Quantcast

Atliekų versle – milijonų kasyklos

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Aplinkos ministras Kęstutis Navickas nė piršto nepajudino, kad atliekų tvarkymo verslas taptų skaidresnis. Atvirkščiai, kaip konstatavo Seimo Antikorupcijos komisija, ministras globoja pavaldinius, siejamus su atliekų šešėliniu verslu.

Atliekos tapo auksu

Prieš porą metų tuometis aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas inicijavo atliekas tvarkančių įmonių patikrinimą. Jo rezultatai valdininkams sukėlė šoką. Po tyrimo paaiškėjo, kad nemažai įmonių galėjo atliekas tvarkyti tik popieriuje, klastoti dokumentus ir taip pralobti. Po patikrinimo buvo kreiptasi į prokuratūrą ir Finansinių nusikaltimų tarnybą. Šiuo metu Vilniaus apygardos prokuratūroje atliekami net keli ikiteisminiai tyrimai dėl dokumentų klastojimo.

Tada buvo nustatyta, kad, tik pirminiais skaičiavimais, nesutvarkyta daugiau kaip 6 tūkst. tonų vien metalinių pakuočių už maždaug 6,5 mln. eurų. Taip pat padaryta 0,5 mln. eurų vertės nuostolių tvarkant plastikines pakuotes. Paaiškėjo, kad kai kurios įmonės išrašo pažymą, jog pakuotė sutvarkyta, paima pinigus, tačiau realiai atliekų netvarko arba sutvarko tik labai mažą dalį.

Daugiausia pažeidimų rasta Vilniuje registruotoje bendrovėje "Metrail", kuri tvarkė metalo atliekas. Taip pat minimos įmonė "Super Montes", viešoji įstaiga "Žaliasis taškas", Pakuočių tvarkymo organizacija (PTO), Elektronikos platintojų asociacija (EEPA).

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento (VRAAD) pareigūnai nustatė pažeidimus ir nusprendė panaikinti "Metreil" atliekų tvarkytojo išduotas pažymas, nurodančias, kad atliekos tvarkytos tinkamai. Nuspręsta panaikinti penkioms įmonėms ir trims licencijuotoms organizacijoms, kurios atstovauja gamintojams bei importuotojams, išduotas pažymas. Taigi netvarkiusi atliekų ir fiktyvius dokumentus, įrodančius atliekų sutvarkymą, išdavusi "Metrail" sudarė sąlygas gamintojams bei importuotojams nemokėti pakuotės mokesčio ir taip padarė didžiulę žalą valstybei. Beje, bendrovė bandė VRAAD sprendimą užginčyti teismuose, tačiau jos skundai buvo atmesti kaip nepagrįsti.

Vilniaus apygardos prokurorai nustatė, kad "Metrail" padaryta žala valstybei dėl nesumokėtų mokesčių siekia daugiau kaip 7 mln. eurų. Kas tai atlygins, neaišku, nes bendrovė yra bankrutavusi. Dar daugiau, dėl "Metrail" išrašytų fiktyvių atliekų tvarkymo dokumentų maždaug 1,8 tūkst. įmonių sulaukė aplinkosaugininkų raginimo susimokėti apie 30 mln. eurų taršos mokesčio už 2013–2015 m. nesutvarkytas pakuočių atliekas.

Nematau faktų, kad naujasis aplinkos ministras K.Navickas būtų pasiryžęs ką nors iš esmės keisti.

Įsakė netikrinti

Dar 2012 m. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atliko korupcijos rizikos analizę dėl VRADD atliekų tvarkymo administracinės priežiūros ir nurodė konkrečias rizikas, nepotizmo atvejus bei įvardijo galbūt neskaidriai veikiančias bendroves, tarp kurių buvo ir "Metrail". Tačiau nei tuometė ministerijos valdžia, nei ministerijai pavaldi Aplinkos apsaugos agentūra (AAA) įtartinų bendrovių nesuskubo tikrinti.

Pasirodo, tuometis AAA direktorius Raimondas Sakalauskas 2013 m. gegužę pasirašė raštą "Dėl ūkio subjektų patikrinimo plano koregavimo". Jis atšaukė patvirtintą 2013 m. ūkio subjektų patikrinimų planą ir jį pakoregavo taip, kad VRAAD Vilniaus miesto agentūra netikrintų licencijuotų gamintojų bei importuotojų organizacijų. Kitaip tariant, tiek "Metrail", tiek kitoms vėliau teisėsaugos akiratin patekusioms bendrovėms buvo uždegta žalia šviesa galimam sukčiavimui.

Minėtas R.Sakalausko pasirašytas raštas atšauktas tik 2016 m. birželį, kai AAA ėmė vadovauti naujas direktorius R.Marteckas.

Mėgino susidoroti

Aplinkos ministerijai ėmus vadovauti K.Navickui, bandyta susidoroti su minėtą patikrinimą atlikusiais pareigūnais. Viena iš strėlių buvo nukreipta į VRAAD direktorių Marių Švaikauską, kurio pavaldiniai ėmėsi toliau tikrinti atliekų tvarkytojus.

Dienraščio šaltinių teigimu, teisėsauga yra fiksavusi, kad Aplinkos ministerijos Kontrolės skyriaus vedėja Ona Bubnelienė dar prieš pradedant tyrimą dėl M.Švaikausko, kalbėjosi su Alytaus RAAD vadovu Stasiu Vanagu. Teigiama, kad pokalbio metu ministerijos atstovė galėjo leisti suprasti, jog VRAAD vadovas bus atleistas dėl Atliekų tvarkymo centro tikrinimų. Jei S.Vanagas nori likti poste, turi patikrinimą baigti palankiai šiai bendrovei. Pats S.Vanagas neneigė, kad su juo O.Bubnelienė kalbėjo apie Atliekų tvarkymo centrą.

Teisėsauga taip pat yra fiksavusi tuomečio aplinkos viceministro Mindaugo Gudo susitikimus ne tik su Atliekų tvarkymo centro vadovais, bet ir su kitais atliekų versle besidarbuojančiais asmenimis. Apie tai sužinojęs ministras K.Navickas teigė, kad tai tėra darbiniai susitikimai, nes "buvo gauti skundai". Sutapimas ar ne, tačiau M.Gudas po šių susitikimų netrukus atsistatydino.

Verslo gijos – iš ministerijos

Matydama, kad atliekų tvarkymo problemų Aplinkos ministerija ne tik nesprendžia, bet, atvirkščiai, bando užglaistyti, Seimo Antikorupcijos komisija aiškinosi pakuočių ir jų atliekų tvarkymo teisinio reglamentavimo spragas, atsakingų už atliekų tvarkymo priežiūrą asmenų atsakomybę bei atliekų tvarkytojų kontrolę.

Pasak Antikorupcijos komisijos pirmininko Vitalijaus Gailiaus, atliekų tvarkymo srityje korupcijos tinklas rezgamas įsivyravus nepotizmui: "Nematau faktų, kad naujasis aplinkos ministras K.Navickas būtų pasiryžęs ką nors iš esmės keisti. Antai ministerijos patarėju priėmė skandalingai pagarsėjusį R.Sakalauską, atsistatydinusį viceministrą M.Gudą po mėnesio priglaudė vyriausiuoju patarėju į Aplinkos apsaugos agentūrą."

V.Gailiaus teigimu, apie nepotizmą byloja ir kiti faktai. Aplinkos ministerijos Atliekų departamente vyriausiąja specialiste dirba Ieva Klumbytė, kuri įsteigė atliekų tvarkymo bendrovę "Feralita" ir buvo vienintelė jos. Registrų centro duomenimis, šiuo metu bendrovės akcininkai yra Airijoje registruota bendrovė "Doctor Sol Limited" ir Jonas Paulikas. 2014–2016 m. šiai bendrovei vadovavo I.Klumbytės pusbrolis Linas Šatas, tačiau "Feralita" susidomėjus teisėsaugai, šis tapo vadybininku.

Vilniaus RAAD nustatė, kad "Feralita" 2015 m. tinkamai nesutvarkė 100 tonų metalo pakuočių – gėrimų skardinių, konservų indelių, dangtelių. Aplinkosaugininkams įtarimų sukėlė didelis atliekų kiekis: daugiau kaip 500 tonų buvo supirkta iš pavienių 26 fizinių asmenų. Dauguma jų gyvena toje pačioje gatvėje.

Pasak V.Gailiaus, Seimo Antikorupcijos komisija tęs atliekų tvarkymo sektoriaus priežiūros parlamentinės kontrolės veiksmus. Aplinkos ministro K.Navicko paprašyta nustatyti ministerijoje už atliekų gamintojų bei tvarkytojų veiklos kontrolę atsakingus asmenis, įvertinti ministerijos patarėjo R.Sakalausko ir kitų, galbūt sietinų su atliekų tvarkytojų verslu asmenų veiksmus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vilnietė

vilnietė portretas
Už butą moku,už garažą moku už sodo namelį moku ir visur skaitoma kad ta pačia diena metu šiukšles nagi tikrai vienu metu nemetu.VILNIUS

Anonimas

Anonimas portretas
omums vis brangina siuksliu isvezima.kvadratura buto mums siukslina

Dalia

Dalia portretas
Svarbiausia, kai pavogia milijonus, tada pradeda tyrinėti. O kur tikrintojai, ką, jie tik su popieriais dirįba, užpakalių nuo kėdžių negali pakelti, už ką jiems mokamas atlyginimas?
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių