Quantcast

Ar „valstiečiams“ būtų priimtina dalies socdemų siūloma alternatyva?

Po Europos Komisijos nario Vytenio Andriukaičio laiško savo partijos kolegoms socialdemokratams, raginančio neiti į valdžią ir sąžiningai prisipažinti pralaimėjus, gimsta planas, kad socialdemokratai galėtų nedalyvauti valdančiojoje koalicijoje, tačiau įsipareigotų paremti būtinus „valstiečių“ vyriausybės sprendimus ir galbūt net deleguotų savo atstovus į kai kuriuos postus. Ar tai būtų priimtina patiems „valstiečiams“?

„Kol kas socialdemokratai tokio pasiūlymo mums nepateikė. Manau, kad tokio ar kitokio jų sprendimo sulauksime po prezidiumo posėdžio, į kurį socialdemokratai rinksis penktadienį“, – bendraudamas su LRT.lt sakė „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis.

Tačiau partijos derybininkas konsultacijoms dėl valdančiosios daugumos sudarymo, Seimo narys Povilas Urbšys teigė, kad jam socialdemokratų siūlymas nedalyvauti valdžioje, o, būnant opozicijoje, paremti būtinus valdančiųjų sprendimus ir galbūt netgi deleguoti savo atstovus į kokius nors valdžios postus, nebūtų priimtinas.

„Tie, kas yra vyriausybės nariai arba dirba kituose valdžios postuose, ir privalo prisiimti atsakomybę“, – įsitikinęs P. Urbšys.

Jis neneigė, kad per konsultacijas su socialdemokratais buvo kalbėta, kad, jeigu jie nuspręstų dalyvauti valdančiojoje koalicijoje, galėtų tikėtis deleguoti savo atstovus vadovauti Teisingumo, Ūkio, Socialinių reikalų ir darbo bei Susisiekimo ministerijoms.

Konsultacijose su „valstiečiais“ dalyvavęs socialdemokratų rinkimų štabo vadovas, Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas neatmetė, kad penktadienį partijos prezidiumas svarstys galimybę nedalyvauti valdančiojoje koalicijoje, bet siūlyti „valstiečiams“ pasirašyti  susitarimą, kuriuo būtų įsipareigota paremti jų sprendimus, priimtinus ir socialdemokratams. Pavyzdžiui, pakelti pensijas ar atlyginimus.

Panašiai 1996–2000 metais veikė centristai, kurie tuo metu parėmė valdžioje buvusius konservatorius ir krikščionis demokratus. Oficialiai jie valdančiajai koalicijai nepriklausė, nors tuometinis Centro sąjungos lyderis Romualdas Ozolas užėmė Seimo vicepirmininko postą, o du centristai – Algis Čaplikas ir Imantas Lazdinis – buvo deleguoti į konservatoriaus Gedimino Vagnoriaus vyriausybę.  

Socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius yra sakęs, kad laikosi nuomonės, jog partijai po pralaimėtų rinkimų geriau būtų padirbti opozicijoje: „Septyniasdešimt procentų – kad būsime opozicijoje, ir trisdešimt – kad dalyvausime valdančiojoje koalicijoje“.

Bet kokį Socialdemokratų partijos prezidiumo sprendimą dar turės patvirtinti ir partijos taryba, kurios posėdį planuojama sušaukti lapkričio 4 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kestutis

Kestutis portretas
Klausimas:Koks to nykstuko,t.y.kolukio pirmininku pirmininko su breznevo laiku sukuosena ugis?Butkeviciui lyg ir iki peciu... Liudnai atrodys atstovaudamas sali.Kvepia Napoleono sindromu... .

Julija

Julija portretas
Tiesiog nebežinau, kaip linksma... Vyrai taikosi, karo nebus. Ir ko benorėti

Nul"ė

Nul"ė portretas
Socialdemokratams ir kitiems : Ar baigsit maivytis? Ar jūs už Lietuvą ar už savo tuščias ambicijas? Atrodo esam priėję ribą, kai turi būti pradėtas protingas dialogas. Ir, kai skaitai visokius paistalus dienraščiuose, kapstymąsi po visokias smulkmenas, darosi nejauku. Ir kyla klausimas: ar iš viso reikia Lietuvoje rinkimų. Masė žmonių pasakė savo pasirinkimą- o įsiaudrinę politikieriai nemato ir negirdi (?!)
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių