Quantcast

Ambasadorius propaganda vadina žinias apie Baltijos šalių nepriklausomybės tyrimą

  • Teksto dydis:

Lietuvos ambasadorius Maskvoje Remigijus Motuzas propaganda vadina šią savaitę Rusijos žiniasklaidoje paskelbtą žinią apie tyrimą dėl Baltijos šalių nepriklausomybės pripažinimo 1991 metais.

„Aš manau, kad tas paskelbimas spaudoje buvo tam tikrais, suinteresuotos žmonių grupės iniciatyva, propagandiniais tikslais“, - interviu BNS sakė diplomatas.

Jis atkreipė dėmesį, jog ambasada įprastai gauna informaciją apie Rusijos vidaus politikoje sprendžiamus su Lietuva susijusius klausimus, o šiuo atveju buvo priešingai. Tai, pasak R.Motuzo, gali rodyti menkas galimybes iš tikrųjų imtis tokio tyrimo.

„Mes visi suprantame, kad tai yra neįmanoma nei teisiniu, nei kitais aspektais“, - kalbėjo ambasadorius.

„Labai laiku šiuo klausimu buvo pareikšta nuomonė mūsų prezidentės, mūsų užsienio reikalų ministro. Aš vis dėlto manau, kad reikia reaguoti“, - pridūrė jis.

Rusijos generalinė prokuratūra iš pradžių patvirtino, kad tikrina kelių parlamentarų užklausą dėl Baltijos šalių nepriklausomybės pripažinimo teisėtumo, tačiau vėliau pareiškė, kad toks tyrimas neturi „juridinės perspektyvos“.

Prezidento Vladimiro Putino atstovas savo ruožtu pareiškė, kad jį nustebino žinia apie tyrimą.

R.Motuzas interviu BNS teigė, kad Lietuva stengiasi su Rusija vystyti kultūrinius ryšius. Pasak jo, per mėnesį jo vadovaujama ambasada organizuoja po du kultūrinius renginius.

„Rusijos visuomenė lankosi labai aktyviai, ateina į mūsų renginius labai daug žmonių. Ateina rusai, kurie domisi kultūra, ypač profesionalia muzika, o kita žmonių grupė - ateina daug Lietuvos draugų“, - sakė diplomatas.

Visgi ambasadorius teigė, kad politinis dialogas su Rusija išlieka įtemptas dėl Krymo aneksijos ir paramos separatistams Rytų Ukrainoje, tačiau Lietuva ir Rusija tęsia keitimąsi informacija teisėsaugos, muitinės srityse.

Komentuodamas tai, jog Lietuva vienintelė nesiuntė jokio diplomatinio atstovo į gegužės 9 dienos, kai rusai mini Pergalės dieną, renginius, R.Motuzas teigė sulaukęs daugiau reakcijos iš partnerių Europoje, o ne Rusijos pareigūnų.

„Jeigu atvirai, tai daugiau klausimų sulaukiau iš Europos Sąjungos valstybių ambasadorių nei kolegų iš Kremliaus. Buvo stebimasi, kad mūsų ambasada yra čia, Maskvoje, todėl mes turime dalyvauti. Tai buvo draugiškas, aišku, samprotavimas, tačiau daugiau nusistebėjimo buvo būtent iš tų valstybių ambasadorių, kurios turi draugiškesnius ryšius su Rusija“, - kalbėjo R.Motuzas.

„Aš nesulaukiau nei vieno oficialaus klausimo iš Rusijos Užsienio reikalų ministerijos. Tiktai prieš skiriamųjų raštų (balandžio pabaigoje) įteikimą Vladimirui Putinui buvo draugiškai pasakyta, kad neliko nepastebėta, jog jūs nedalyvausite parade. Bet čia buvo daugiau pajuokavimo“, - pridūrė jis.

Kalbėdamas apie tai, kad Rusija birželį pratęsė Europos Sąjungos (ES) ir kelių kitų šalių kai kurių maisto produktų embargą, ambasadorius teigė, jog normaliems ekonominiams santykiams su Rusija atkurti prireiks „tikrai nemažai“ laiko, bet tai priklausys pirmiausia nuo pačios Rusijos.

„Aišku, kad tradicinių Rusijos rinkų netekimas yra tam tikra problema. Grįžti į rinką nebus paprasta, kadangi Rusijos Vyriausybė sudarė palankesnes sąlygas vietos gamintojams, o atsiradusias nišas taip pat labai stengiasi užpildyti eksportuotojai iš Azijos ir Pietų Amerikos“, - kalbėjo R.Motuzas.

Jis taip pat sakė, jog Rusija aktyviai domisi Lietuvos bei Europos Sąjungos energetikos projektais.

Pasak ambasadoriaus, dvišalių pokalbių metu Rusijos pareigūnai primena, jog Lietuva turi galimybę naudotis ir „Gazprom“ dujomis, jog su Rusija galima derėtis dėl „tam tikrų“ kainų, sąlygų.

R.Motuzas Lietuvos ambasadoriaus Rusijoje pareigas oficialiai pradėjo eiti gegužės 28 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių