Quantcast

Apklausa: visuomenė – prieš dotaciją „socialdarbiečiams“

Visuomenės apklausos rodo, kad opozicijos ir prezidentės kritikos sulaukusios valdančiųjų iniciatyvos lieka nesuprastos ir yra blogai vertinamos „valstiečių“ rinkėjų.

Tyrimas atskleidė, kad „valstiečių“ įnirtingai stumta, tačiau galiausiai taip ir nerealizuota iniciatyva užtikrinti dar šiais metais rinkimuose nedalyvavusiems koalicijos partneriams „socialdarbiečiams“ valstybės finansavimą beveik pusės šalies visuomenės buvo įvertinta blogai.

Be to, apklausa parodė, kad opozicijos bei prezidentūros kritikuotas sumanymas Gedimino Kirkilo vadovaujamai Lietuvos socialdemokratų darbo (LSDDP) partijai skirti 200 tūkst. eurų, pinigus skolinantis kartu su lėšomis, būtinomis finansuoti krašto apsaugą, liko nesuprastas ir valdančiuosius remiančių elektoratų.

Nors iniciatyvos autorė „valstietė“ Agnė Širinskienė bei LSDDP lyderiai atkakliai tvirtino, kad siekis partijai užtikrinti finansavimą nėra „valstiečių“ atsidėkojimas mažesniems koalicijos partneriams už paramą priimant biudžetą ir neturi jokių neigiamų įtakų nacionaliniam saugumui, daugiau nei pusė LVŽS elektorato sprendimą įvertino neigiamai.

Naujienų agentūros ELTA užsakymu rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ lapkričio 9-26 dienomis vykdytos apklausos duomenimis, beveik pusė (45 proc.) apklaustų šalies gyventojų valdančiosios daugumos sprendimą naujai įsikūrusiai LSDDP skirti valstybės finansavimą skolinantis tam skirtas lėšas kartu su lėšomis, būtinomis finansuoti krašto apsaugą, įvertino blogai (21 proc. tai įvertino labai blogai ir dar 24 proc. greičiau blogai).

Tuo tarpu kritikos sulaukusį valdančiųjų užmojį gerai įvertino kiek daugiau nei dešimtadalis (13 proc.) respondentų.

Ketvirtadalis (24 proc.) apklaustų gyventojų atsakė, kad jie šiuo klausimu nesidomi ir jiems tai nerūpi, kiek mažesnė dalis (beveik penktadalis - 18 proc.) neturėjo nuomonės šiuo klausimu.

Kaip parodė apklausa, kontraversiškai vertintai valdančiosios daugumos iniciatyvai nepritarė ir dauguma abiejų valdančiosios daugumos partijų rinkėjų: 30 proc. G. Kirkilo vadovaujamos LSDDP rėmėjų tai įvertino teigiamai ir 44 proc. įvertino blogai. Tuo tarpu tarp „valstiečių“ rėmėjų tokiam galimam sprendimui nepritariančių yra dar daugiau (11 proc. tai įvertino gerai ir net 51 proc. įvertino blogai).

Nepalankiai tokį valdančiųjų sprendimą įvertino Liberalų sąjūdžio (78 proc. įvertino blogai) bei Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) rinkėjai. Tarp pastarosios partijos rėmėjų 60 proc. šią iniciatyvą įvertino blogai.

Šiuo klausimu nuomonės neturėjo dažniau jaunimas iki 30 metų, mažesnių miestų gyventojai, respondentai su nebaigtu viduriniu išsilavinimu bei su mažiausiomis šeimos pajamomis per mėnesį (iki 600 eurų), bedarbiai, namų šeimininkės ir besimokantis jaunimas, rusų ir lenkų tautybės gyventojai.

ELTA primena, kad Vyriausybė siūlė leisti skolintis gynybai, kad būtų užtikrintas 2 proc. BVP rodiklis. Tačiau siekiant užtikrinti valstybės finansavimo šaltinį LSDDP „valstietės“ A. Širinskienės siūlymu buvo įregistruotas punktas, numatantis leisti skolintis ir naujai įkurtoms partijoms.

Prezidentė šią biudžeto pataisų projekto pataisą vetavo, argumentuodama, kad partinė veikla negali būti prilyginta ypatingos svarbos strateginiams valstybės tikslams ir finansuojama skolintomis lėšomis. Seime neužteko balsų atmesti prezidentės veto.

Po užsitęsusių batalijų valdantiesiems pavyko priimti politinių partijų finansavimo įstatymo korekciją, būtiną, kad rinkimuose nedalyvavusi parlamentinė partija galėtų pretenduoti į valstybės finansavimą. Tačiau tai valdantiesiems pavyko padaryti tik po prezidentūros ištarto veto pirminiam įstatymo projektui. LSDDP naudingi politinių partijų finansavimo įstatymo pakeitimai priimti su D. Grybauskaitės siūlytomis pataisomis. Šis Seimo sprendimas, kurį priimant opozicija protestuodama nedalyvavo, leis rinkimuose nedalyvavusiai Lietuvos socialdemokratų darbo partijai (LSDDP) gauti valstybės dotaciją 2019 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
ŠPYGA JIĖMS IR VISOM PARTIJOM O NE DOTACIJU TEGU PATIS IŠSILAIKO UŽ SAVO LIĖŠAS!!!!!! UŽTENKA MOKESČIU PINIGAIS GIVENTI!!!!!

Nurimkit

Nurimkit portretas
Nusenusiems bebrams dar negana.Gal laikas apsispajyti,juk giesmelė jau lyg ir sugiedota.

tik taip

tik taip portretas
seniems partorgams laikas i pernsija ir uzmarsti
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių