palankiai ir 46 proc. nepalankiai).

Tuo tarpu aukščiausio valstybės posto siekiančios Seimo narės Aušros Maldeikienės palankus vertinimas sumenko 3 procentais. Šiuo metu ją palankiai vertina 45 proc. ir nepalankiai 43 proc.

Truputį pagerėjo ir vieno iš nepalankiausiai vertinamų politikų - „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio reitingas. Palankiai jį vertinanti gyventojų dalis padidėjo 5 procentais. Šiuo metu politiką palankiai vertina 31 proc. ir 61 proc. vertina nepalankiai. 4 procentais pagerėjo ir „valstiečiams“ nuožmiausiai oponuojančios opozicijoje esančios ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko G. Landsbergio ( palankiai vertina 35 proc., nepalankiai 56 proc.) vertinimas. Nors ir pakilus teigiamam konservatorių lyderio vertinimui, jis kaip ir R. Karbauskis, lieka blogiausiai vertinamų politikų dešimtuke.

Pokyčiai pastarąjį mėnesį fiksuoti ir palankiausiai vertinamų politinių partijų lyderių reitinge. Ilgą laiką palankiausiai vertinamų politikų sąrašo viršuje buvusį Tvarkos ir teisingumo partijos lyderį R. Žemaitaitį (palankiai vertina 42 proc., o nepalankiai 37 proc.) iš pirmos vietos išstūmė Lietuvos centro partijos pirmininkas N. Puteikis (atitinkamai 43 proc. ir 41 proc.). R. Žemaitaičio palankaus vertinimo reitingas, lyginant su prieš tai buvusio mėnesio duomenimis, sumenko 3 procentiniais punktais.

Didžiausius palankaus vertinimo nuostolius patyrė Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Gentvilas (palankiai vertina 28 proc., o nepalankiai 53 proc.) ir Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pirmininkas G. Kirkilas (atitinkamai 23 proc. ir 60 proc.). Per pastarąjį mėnesį palankus šių politikų vertinimas sumenko po 5 procentinius punktus.

Nepalankiausiai (nepalankiai juos įvertino daugiau nei pusė apklaustųjų) lapkritį šalies gyventojai įvertino šiuos 12 politikų - sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą (68 proc. įvertino nepalankiai, o palankiai - 23 proc.), buvusį Vilniaus merą Artūrą Zuoką (nepalankiai 61 proc., o palankiai 22), R. Karbauskį, G. Kirkilą, europarlamentarus Valdemarą Tomaševskį (59 proc. ir 16 proc.) ir Viktorą Uspaskichą (59 proc. 23 proc.), ekspremjerą Algirdą Butkevičių (59 proc. ir 28 proc.), Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininką Vytautą Landsbergį (58 proc. ir32 proc.), europarlamentarą Rolandą Paksą (56 proc. 29 proc.), G. Landsbergį, E. Gentvilą ir Vilniaus merą Remigijų Šimašių (50 proc. 36 proc.).

Tuo tarpu palankaus vertinimo lyderiai ir toliau išlieka prezidentas Valdas Adamkus (82 proc. vertina palankiai ir tik 10 proc. nepalankiai), dabartinė šalies vadovė Dalia Grybauskaitė (atitinkamai 71 proc. ir 25 proc.). Pasitikėjimas abiem prezidentais pastarąjį mėnesį kilo 4 procentais.

Tarp palankiausiai vertinamų politikų taip pat G. Nausėda, Kauno meras Visvaldas Matijošaitis (pasitiki 58 proc. nepasitiki 26 proc.), užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius (atitinkamai 49 proc. ir 36 proc.), S. Skvernelis, A. Maldeikienė, žurnalistai Edmundas Jakilaitis (44 proc. ir 32 proc.), ir Andrius Tapinas (44 proc. ir 33 proc.), diplomatas Vygaudas Ušackas (44 proc. ir 33 proc.), europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė (44 proc. ir 38 proc.), Seimo vadovas Viktoras Pranckietis (44 proc. ir 38 proc.).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rapolas

Rapolas portretas
Is kur pas konservus gali buti reitingai? Na, nebent neigiami. Kam nesamones brukti zmonems i akis?

Švonderis

Švonderis portretas
Vėl iš piršto laužti reitingai... Aš į tą Senio “desantininko” snukį jau žiūrėt negaliu. Tpfu,ble!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių