Quantcast

Akmenės meras apie moksleivių išvyką į Rusiją: tai sveikintina

Akmenės rajono meras socialdemokratas Vitalijus Mitrofanovas sako nuspėjęs sulauksiantis kritikos dėl moksleivių išvykos į Rusiją, tačiau teigia tokiame bendradarbiavime nematantis nieko blogo ir ragina išnaudoti jį europietiškų vertybių pristatymui.

Meras patvirtino, jog šiemet rugpjūtį į Rusijos mieste Brianske vyksiančią tarptautinę stovyklą „Raduga“ vyksta trys šokėjų poros, 16–17 metų moksleiviai, su mokytoja. Savivaldybė kelionei duoda transportą. Akmenė su šiuo miestu bendradarbiauja nuo 2004 metų.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis ir Užsienio reikalų ministerija teigia, kad į tokias keliones vykstantieji turėtų suprasti, kad prisiima atsakomybę ir gerai įvertinti galimas grėsmes.

„Ne vieną kartą buvo panašių istorijų, tos grėsmės yra įvardytos: puikiai žino tiek savivalda, tiek valstybinės institucijos, tiek visuomenė, kaip gali būti tos stovyklos išnaudojamos propagandiniais tikslais ir kartais atrodo visai nekaltas nuvykimas į stovyklą, parodą, renginį, koncertą, bet paskui pamatome, kokiose dviprasmiškose situacijose atsiduria mūsų žmonės“, – žurnalistams antradienį sakė premjeras Saulius Skvernelis.

Jis sako nemanantis, kad tokį bendradarbiavimą reikėtų kokiu nors būdu stabdyti, tačiau pabrėžia, jog vykstantieji turėtų labai atsakingai vertinti tokias keliones.

Manau, kad tokie dalykai turi būti pasveikinti, o ne smerkiami.

„Turėtų būti labai aiškus apsisprendimas, kad jei važiuoji, tai vertini viską, kokios yra grėsmės ir prisiimi tam tikrą atsakomybę“, – kalbėjo premjeras.

Užsienio reikalų ministerija BNS informavo, kad Akmenės savivaldybė nesikreipė rekomendacijų dėl šios išvykos. Savivaldybėms siūloma vertinti partnerius ir jų tikslus, kaip tai dera su Lietuvos interesais ir nacionaliniu saugumu.

„Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja stabdyti bendradarbiavimą, jeigu konkretus užsienio partneris praeityje yra surengęs provokacijas Lietuvos atstovų atžvilgiu“, – teigiama komentare.

Meras: galimos grėsmes yra įvertintos

Akmenės rajono meras teigė, kad bendradarbiaudama su Rusijos miestu Akmenė vadovaujasi bendrosiomis Užsienio reikalų ministerijos rekomendacijomis, ir nemano, kad reikia prašyti įvertinimo kiekvienu atskiru atveju.

„Mes planuojame ketvirtadienį su jais (moksleiviais – BNS) susitikt, informuot apie galimas grėsmes, tėvus kartu pasikviesti, jei dabar situacija politinių santykių aštrėja, bendradarbiavimas neturi pavirsti vakuumu. (...) Mes irgi turime nešti žinią apie demokratinius principus, prieš stiprią propagandą turi būti dvigubai stipresnė“, – BNS sakė V. Mitrofanovas.

„Jeigu savivaldybės, kurios tokius kontaktus išnaudoja mūsų propagandiniams tikslas, mūsų parodymu, Europinės krypties, demokratinės krypties, nereikia už tai peikt savivaldybių, nes reikia žiūrėti į turinį“, – kalbėjo meras.

V. Mitrofanovas sakė numanęs, kad dėl Akmenės moksleivių išvykos sulauks kritikos.

„Po Plungės ir Skuodo atvejo numaniau, tik ir laukiau, kada tai prasidės. Bet aš manau, jei tai darai protingai ir darai valstybės naudai, kad išnaudotum propagandinį dalyką Rusijos atžvilgiu, aš manau, kad tokie dalykai turi būti pasveikinti, o ne smerkiami“, – sakė meras.

Jis taip pat teigė, jog tuo atveju, jei išvykos metu būtų bandoma lietuvių dalyvavimu pasinaudoti Rusijos propagandai, kelionės ateityje bus nutraukiamos.

„Mes nepaleidžiam vaikų: „Jūs važiuokit ten, ką norit darykit“. Dirba žmonės ir galimos grėsmės įvertintos. Grįžus aptarsim kelionę, įsivertinsim, jei matysim, kad yra provokuojama, elgiamasi negražiai, bus mūsų reakcija, nusiųstas laiškas, kad sorry (atsiprašau – BNS), nepykit, dėl jūsų elgesio mes daugiau nesiųsim“, – kalbėjo V. Mitrofanovas.

Kritikos dėl moksleivių kelionės į Rusiją pernai susilaukė Plungės savivaldybė, kai į vasaros stovyklą išvykę vaikai susitiko su Kremlių remiančiu baikerių klubu „Naktiniai vilkai“.

Užsienio reikalų ministerija tuomet rekomendavo savivaldybei laikinai stabdyti bendradarbiavimą su Rusijos Krasnogorsko municipaliniu rajonu. Anot ministerijos, moksleivių delegacijos atžvilgiu „buvo surengta provokacija, surengiant iš anksto neplanuotą jų susitikimą su baikerių klubo „Naktiniai vilkai“, atvirai remiančio agresyvią Kremliaus politiką, nariais“.

Šiemet Užsienio reikalų ir švietimo ministerijos pasiūlė Plungės savivaldybei atsisakyti planų rugsėjį siųsti jaunuolius į menų festivalį „Novyj mir“ Rusijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VYTAUTAS

VYTAUTAS portretas
ATSIRANDA LIETUVOJE IR PROTINGŲ ŽMONIŲ.TIK GAILA,KAD MAŽAI,ARBA JIE TYLI.

gikas

gikas portretas
Ko tenai vaziuoti? Ka ten pamatys? Kol kremlius priklauso kgbistams, nera ten ka veikti.

LT

LT portretas
Pagarba merui te saugo ji Diėvas!
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių