Quantcast

Apžvalga: teisėsaugos bylos, kuriose šmėžuoja „tvarkiečiai“

  • Teksto dydis:

Teisėsaugai pradėjus naują ikiteisminį tyrimą, susijusį su „Tvarkos ir teisingumo“ atstovu Petru Gražuliu, BNS pateikia apžvalgą bylų, kuriose figūravo „tvarkiečiai“.

Valstybės paslapties atskleidimas: Prokurorai buvusį prezidentą Rolandą Paksą kaltino tuo, kad jis dosniausiam savo rinkimų kampanijos finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui leido suprasti, jog jo pokalbių klausosi Valstybės saugumo departamento pareigūnai. Nors dėl to jis buvo pašalintas iš prezidento pareigų 2004 metais, Aukščiausiasis teismas šioje byloje R.Paksą 2006 metais galutinai išteisino.

Kyšininkavęs Evaldas Lementauskas: buvęs „tvarkietis“ ir Vilniaus vicemeras Evaldas Lementauskas buvo įtariamas tuo, kad būdamas vicemeru kitam tuomečiam savivaldybės politikui Vidui Urbonavičiui iš viso siūlė apie pusę milijono litų (apie 145 mln. eurų) kyšių. Bylos duomenimis, V.Urbonavičiaus už pinigus prašyta nebalsuoti už interpeliaciją tuomečiam merui Juozui Imbrasui, pačiam E.Lementauskui, palaikyti kitus valdančiosios daugumos sprendimus.

Ši byla buvo nukeliavusi į Aukščiausiojo Teismo, kuris grąžino bylą nagrinėti į Vilniaus apygardos teismą. Pastarasis šių metų gegužę nusprendę, kad E.Lementauskas pagrįstai buvo pripažintas kaltu ir nuteistas kalėti lygtinai.

„Tvarka ir teisingumas“ bei prekyba poveikiu:  2014 metais teisėsaugos pareigūnai atliko keliolika kratų penkių asmenų gyvenamosiose ir darbo vietose bei politinės partijos „Tvarka ir teisingumas“ būstinėje, taip pradėdami didelės apimties ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu. Tyrimo metu 12 asmenų apklausti kaip įtariamieji dėl skirtingų nusikalstamos veiklos epizodų, iš jų septyni yra valstybės tarnautojai ar jiems prilyginti asmenys. Įtarimai, be kitų asmenų, pateikti Seimo nariu Rimui Antanui Ručiui ir „Tvarkai ir teisingumui“ kaip juridiniam asmeniui.

Vykdant šį tyrimą nagrinėjama daug galimo nusikaltimo epizodų. Įtariama, kad iš viso už pažadus ir susitarimus dėl poveikio, vykdant skirtingus viešuosius pirkimus, partijos „Tvarka ir teisingumas" naudai priimta didesnė nei 1,3 mln. litų (apie 377 tūkst. eurų) kyšių suma. Paskelbus, kad STT atlieka tyrimą dėl galbūt neskaidrių ministerijos viešųjų pirkimų, iš posto tuomet pasitraukė „tvarkiečių“deleguotas vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas.

Rolandas Paksas ir Gedvydas Vainauskas: Specialiųjų tyrimų tarnyba 2016 metais pranešė atliekanti ikiteisminį tyrimą, kuriame nagrinėja duomenis, ar žiniasklaidos grupės „Lietuvos rytas“ vadovas Gedvydas Vainauskas sutarė su R. Paksu, jog šis už kyšį paveiks Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos darbuotojus, kad šie leistų eksploatuoti naują „Norfos“ parduotuvę Prienuose.

Šioje byloje įtarimai prekyba poveikiu pateikti G.Vainauskui, prokurorai taip pat yra kreipęsi į Europos Parlamentą dėl jo nario R.Pakso teisinės neliečiamybės panaikinimo. Jam taip pat norima pareikšti įtarimus prekyba poveikiu.

Petras Gražulis, Jonas Milius ir „Judex“: Teisėsauga ketvirtadienį pranešė įtarianti, kad vienos maisto produktus gaminančios bendrovės vadovai, norėdami, kad įmonė išvengtų nuobaudų, kurios paprastai yra taikomos aptikus darbų saugos, pakavimo, ženklinimo, higienos ar kitus pažeidimus, savo neteisėtų tikslų siekė papirkdami įvairius atsakingus specialistus arba asmenis, galinčius tokiems specialistams daryti poveikį.

Atlikdami šį tyrimą dėl prekybos poveikiu Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai atliko kratas Seimo nario Petro Gražulio ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus Jono Miliaus darbo vietose. Kratos taip pat atliktos šaldytus maisto produktus gaminančios įmonės „Judex“, kur dirba kai kurie P.Gražulio artimieji, vadovų darbo vietose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALMAX

ALMAX portretas
TIEMS PAKSININKAMS , VIETA NE SEIME , O KALIŪZĖJE

eik tu paksiau

eik tu paksiau portretas
apsikast lapais.Ar tiesa kad tu savo dukra - barbe stumi į politiką?

NA NA

NA   NA portretas
spėjo Gražulis pakritikuoti Mazūronį ir į jo durų pasibeldė kišeniniai prokurorai ________tokia jau pas mus teisėsaugą :kalėjime sėdi už vištą ,o milijonus vagiantys iš valstybės į seimą drožia ir Lietuvius moko kaip gyventi ,,,,sėkmės Gražuliui ,"už Lietuvą Gražulį "ne tu pirmas ir paskutinis ,kurį norima nutildyti ,,,,,,
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių